Μέρκελ – Ευρωσκεπτικισμός 1-0: Αήττητη η καγκελάριος ενόψει ευρωεκλογών

Παρά το κύμα του ευρωσκεπτικισμού που αναμένεται να "σαρώσει" στις ευρωκάλπες την ερχόμενη Κυριακή, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, δεν φαίνεται να πλήττεται και προαναγγέλλεται ήδη ως η μεγάλη κερδισμένη της ψηφοφορίας για την ανανέωση των θεσμών της Ε.Ε.

Καθώς στη Γερμανία αναμένεται μια νέα μεγάλη νίκη του συντηρητικού κόμματός της (CDU/CSU), μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η μοναδική επικεφαλής μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που επιβίωσε της οικονομικής κρίσης αναμένεται ότι θα δικαιολογήσει περισσότερο παρά ποτέ το παρωνύμιό της ως "Βασίλισσας της Ευρώπης", εκτιμούν αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν απίθανο να υπάρξει κάποια θεμελιώδης αλλαγή οικονομικής πορείας στις Βρυξέλλες.

Δεν είναι υποψήφια, όμως το πρόσωπό της υπάρχει παντού στους δρόμους της Γερμανίας: "Μαζί για την επιτυχία στην Ευρώπη". Οι αφίσες της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) εικονίζουν την Μέρκελ που βρίσκεται στο ζενίθ της δημοτικότητάς της μάλλον, παρά τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου των συντηρητικών και υποψήφιό τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Στις δημοσκοπήσεις, οι Γερμανοί –οι οποίοι στέλνουν το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στις Βρυξέλλες (96) λόγω του δημογραφικού βάρους τους– προκρίνουν ως μελλοντικό πρόεδρο τον Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σοσιαλδημοκράτη μεν... αλλά Γερμανό.

Εντούτοις οι συντηρητικοί της Μέρκελ απέχουν στις δημοσκοπήσεις μια δεκαριά μονάδες από τους σοσιαλδημοκράτες (περίπου 38% έναντι 27%), όσο και στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου που οδήγησαν τους δύο σχηματισμούς να σχηματίσουν μια κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού".

Η CDU/CSU χάνει λίγη δύναμη κυρίως προς όφελος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ενός μικρού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της δεξιάς που δημιουργήθηκε πρόσφατα και οι δημοσκοπήσεις το ανεβάζουν στο 7%, υπογραμμίζει ο Γενς Βάλτερ, πολιτειολόγος στο πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.

Στη Γερμανία δεν συμβαίνει συνεπώς τίποτε που να μπορεί να συγκριθεί με την απόρριψη εν ενεργεία κυβερνήσεων η οποία αναμένεται στην Αυστρία, στην Ολλανδία και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις.