«Κατηγορίες που δεν στέκουν οπωσδήποτε θα φόρτιζε περαιτέρω τις ήδη δοκιμαζόμενες σχέσεις με την Τουρκία»
«Δεν μπορώ παρά να ευελπιστώ ότι θα πρυτανεύσει ο ορθός λόγος στις διεθνείς σχέσεις, στις συμφωνίες και στην καλή γειτονία» δήλωσε ο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ανδριανούπολη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στον Real FM, o πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «οτιδήποτε άλλο που θα οδηγούσε σε άκαιρους και αναιτιολόγητους συμψηφισμούς και σε κατηγορίες που δεν στέκουν, οπωσδήποτε θα φόρτιζε περαιτέρω τις ήδη δοκιμαζόμενες, σε έναν βαθμό έστω, σχέσεις με τη γείτονα χώρα».
Ο κ. Βούτσης σημείωσε, επίσης, ότι και η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση για την αποκλιμάκωση της υπόθεσης. Στην ερώτηση εάν το περιστατικό μπορεί να είναι στημένο από την πλευρά της γείτονος, ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το κατά πόσο ένα γεγονός, σε συνοριακές διαβάσεις, μεγεθύνεται, αποκλιμακώνεται, λειτουργεί συμψηφιστικά ή τακτικίστικα, ανάλογα με το επίπεδο των σχέσεων σε κάθε φάση, δεν είναι κάτι θα παρουσιαζόταν για πρώτη φορά στη διαδρομή των σχέσεών μας με την Τουρκία».
Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε για τον κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη θέση του ως συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Κάθε ένας έχει ευθύνη να διασφαλίσει τον θεσμικό του ρόλο και όλοι κρίνονται σε έναν τέτοιο ρόλο, είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Και ο κ. Λιαργκόβας που ήταν συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας με τη ΝΔ, και κατά καιρούς είχε στενές σχέσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Όμως, ουδέποτε, όπως είπε ο κ. Βούτσης, ο κ. Λιαργκόβας κρίθηκε ή επικρίθηκε για κάτι τέτοιο. «Ο κ. Λιαργκόβας παρέμεινε ως τη λήξη της θητείας του και μάλιστα δόθηκε και τρίμηνη παράταση, και όταν υπήρξε αντιπαράθεση ήταν για πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στις εκθέσεις και υπήρξε διαφορετική εκτίμηση» επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, για να υπογραμμίσει: «Το να σεβόμαστε την επιστημονική και θεσμική δουλειά οποιουδήποτε έχει πολιτικές απόψεις, κομματική τοποθέτηση, πιστεύω ότι είναι ο κανόνας, τον οποίο και οι ξένοι οργανισμοί επιβάλλουν».