Η Ελλάδα είναι «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, τονίζει ο πρωθυπουργός
Για «θεαματική αλλαγή» της εικόνας στο πεδίο της οικονομίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσιάζοντας τη «νέα κατάσταση» που, όπως είπε, έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια.
«Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη. Η ανεργία υποχώρησε 7 ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης. Ενώ η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το '16 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, που υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει «χρηματοδότηση και ρευστότητα».
«Για το σκοπό αυτό διαμορφώσαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τον αναπτυξιακό νόμο, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό τραπεζικό σύστημα και την ταχύτατη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τους επόμενους μήνες, έχουμε αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, στον οποίο εξειδικεύονται οι στόχοι και οι συγκεκριμένες δράσεις σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο», ανέφερε, και διεμήνυσε πως «η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται με θεωρητικά σχήματα από καθέδρας, ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα, αλλά χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, επιμονή, διαβούλευση με τους πραγματικά ενδιαφερόμενους και προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και προτάσεων συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων, που να αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά».
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και επανέλαβε ότι η χώρα μας είναι «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.
Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, παρατήρησε πως η χώρα «έζησε μια περίοδο γρήγορης αλλά επίπλαστης ανάπτυξης που κατέρρευσε απότομα επιφέροντας μια σειρά ιδιαίτερα αρνητικών συνεπειών» και «άφησε πίσω της κόσμο άνεργο, φτωχοποιημένο και υπερχρεωμένο, ενώ κάποιοι λίγοι κεφαλαιοποίησαν τα κέρδη που απέκτησαν με αθέμιτα μέσα», με τα βάρη «να πέφτουν στην πλειοψηφία ενός κόσμου που δεν έφταιγε».
«Τώρα βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της κατάστασης μετά από σχεδόν 8 χρόνια», ξεκαθάρισε, όμως επεσήμανε πως «αυτό το τέλος θα μείνει ανολοκλήρωτο και θα μας καταδιώκει αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη», και συνέχισε: «Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά. Μόνο έτσι θα μετουσιώσουμε την πικρή εμπειρία των μνημονίων σε δίδαγμα και εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον».
«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν. Και αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης, με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας», διεμήνυσε.
Ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα διανύει πλέον τα τελευταία βήματα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ διευκρίνισε ότι «το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση», και εξήγησε: «Από την πλευρά μας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα σεβαστούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής. Τη δυνατότητα δηλαδή να θέτουμε τα δικά μας μεταρρυθμιστικά προτάγματα με βάση τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας».
Ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά το τέλος του προγράμματος, εξηγώντας πως οι περί του αντιθέτου απόψεις είναι μεν σεβαστές, «αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας. Και πρόσθεσε: «Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».
Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Οι επενδυτές αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών γνωρίζει πολύ καλά ότι προϋπόθεση για να μπορέσουν να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης και να μειωθεί η σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτη φορολογία, είναι η Ελλάδα να μη γυρίσει πίσω. Να μη γυρίσει πίσω στις σπατάλες και στις ρεμούλες. Να μη γυρίσει πίσω στο καθεστώς στης διαφθοράς και της διαπλοκής. Να μη γυρίσει πίσω στις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στα ελλείμματα και στην διεθνή ανυποληψία. Να πορευθεί σταθερά το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, το δρόμο της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, το δρόμο της κάθαρσης και της δικαιοσύνης».