Επικριτική η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ για τη μη απομάκρυνση τεσσάρων υπουργών
«Ο κ. Τσίπρας είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός», ανέφερε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και πρόσθεσε ότι «ο ανασχηματισμός επιβεβαίωσε την αδυναμία του να απομακρύνει υπουργούς, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις, ότι εμπλέκονται σε σκάνδαλα», τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό, Παύλο Πολάκη και Παναγιώτη Καμμένο.
Σημείωσε ότι η ΝΔ έχει ζητήσει την συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής για να εξετάσει τυχόν ευθύνες για τους υπουργούς Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη. «Υπάρχουν, ανέφερε, «έγγραφα μέσα από τα οποία καταγγέλεται ζημία του Δημοσίου 40 εκατομ. ευρώ και επιβάρυνση 100 εκατομ. ευρώ για τους ασφαλισμένους. Επίσης, υπάρχει το θέμα της μη τιμολόγησης φαρμάκων από τον κ. Κουρουμπλή το α΄ εξάμηνο του 2015, που δεν έχει διερευνηθεί». Θύμισε δε στον πρωθυπουργό την «πολιτική ευθύνη», στην οποία και ο ίδιος αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή.
Σε ερώτηση «για τον διορισμό του Φώτη Κουβέλη και αν ο ανασχηματισμός φέρνει πιο κοντά τις εκλογές», η κ. Σπυράκη παρέπεμψε στη χθεσινή της δήλωση για τον ανασχηματισμό, προσθέτοντας ότι «ειδικά για την περίπτωση του κ. Κουβέλη ισχύει, ότι "ήταν δίκαιο, έγινε πράξη"». Πρόσθεσε ότι «τα υπόλοιπα είναι ζήτημα της κυβέρνησης, αλλά ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα».
Ερωτηθείσα για την άρνηση του Μάριου Σαλμά να προσυπογράψει την πρόταση συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής, απάντησε ότι ο κ. Σαλμάς έκανε δήλωση, στην οποία αναφέρει, ότι με την ουσία της πρότασης της ΝΔ δεν έχει καμία διαφωνία.
Σε ερώτηση για τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος αποκάλεσε τη FYROM «Μακεδονία», η κ. Σπυράκη είπε, ότι «η δήλωση του κ. Γιούνκερ δεν βοηθά. Η ονομασία της γειτονικής χώρας είναι FYROM. Ο πρόεδρος της Κομισιόν οφείλει να κινείται με βάση τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο», συμπλήρωσε «προκύπτει το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση σιωπά;».
Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας, λέγοντας ότι «η άλλη πλευρά αποκλείει κάθε είδους αλλαγή στο Σύνταγμά της. Δικαιώνεται έτσι η ΝΔ που είχε θέσει από την αρχή σαν προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών». Προκύπτει το ερώτημα, είπε ακόμη, «τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση;», και έκανε την εκτίμηση ότι «υπό το βάρος της λαϊκής αντίδρασης αναζητά τρόπους να βγει απο το αδιέξοδο».