Πολλές φορές ακούστηκε το όνομά του λίγο πριν από ανασχηματισμούς επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ αλλά ποτέ δεν πήρε τελικά κάποιο πόστο
Το καλοκαίρι του 2013, ο Φώτης Κουβέλης αποχωρεί μαζί με το τότε κόμμα του, τη ΔΗΜΑΡ, από την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουβέλης απέσυρε τη στήριξή του στο τότε κυβερνητικό σχήμα, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, λόγω της απόφασης να μπει λουκέτο στην ΕΡΤ.
Έκτοτε, το όνομά του ακούστηκε ακόμη και για την προεδρία της Δημοκρατίας – είχε κυκλοφορήσει μια φήμη που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρότεινε τον κ. Κουβέλη ως πρόεδρο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, ούτε βεβαίως υλοποιήθηκε ποτέ.
Η ίδρυση της ΔΗΜΑΡ και η αποχώρηση από το κόμμα
Το 2002 ήταν υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του Συνασπισμού συγκεντρώνοντας 19.996 ψήφους (5,91%) και μία έδρα. Το 2008 ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού αλλά στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 απέτυχε να εκλεγεί λαμβάνοντας 28,67% έναντι 70,41% του Αλέξη Τσίπρα.
Στις 5 Ιουνίου 2010, σε ομιλία του στο Συνέδριο του Συνασπισμού, ανακοίνωσε, ως επικεφαλής της Ανανεωτικής Πτέρυγας, την αποχώρηση αυτού και των μελών της από το κόμμα. Πέντε μέρες αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε μαζί με τους Θανάση Λεβέντη, Γρηγόρη Ψαριανό και Νίκο Τσούκαλη.
Στις 18 Ιουνίου ορίστηκε εκπρόσωπος στη Διάσκεψη των Προέδρων της πολυκομματικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ).
Αποχώρησε από το κόμμα που ίδρυσε το 2014.
Στα τέλη του 2015 και έπειτα από την αποχώρηση του από την ΔΗΜΑΡ προχώρησε στην δημιουργία της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), μαζί με άλλα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ.