Τον απολογισμό της θητείας του παρουσίασε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης της παράταξής του “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο δημαρχείο της πόλης.
Ο κ. Μπουτάρης, απευθυνόμενος στους υποψήφιους, στους εκπροσώπους κομμάτων και φορέων και στους φίλους και ψηφοφόρους της παράταξης, είπε ότι στις προηγούμενες εκλογές ζήτησε από τους Θεσσαλονικείς να τον ψηφίσουν, υποσχόμενος ότι θα άλλαζε τρία βασικά πράγματα: την οικονομική φαυλότητα, που όπως είπε επικρατούσε τότε στις δημοτικές υπηρεσίες, την απουσία κοινωνικών δομών υποστήριξης και την καθαριότητα της πόλης.
“Από τα τεφτέρια και την αδιαφάνεια περάσαμε σε διαυγείς διαδικασίες και σε ηλεκτρονικές πληρωμές”, επεσήμανε, και υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί η αποπληρωμή των χρεών της προηγούμενης διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, ενώ υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της θητείας του τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν πάνω από 20%.
Αναφέρθηκε στις κοινωνικές δομές που δημιουργήθηκαν για τη στήριξη αστέγων, τοξικομανών, ηλικιωμένων, κακοποιημένων γυναικών, παιδιών και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που επανεκλεγεί, θα προχωρήσει στη δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων και κέντρων υποστήριξης (νομικής, ιατρικής, ψυχολογικής) σε κάθε δημοτική ενότητα. Για το θέμα της καθαριότητας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, “η εικόνα στην πόλη είναι πολύ καλύτερη – σίγουρα όχι η ιδανική”, είπε χαρακτηριστικά, και έκανε γνωστό ότι στο στόλο των απορριμματοφόρων θα προστεθούν το καλοκαίρι άλλα 150 οχήματα.
Ο κ. Μπουτάρης παρουσίασε αναλυτικά και τις πρωτοβουλίες που πήρε η παράταξή του για την τόνωση του τουριστικού ρεύματος στην πόλη και υποσχέθηκε ότι στην επόμενη πενταετία θα συνεχίσει να προωθεί τη λεγόμενη διπλωματία των πόλεων. “Ανοίξαμε την πόλη στον περίγυρό της. Σκοπός μας να τη συμφιλιώσουμε και πάλι με το φυσικό της ρόλο. Να υποδέχεται, δηλαδή, και να καλωσορίζει επισκέπτες, σπουδαστές και επενδυτές από τις γύρω χώρες”, είπε και υπογράμμισε ότι αιτία του ανοίγματος αυτού ήταν η φυσιογνωμία της παράταξης “που προκρίνει την ανεκτικότητα απέναντι στη μισαλλοδοξία, το θάρρος απέναντι στον φόβο”.
Είπε ακόμα ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια πεζοδρομήθηκαν 40 δρόμοι στο ιστορικό κέντρο, ότι την επόμενη πενταετία θα λειτουργήσουν καλύτερα οι ποδηλατόδρομοι και οι λεωφορειόδρομοι, ότι θα αλλάξει ο τρόπος χορήγησης αδειών για τα τραπεζοκαθίσματα και δεσμεύτηκε ότι δεν θα απομακρυνθούν τα αρχαία ευρήματα από το σταθμό της Βενιζέλου του μετρό.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι στις προθέσεις του είναι και η σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής, με στόχο την υλοποίηση κοινών προτάσεων από όλες τις εκλεγμένες παρατάξεις, με την προϋπόθεση οι προτάσεις αυτές - όπως είπε - να είναι συγκεκριμένες, να έχουν κοστολογηθεί και να προτείνουν πηγές χρηματοδότησης, καθώς επίσης και την αύξηση της συμμετοχής των δημοτών σε επίπεδο γειτονιάς. “Οι λαϊκές συνελεύσεις, οι οποίες απέτυχαν στην πρώτη θητεία, θα επανέλθουν”, υποσχέθηκε, ενώ ζήτησε τη βοήθεια των επιμελητηρίων και των άλλων φορέων της πόλης για την πάταξη της γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση.