«Σεβόμαστε και τους θεσμούς και την ποδοσφαιρική ομοσπονδία»
Για την κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου με την επ' αόριστον αναβολή του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Ελλάδας που αποφάσισε η κυβέρνηση μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Δεν θέλουμε το ποδόσφαιρο να γίνεται εργαλείο για την επιδίωξη πολιτικών, οικονομικών ή άλλων άδηλων συμφερόντων ή αναγκών», δήλωσε. Αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε από την αρχή της θητείας της να λάβει μέτρα, «έτσι ώστε να ξεφύγουμε από το κακό παρελθόν του ποδοσφαίρου».
«Προσπαθήσαμε να ανεξαρτητοποιήσουμε τους θεσμούς του ελέγχου του ποδοσφαίρου και το κατορθώσαμε, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο, που οι παγκόσμιες ομοσπονδίες θέλανε στο ποδόσφαιρο, γιατί απείχε πολλά χιλιόμετρα από τη διεθνή νομιμότητα και λειτουργικότητα», εξήγησε, προσθέτοντας πως μετά τα τελευταία γεγονότα στην Τούμπα «πρέπει να υπάρχει μία λύση και ο χώρος του ποδοσφαίρου να δώσει τη λύση».
«Σεβόμαστε και τους θεσμούς και την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και προήλθαν από τη μήτρα του ποδοσφαίρου, μπορούν να σχεδιάσουν μία πιο ανεξάρτητη λειτουργία του ποδοσφαίρου», διευκρίνισε και υπογράμμισε: «Δεν θα ήθελα το ποδόσφαιρο να συνδέεται ούτε με επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε με τηλεοπτικά συμφέροντα [...] Πρέπει να έλθει και η νομιμότητα και η ηρεμία και η δημοκρατικότητα και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέτρα που έχουμε».
«Να τελειώσει γρήγορα η διαδικασία» για τους στρατιωτικούς
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι «επειδή είναι ένα τοπικό συνοριακό θέμα, που δεν αφορά σε θέματα ασφαλείας και άμυνας των δύο χωρών, γι' αυτό και δεν πρέπει να γίνει διπλωματικό και παγκόσμιο ζήτημα».
«Είναι θέμα που έπρεπε να λυθεί τοπικά και ήρεμα, δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα και περιεχόμενο σε αυτή την ενέργεια των δύο αξιωματικών μας [...] Εμείς αυτό ζητάμε, να τελειώσει γρήγορα αυτή η διαδικασία, να απαγγελθεί η όποια κατηγορία, αφού δεν έχει βρεθεί τίποτα, δεν υπάρχουν ζητήματα που να υπερβαίνουν το θέμα της απλής εισόδου ή της διέλευσης», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει την κοινή δήλωση 15 Ελλήνων ευρωβουλευτών, που καταγγέλλουν τη συμπεριφορά των τουρκικών Αρχών (ότι αντί να προειδοποιήσουν τους Έλληνες στρατιωτικούς και να τους καλέσουν να επιστρέψουν άμεσα στο ελληνικό έδαφος, όπως συνηθιζόταν ως τώρα σε παρόμοια περιστατικά και από τις δύο πλευρές, οι Τούρκοι προτίμησαν να τους συλλάβουν και να τους θέσουν υπό κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί έως σήμερα ποιες ακριβώς κατηγορίες θα τους αποδοθούν) ο κ. Φάμελλος εκτίμησε:
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να αναχθεί σε διπλωματικό θέμα και κεντρικό θέμα, παρότι δεν ακολουθήθηκε από τη γείτονα χώρα η διαδικασία που ακολουθείται συνήθως σε τέτοια φαινόμενα. Συμφωνώ ότι αυτό λυνόταν τοπικά και με συνεννόηση των αντίστοιχων δύο αρχηγών τοπικά, της κάθε ταξιαρχίας ή στρατοπέδου. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν θα συζητήσουμε για την ευθύνη της Τουρκίας, αλλά για το πώς θα κλείσει γρήγορα το θέμα, να γυρίσουν τα παιδιά γρήγορα».
Με αφορμή τη σύσκεψη εργασίας που είχε στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριάσιου Πεδίου, στη παραλία Ασπροπύργου, με θέμα την επιβολή προστίμου στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την επεξεργασία των αστικών λυμάτων του Θριάσιου Πεδίου και την επιτάχυνση των έργων εγκατάστασης αποχετευτικού δικτύου και συστήματος επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην περιοχή, ο κ. Φάμελλος ανέφερε:
«Πήγαμε εκεί στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του Θριασίου, γιατί θέλουμε η χώρα να κλείσει το 2018 την πόρτα σε οποιοδήποτε περιβαλλοντικό πρόστιμο, είτε αυτό λέγεται χωματερές, είτε λέγεται λύματα. Η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια και η κοινωνία της χώρας μας καλείται να κάνει πράγματα που δεν είχαν γίνει δεκαετίες και καλείται να τα κάνει με ελάχιστους διαθέσιμους πόρους. Αυτή την κατάσταση ζήσαμε από το 2015 μέχρι σήμερα, αυτό θα κάνουμε και στα περιβαλλοντικά, διότι αφορούν όχι μόνο στα πρόστιμα, αλλά και στην ποιότητα ζωής τη δική μας και των παιδιών μας».