Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίζεται ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, προς τη σημερινή δημοτική αρχή του Γιάννη Μπουτάρη, κατηγορώντας τον για καθαρά επικοινωνιακή πολιτική χωρίς ουσία.
Στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο news.gr, θέτει ως προτεραιότητα του προγράμματός του την καθαριότητα της συμπρωτεύουσας, και απευθύνει κάλεσμα σε “μικρούς ήρωες της καθημερινότητας” να συμμετάσχουν στο συνδυασμό, αποκλείοντας τα άκρα.
Εκφράζει τη βούλησή του για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όσων έχουν πληγεί από τα έργα του μετρό, με την εφαρμογή συγκροτημένης πολιτικής στρατηγικής, και δηλώνει διατεθειμένος να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις προσεχείς εκλογές.
Συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη
- Στις μέχρι στιγμής εξαγγελίες σας εμφανίζεστε ιδιαίτερα ανοιχτός ως προς τα πρόσωπα, τα οποία καλείτε να συμμετάσχουν στον συνδυασμό σας. Δίνετε την εικόνα ότι μπορεί ο καθένας να βρεθεί μαζί σας αρκεί να το θέλει. Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή με δεδομένο ότι μπορεί κάποιος να βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής σας;
Βεβαίως και υπάρχει κόκκινη γραμμή. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω, όσο μπορώ πιο ξεκάθαρα. Δεν χωρά στο συνδυασμό μας αλλά και σε καμία συνεργασία μαζί μας οτιδήποτε ακραίο και χυδαίο. Και αυτό αφορά στα άκρα, ό,τι χρώμα κι αν έχουν.
Από εκεί και πέρα, όμως, πιστεύω βαθιά στη συνεννόηση και στο διάλογο. Το έχω αποδείξει άλλωστε από όπου και αν έχω θητεύσει. Μπορούμε από κάθε άποψη να κρατήσουμε θετικές προσεγγίσεις και απόψεις. Και να τις συνθέσουμε σε ένα σύνολο, που θα είναι καλύτερο από οποιαδήποτε μόδα, "αυθεντία" ή ιδεολογική μονομανία. Σημασία έχει κυρίως το αποτέλεσμα. Και η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, διότι έχασε τρεισήμισι χρόνια. Η δημοτική αρχή οφείλει να συνθέτει δυνάμεις αντί να διαιρεί με ψεύτικα διλήμματα. Αυτό εξέφρασα ως αρχή μου και πρότεινα σε πολλούς συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην προσπάθεια του συνδυασμού "Εντάξει". Δέχθηκαν να συμμετέχουν και αυτό με χαροποιεί πολύ, διότι είναι άνθρωποι πετυχημένοι, οι γείτονές μας, μικροί ήρωες της καθημερινότητας, όπως μου αρέσει να λέω.
Σε κανέναν δε ζήτησα πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων. Και αυτό έπεισε αρκετούς από τους υποψηφίους μας. Το ίδιο θα κάνω και ως Δήμαρχος. Η νέα δημοτική διοίκηση δεν πρόκειται ποτέ να εξετάσει από ποιο κόμμα προέρχεται οποιοσδήποτε πολίτης ή ενδιαφερόμενος. Το αποδείξαμε με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας.
-Βλέπουμε ότι στέκεστε αρκετά στη σημασία, που έχει για τη Θεσσαλονίκη να στρέψει ο δήμος το βλέμμα στις γειτονιές. Τι θα κάνετε για τις υποβαθμισμένες περιοχές και πού θα βρείτε τα κονδύλια;
Η σημερινή δημοτική αρχή έχει επιλέξει να ασχολείται με την επικοινωνία και όχι με την ουσία. Εστιάζει την προσπάθειά της μόνο σε όσα φαίνονται. Αυτό έχει οδηγήσει στο να απουσιάζει πλήρως από τα προβλήματα κάθε γειτονιάς της Θεσσαλονίκης. Εμείς, αντίθετα, επιλέξαμε εξαρχής να δώσουμε έμφαση στις γειτονιές της πόλης μας. Εκεί, ζουν την καθημερινότητά τους οι συμπολίτες μας. Εκεί, είναι τα σπίτια τους και οι δουλειές τους.
Όσοι συμπολίτες μας επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας, entaxei2014.gr, θα βρουν αναλυτικά τις προτάσεις μας για πολλές γειτονιές της πόλης. Όχι αφηρημένα λόγια και υποσχέσεις, αλλά συγκεκριμένες δράσεις και έργα. Επισκεπτόμαστε κάθε ημέρα τις γειτονιές της πόλης, συζητούμε με τους πολίτες, ακούμε τις προτάσεις, τα προβλήματα και τις παρατηρήσεις τους. Προτείνουμε λύσεις εφικτές, που βελτιώνουν την καθημερινότητα, χωρίς μεγαλοστομίες και υποσχέσεις για «μεγάλα έργα». Εμείς επιλέγουμε να κάνουμε πολλά μικρά έργα, σε κάθε γειτονιά. Για να αναβαθμίσουμε το δημόσιο χώρο, να μπορεί να περπατά ο κάθε συμπολίτης μας, για να νιώθουν ασφάλεια τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο, για να μπορούν οι ηλικιωμένοι να κάνουν τη βόλτα τους, για να μπορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να συμμετέχουν στη ζωή της πόλης. Τα "μικρά έργα" της γειτονιάς είναι στην πραγματικότητα μεγάλα για τον κάτοικο και τον επισκέπτη αυτής της γειτονιάς. Διότι βελτιώνουν άμεσα τη ζωή του. Όσον αφορά στα κονδύλια, πιστέψτε με, αυτό που χρειάζεται είναι σχέδιο, οργάνωση και δουλειά. Οι συνυποψήφιοι μου λένε ότι ο προϋπολογισμός είναι μικρός και δεν μπορούν. Εγώ, λοιπόν, μπορώ. Όπως τα βγάζει πέρα κάθε πολίτης στο σπίτι του, θα το κάνω κι εγώ στο Δήμο. Θα δουλέψω και θα πετύχω το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, με αυτά που έχω και με αυτά που μπορώ να βρω. Από την κυβέρνηση, από ευρωπαϊκούς πόρους, από προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρήσεων. Γίνεται!
-Έχετε μιλήσει για πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όσων έχουν πληγεί από τα έργα του μετρό. Κατά πόσο έχει την οικονομική άνεση να προβεί σε ένα τέτοιου είδους μέτρο ο δήμος Θεσσαλονίκης και πόσο εφικτό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο, τη στιγμή που μιλάτε παράλληλα για συμμάζεμα των οικονομικών;
Άνεση δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως επιλογή και βούληση. Με μελέτη, σχέδιο και οργάνωση. Με τη βάσιμη και εύλογη διεκδίκηση μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέψει τη νόμιμη απαλλαγή των πληγέντων από τα τέλη για ικανό χρονικό διάστημα. Συγκροτημένα και με αποτέλεσμα. Όχι όπως προσπάθησε η παρούσα δημοτική αρχή, χωρίς να έχει καν διαβάσει το νόμο, απλώς και μόνο για την επικοινωνία. Επιλέγουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το μετρό. Διότι αυτές πλήρωναν και πληρώνουν δημοτικά τέλη και τους βοηθούμε για να πληρώνουν επίσης τα επόμενα πολλά χρόνια. Για να επιβιώσουν σήμερα και να αναπτυχθούν μελλοντικά. Και αυτό έχει σαφή πλεονεκτήματα κόστους – οφέλους για το Δήμο, πέρα από τα κοινωνικά οφέλη της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Το συμμάζεμα των οικονομικών, όπως λέτε, είναι βασική αρχή της διοίκησης. Θα προχωρούσα ακόμη παραπέρα: είναι βασική αρχή της νοικοκυροσύνης. Το κάνουμε όλοι στα σπίτια μας. Το ίδιο θα κάνουμε και στο Δήμο. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα κάνουμε επιλογές. Θα διαλέξουμε δράσεις και ενέργειες που μπορούν με μικρό κόστος να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την πόλη. Δεν θα επιλέξουμε την απραξία. Και επιλέγουμε να αφιερώσουμε πόρους εκεί που πιάνουν τόπο. Δηλαδή στην κοινωνική αλληλεγγύη, στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Στη στήριξη της νεανικής και της αστικής επιχειρηματικότητας, που μπορεί να φέρει νέο εισόδημα στην πόλη, να διατηρήσει και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Στον ποιοτικό και αναβαθμισμένο δημόσιο χώρο, που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες και να βελτιώσει την καθημερινότητα του καθενός μας στη Θεσσαλονίκη.
- Γιατί επιλέξατε να φύγετε από την κεντρική πολιτική σκηνή και να επιστρέψετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την οποία ξεκινήσατε ; Αν δεν πρωτεύσετε, θα επιτρέψετε στην κεντρική σκηνή ή θα ασκήσετε τον ρόλο της αντιπολίτευσης;
Επέλεξα να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στην πόλη μου, διότι η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει ακόμη πέντε χαμένα χρόνια. Είναι πολλά αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν και η παρούσα δημοτική διοίκηση δεν ξέρει και δεν μπορεί να τα κάνει. Είδα ότι κανείς δεν αναλάμβανε πρωτοβουλία να εκφράσει τις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της πόλης που έχουν όρεξη για δουλειά και ξέρουν να φέρνουν αποτελέσματα. Ένιωσα ότι μπορώ να βοηθήσω, να ενώσω αυτές τις δυνάμεις σε κοινούς στόχους για την πόλη. Νομίζω ότι αυτό το καταφέραμε. Καλώ τους πολίτες να μας αξιολογήσουν και να κρίνουν ποια δημοτική παράταξη και ποιος δήμαρχος ξέρει και μπορεί να λύσει τα σοβαρά προβλήματα της πόλης, ποιος μπορεί να τους βοηθήσει στην καθημερινότητά τους. Όποιος πολίτης κρίνει και αξιολογήσει, ακόμη και αν δεν μας τιμήσει με τη ψήφο του, στην πραγματικότητα θα είναι μαζί μας την επόμενη ημέρα των εκλογών. Γιατί θα ξέρει ακριβώς τι θέλει για την πόλη τους και πως μπορεί να επιτευχθεί. Άρα θα συνεργαστούμε. Εγώ πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε ως δημοτική διοίκηση με τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι σίγουρο ότι ο Σταύρος Καλαφάτης και ο συνδυασμός Εντάξει θα είμαστε παρόντες για τα πολλά επόμενα χρόνια στην πόλη και στο δήμο.
- Ποια είναι τα τρία μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλονίκης που απαιτούν άμεση παρέμβαση;
Το πρώτο πρόβλημα είναι η καθαριότητα της πόλης. Να σταματήσει να είναι βρώμικη. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, από αυτό κρίνεται κάθε δήμαρχος σε κάθε πόλη. Στον κύριο Μπουτάρη μπορεί να μην αρέσει, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και η Θεσσαλονίκη δεν είναι εξαίρεση.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ευταξία της πόλης, δηλαδή η λειτουργία με κανόνες, πρόγραμμα και σχέδιο. Χωρίς «σεντόνια» παρεμπορίου, χωρίς άναρχη στάθμευση, χωρίς την αίσθηση της διάχυτης ανομίας σε συνδυασμό με την αδιαφορία της δημοτικής αρχής. Αυτή η εικόνα σύντομα αλλάζει για τη Θεσσαλονίκη. Άμεσα.
Το τρίτο πρόβλημα είναι η στήριξη των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα κάθε είδους. Αν έχουν βιοποριστικό πρόβλημα, ο δήμος οφείλει να βοηθήσει. Αν έχουν κινητικά προβλήματα, ο δήμος πρέπει να δράσει. Αν έχουν ιατρικά προβλήματα, ο δήμος οφείλει να συμβάλει. Αν έχουν προβλήματα με τα παιδιά τους, ο δήμος οφείλει να συντρέξει. Για να κάνουμε τη ζωή όλων μας καλύτερη, πρέπει να κάνουμε τη ζωή του καθενός μας λίγο ευκολότερη, λίγο καλύτερη. Χωρίς πολλά λόγια, αλλά με πολλή δουλειά και αποτελέσματα που θα βλέπει κάθε πολίτης στην καθημερινότητά του.
Διαβάστε τις συνεντεύξεις και άλλων υποψηφίων στο news.gr