“Δεν είμαστε εμείς ευρωσκεπτικιστές, εμείς είμαστε αρνητές της δικής τους Ευρώπης, της Ευρώπης των τραπεζών και των πολυεθνικών. Της Ευρώπης της λιτότητας και του αυταρχισμού. Γιατί αυτή η Ευρώπη είναι και αποκρουστική και επικίνδυνη”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στο θέατρο “Ακροπόλ”, σε εκδήλωση υποστήριξης της υποψηφιότητάς του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πυρήνας της ομιλίας του κ. Τσίπρα ήταν οι θέσεις του κόμματός του και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την ΕΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της ΕΕ για την κρίση στην Ελλάδα, ενώ παρουσίασε και τις προγραμματικές του θέσεις ως υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής.
Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “δεν αντιλαμβάνομαι αυτήν την υποψηφιότητα ως τυπική, αλλά ως εντολή να ενώσουμε όσα ο νεοφιλελευθερισμός χώρισε βίαια. Για να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα. Για να βάλουμε τέλος στη λιτότητα για να ξανακερδίσουμε την Δημοκρατία”.
Ερωτηθείς ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανε αν εκλεγόταν πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
“Πρώτον, Θα απαιτούσα την απόσυρση της ευρωπαϊκής επιτροπής από την τρόικα. Δεύτερον, θα έθετα αμέσως στο τραπέζι το ζήτημα της διάσκεψης για τη ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τρίτον, θα διεκδικούσα περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των λαών στις κρίσιμες αποφάσεις μέσα από δημοψηφίσματα”.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές, είναι η στιγμή να αναδειχθούν ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Αριστερά ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη. Σημείωσε επίσης ότι η υποψηφιότητά του αποτελεί μια ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης σημασίας των αγώνων του λαού μας για την συνολική μάχη στην Ευρώπη απέναντι στους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους της λιτότητας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της ΕΕ, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και το χειρότερο, υπογράμμισε, “ξαναγεννά τον εφιάλτη του φασισμού και του μίσους ανάμεσα στους λαούς της”