Άρθρο του Γιώργου Κώτσηρα
Οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιούνται κάτω από μια πρωτοφανή από την ίδρυση της Ένωσης, οικονομική κρίση. Οι επιπτώσεις της κρίσης αυτής εκτείνονται πλέον και στο βαθύ κοινωνικό πυρήνα, λόγω κυρίως της ανεργίας των νέων που αποτελεί πλέον το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα. Η οικονομική κρίση κάποια στιγμή θα ξεπερασθεί και η οικονομία θα βρει το συνήθη ρυθμό της.
Η ανεργία στους νέους έχει σήμερα στην Πατρίδα μας δυο σοβαρές επιπτώσεις. Την αρνητική επίδραση στην ψυχολογία όσων νέων παραμένουν στη Χώρα και είτε υποαπασχολούνται, είτε αγωνίζονται να βρουν μια δουλειά, είτε τέλος είναι εντελώς άνεργοι απ' τη μια και το ρεύμα μετανάστευσης των "εγκεφάλων" μας από την άλλη. Σήμερα, ο νέος της Πατρίδας μας αισθάνεται συχνά προδομένος και απογοητευμένος, αφού βλέπει τα όνειρά του να γκρεμίζονται κι όλες οι οικονομικές στερήσεις των γονιών του για να αποκτήσει πανεπιστημιακή παιδεία, να αποβαίνουν μάταιες και εν πολλοίς, άχρηστες. Η τάση για μετανάστευση των "μυαλών" μας, είναι σήμερα πρωτοφανής και οι νέοι επιστήμονες, ιδίως αυτοί που έχουν ειδικές δεξιότητες, προσπαθούν να αρπάξουν την πρώτη ευκαιρία για απασχόληση στο εξωτερικό. Αυτό αποτελεί ίσως την πιο επικίνδυνη κατάσταση για τη Χώρα, επειδή της στερεί το κρίσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα την βγάλει από την παραγωγική αβελτηρία και θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη. Η Χώρα μας προφανώς δεν είναι βιομηχανική δύναμη. Ωστόσο, μπορεί να πρωτοπορήσει στον τομέα των εφαρμογών της τεχνολογίας, χάρις στα παιδιά της, τα "μυαλά" της.
Όμως, δεν πρέπει οι δυσκολίες που βιώνουμε να μας οδηγήσουν στην περιθωριοποίηση και την αδράνεια, στις οποίες κάποιοι πολιτικοί χώροι επενδύουν. Αλλά πρέπει να μας δώσει τη δύναμη εκείνη ώστε η γενιά μας να βγεί μπροστά και να ορίσει το μέλλον.
Τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη χρηματοδότηση και την προώθηση των εφαρμογών τεχνολογίας, είναι μια μοναδική ευκαιρία, αφενός να κρατηθούν τα "μυαλά" μας στη Χώρα και να ανακοπεί η μετανάστευσή τους και αφετέρου να υπάρξει άμεση οικονομική θετική επίπτωση στην Εθνική Οικονομία. Αυτό που απαιτείται είναι γρήγορος αναπτυξιακός σχεδιασμός και διαρκής αγώνας για τη διασφάλιση, όσο το δυνατόν περισσότερων κοινοτικών πόρων.
Οι τρέχουσες εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και η αναμενόμενη καθημερινή κομματική αντιπαλότητα δεν πρέπει να εμποδίσει τους θεσμούς της Χώρας να αγωνίζονται καθημερινά για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού. Είναι προφανές ότι, οι Ευρωεκλογές 2014 πρόκειται να διεξαχθούν στη Χώρα μας, στη σκιά του μνημονίου και της τριμερούς εποπτείας, αλλά πλέον με την ελπίδα ότι κάτι αλλάζει και ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο. Πρέπει εφεξής να κινηθούμε για την επιδίωξη εθνικών στόχων υψηλής προτεραιότητας, όπως η μείωση της ανεργίας των νέων και η ανακοπή του ρεύματος της μετανάστευσης των νέων της πατρίδας μας.
*Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι 29 ετών, δικηγόρος, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Ν.Δ.