Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης Ελλάδας - Τουρκίας
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και είναι «μέσα» στις κινήσεις που γίνονται, είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κι ο ίδιος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισήμανε, στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρέσβης απάντησε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης.
Γενικά για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρέσβης τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική πλευρά και σε ό,τι αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία στις εργασίες εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ παρατήρησε: «Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρείας».
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τη συμπεριφορά της υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα να παραμείνει η Άγκυρα προσηλωμένη στη Δύση και την Ευρώπη.
Σχετικά με το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να υπάρξει «επιτυχής έκβαση» στις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει, είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες και σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θεωρούν πως είναι πολύ καλή η χρονική στιγμή να υπάρξει λύση.
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, η Ελλάδα είναι «βασικός εταίρος» των ΗΠΑ και «πυλώνας σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Για την Ελλάδα είπε ότι βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάκαμψης, μίλησε για «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία» και δήλωσε πως «όσο πιο δυνατή είναι η Ελλάδα και όσο πιο υγιής η οικονομία της τόσο περισσότερο μπορεί να δράσει ως δύναμη του καλού στην ευρύτερη περιοχή».
Χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο είπε ότι αυτό που αντιλήφθηκε ο ίδιος είναι πως πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικούς ηγέτες που, όμως, βρήκαν έναν τρόπο να επικοινωνούν.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για την επιρροή της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια.
Για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, τόνισε ότι θα υπάρχει αυξημένη παρουσία εκπροσώπων του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου και θα δοθούν μεγάλες ευκαιρίες, καθώς συμπίπτει και με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Σε ερώτηση για το τι ζητούν οι Αμερικανοί επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού.
Σε ερώτηση για τι ακριβώς είπε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση Novartis, ο πρέσβης των ΗΠΑ απάντησε ως εξής: «Θα είμαι σαφής. Η πολιτική μου είναι να μην εμπλέκομαι στα εσωτερικά της Ελλάδας. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τις έρευνες στην Ελλάδα. Οι έρευνες του FBI αφορούν καταστρατήγηση της αμερικανικής νομοθεσίας».