Ευρεία σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ)
Επιστημονική μελέτη για την «Κατηγοριοποίηση των Δήμων», παρουσίασε χθες ο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας χθες στην ευρεία σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ)
Ο υπουργός, προανήγγειλε τη συγκρότηση ενός «διαρκούς μεταρρυθμιστικού κυβερνητικού οργάνου».
Σύμφωνα με τον κ.Σκουρλέτη, στο όργανο αυτό θα συμμετέχουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και « σε κάθε νομοθέτημα που θα εισάγεται, όχι μόνο του υπουργείου Εσωτερικών, όχι μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα καταθέτει τις απόψεις του, για να μην υπάρχει αυτός ο κατακερματισμός, για να μην υπάρχουν νομοθετήματα τα οποία εκ των υστέρων πρέπει να αναζητούν τον τρόπο εφαρμογής στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης».
Στη μελέτη, η παρουσίαση της οποίας έγινε ενώπιον πολλών δημάρχων της Αττικής, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και έξι προέδρων Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, προτείνονται πέντε κατηγοριοποιήσεις των δήμων: Με βάση το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας, τις πληθυσμιακές ανισότητες μεταξύ των μεγάλων πόλεων και των μικρών νησιών ή των ορεινών δήμων και την έλλειψη δυνατοτήτων εκ μέρους των μικρών δήμων κ.α .
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Γιώργος Ιωακειμίδης, επισήμανε ότι «ενώ, όλοι, συνομολογούμε τα τελευταία χρόνια ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την επίλυσή του, μόλις τώρα επιχειρείται ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ώριμο το θέμα της κατηγοριοποίησης των δήμων. «Θέλουμε με έναν θεσμικό τρόπο, κι όσο το δυνατόν καλύτερα επεξεργασμένο, να τα αγγίξουμε στο επερχόμενο νομοσχέδιο» για την Αυτοδιοίκηση είπε. Επίσης, τόνισε τη σημασία ύπαρξης κανόνων «που θα έρθουν να μειώσουν τις ανισότητες και τις στρεβλώσεις που παρουσιάζονται σήμερα στην χώρα».
Χαρακτήρισε θετική την πρόταση του προέδρου της ΠΕΔΑ κ.Ιωακειμίδη να προσδιοριστεί ένας αλγόριθμος «ο οποίος, με βάση και τη δυνατότητα που μας δίνεται, της μικρής έστω αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για το 2018 -που σταδιακά θα είναι μεγαλύτερη τα επόμενα έτη- θα πρέπει να διασφαλίζει ότι κανένας δήμος, μετά από την εφαρμογή αυτής της νέας λογικής, δεν θα είναι πιο κάτω από τα σημερινά δεδομένα χρηματοδότησης».
Ο κ.Σκουρλέτης σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση «δεν αφορά μόνο σε αριθμητικές πράξεις. Εκ των πραγμάτων διαπλέκεται με το θέμα των αρμοδιοτήτων. Εκ των πραγμάτων συναντιέται με το πόσο έχουμε την απαίτηση από τώρα, όλες οι κατηγορίες των δήμων να μπορούν να παρέχουν εξίσου όλες τις υπηρεσίες, πράγμα ανέφικτο με βάση τη σημερινή πραγματικότητα και το ορατό μέλλον». Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν διαδημοτικά σχήματα συνεργασίας.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, απευθυνόμενος στον κ.Σκουρλέτη, επισήμανε ότι έπειτα από μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της Αυτοδιοίκησης, διαφαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να μπουν οι βάσεις για μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Επισήμανε ακόμα ότι οι δήμοι χρειάζεται να έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες με βάση την αρχή της εγγύτητας και « κατηγοριοποιημένες» ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του κάθε δήμου. Επιπλέον, πρόσθεσε, είναι ανάγκη να ανοίξει και το ζήτημα των μητροπολιτικών κέντρων σε μεγάλα αστικά συγκροτήματα, όπως αυτό της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.