Κατά των Financial Times στράφηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με τη σειρά άρθρων του δημοσιογράφου Peter Spiegel γύρω από το παρασκήνιο της διάσωσης του ευρώ, κάνοντας λόγο για “γελοιότητες” και για κείμενα που υπονομεύουν την ελληνική οικονομία, διόλου τυχαία λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.
“Η θεωρία ότι ο κ. Μπαρόζο έχει άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι αστεία”, σχολίασε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ενώ ερωτηθείς αν όντως, όπως αναφέρεται στα επίμαχα δημοσιεύματα, ο πρόεδρος της Κομισιόν του είπε ότι “πρέπει να σκοτώσουμε το δημοψήφισμα”, απάντησε: “Όχι, αυτά είναι αστεία. Το να “σκοτώσουμε” το δημοψήφισμα για το ευρώ ήταν εθνικό καθήκον”.
Όπως ανέφερε, αν εκείνη τη μέρα που έγινε η πρόταση για το δημοψήφισμα δεν έβγαινε ο ίδιος να κάνει δήλωση αξημέρωτα, διευκρινίζοντας ότι το θέμα της συμμετοχής στην Ευρωζώνη δεν τίθεται σε δημοψήφισμα, “δεν θα υπήρχαν τράπεζες, οικονομία και καταθέσεις”.
“Η δήλωσή μου έγινε στις 5 το πρωί, γιατί στις 9 το πρωί δεν θα υπήρχε εθνική οικονομία. Και αυτό επέτρεψε και στον κ. Παπανδρέου να κάνει αυτό που επεδίωκε πριν από τον ανασχηματισμό και την δική μου συμμετοχή στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή μια κυβέρνηση συνεργασίας”, υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμαζόταν ως σενάριο κατ' επανάληψη. “Ο ίδιος έχω ζήσει δραματικές στιγμές να ασκούν πιέσεις σε εμένα για να ετοιμάσουμε σενάριο εξόδου από το ευρώ. Το βράδυ των Καννών ζητήθηκε να μείνουμε οι υπουργοί Οικονομικών να ετοιμάσουμε σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Και εγώ αρνήθηκα να το κάνω”, αποκάλυψε.
Σχετικά με το δίλημμα που έχει θέσει για τα ποσοστά της Ελιάς στις ευρωεκλογές, εξήγησε: “Δεν μπορώ να αφήσω να υπάρχει το ψευδές δίλημμα ότι το ζήτημα των εκλογών είναι εάν θα είναι πρώτη στις ευρωεκλογές η ΝΔ, ή πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι, δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση, ως κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά δηλαδή, ως προοδευτικό πόλο, θα διατηρήσει τη νομιμοποίηση, την αντοχή, τις ισορροπίες και την δυνατότητα να ολοκληρώσει την προσπάθεια. Όχι μόνη της, μαζί με τον τόπο, γιατί ο τόπος πρέπει να ενωθεί. Να υπάρχει εθνική ενότητα και κοινωνική συναίνεση.
Ερωτηθείς τέλος αν θα άλλαζε κάτι από όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, παραδέχθηκε: “Πραγματικά θα άλλαζα πάρα πολλά. Αλλά δυστυχώς έχουμε βρεθεί, τα τελευταία πέντε χρόνια, αιχμάλωτοι μιας κατάστασης τραγικής. Δεν ενεργούμε βάση των προτιμήσεών μας. Λειτουργούμε επί τη βάση ενός σκληρού, πολλές φορές αδυσώπητου συσχετισμού δυνάμεων. Και δεν κάνουμε πάντα την καλύτερη επιλογή. Κάνουμε τη λιγότερο κακή επιλογή για να προστατεύσουμε τον τόπο”.