Σαμαράς : Όχι σε πρόωρες – Τσίπρας : Συναίνεση μετά από εκλογές

Με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο κορυφώνουν την προεκλογική τους μάχη, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας, και με το βλέμμα στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", ο πρωθυπουργός διαμηνύει πως η χώρα δεν θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν το αντέχει η χώρα, ενώ επισημαίνει πως υπάρχει ο κίνδυνος, αν γίνουν λάθη, η χώρα να επιστρέψει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα καθορίσει άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις, όμως, όπως λέει, το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας θα μπορούσε να έχει και πολιτικές συνέπειες. “Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβεί. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα στη μεγάλη πλειοψηφία του. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας, όλα αυτά που έχουν δρομολογηθεί πλέον, απαιτούν σταθερότητα”, δηλώνει.

Κατηγορεί εξάλλου τον Αλέξη Τσίπρα πως επιδιώκει την πολιτική αστάθεια. “Το μόνο που του μένει είναι να δημιουργήσει αστάθεια. Να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση. Επιδιώκει σταθερά να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία! Αυτός είναι ο κίνδυνος που πρέπει να αποτραπεί σήμερα”, τονίζει. Μάλιστα, του επιρρίπτει την ευθύνη για την πόλωση που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό, λέγοντας πως επί δύο χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ “επέλεξαν έναν άγριο λαϊκισμό, μια υβριστική συμπεριφορά, ένα διχαστικό μήνυμα σε κάθε τους βήμα, σε κάθε ευκαιρία”.

Διαβάστε: Σαμαράς: Όχι σε πρόωρες εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Από την πλευρά του, μιλώντας στο "Βήμα της Κυριακής", ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει ευρεία νίκη στις ευρωεκλογές, εξαιτίας της οποίας ο πρωθυπουργός "θα είναι αναγκασμένος να προκηρύξει εθνικές εκλογές", αφού ο ίδιος, όπως σημειώνει, "έχει αποδεχθεί ότι πρόκειται για δημοψήφισμα”.

Σημειώνει ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την εθνική συναίνεση, αλλά μόνο έπειτα από εθνικές εκλογές, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί “με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό που επέβαλαν το Μνημόνιο” και προβλέπει πως “η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα μνημονιακά κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική”.

Διαβάστε: Τσίπρας: Θέλουμε εθνική συναίνεση, αλλά μόνο μετά από εκλογές