Τονίζει, ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών
«Μια λύση που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή, θα "ξεκλειδώσει" θετικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και θα επιταχύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση του Russia Today.
Στη συνέντευξη του ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε για τις διαπραγματεύσεις Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια τελική λύση, αλλά σήμερα υπάρχει ένα "παράθυρο ευκαιρίας" για οριστική διευθέτηση». Πρόσθεσε δε, ότι «τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ, έχουν δεσμευτεί σε αυτή τη κατεύθυνση».
Εκτίμησε επίσης, ότι «μια λύση που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή θα "ξεκλειδώσει" θετικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και θα επιταχύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως «η τελική λύση θα πρέπει να ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες και των δύο πλευρών, μακριά από αλυτρωτισμούς και εθνικιστικές βλέψεις».
Για την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε, ότι «αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ένωση, που θα ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, θα αυξήσει την πολιτική σταθερότητα, θα ενδυναμώσει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις». Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ αντιλαμβάνεται την διεύρυνση ως πολιτική επιλογή «που ενισχύει τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων».
Για την επιθετική στάση της Τουρκίας και την ένταση στο Αιγαίο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε, ότι «οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν το διπλωματικό και πολιτικό αδιέξοδο του ίδιου και της ηγεσίας του, διχάζοντας και πολώνοντας την τουρκική κοινωνία». Συμπλήρωσε επίσης, πως «η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες της διπλωματίας, προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και διασφαλίζει την εδαφικής κυριαρχία της χώρας», δηλώνοντας πως «οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια επαναληφθεί από την τουρκική πλευρά, δεν θα μείνει αναπάντητη».
Για τους τουρκικές παραβιάσεις στη κυπριακή ΑΟΖ, ο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, πως «η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της, με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί και θεωρεί επωφελή για τα εθνικά και οικονομικά της συμφέροντα». Τόνισε δε, ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποτιμά τη ψύχραιμη και διπλωματική στάση της ΕΕ».
Τέλος, για το ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, ιδιαίτερα τα κρίσιμα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι «η παραμονή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, η μάχη για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και η προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν στρατηγική επιλογή και κεντρικό πυλώνα πολιτικής των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων». Υπογράμμισε δε, ότι «η αποχώρηση από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα ήταν μια καταστροφική επιλογή, που σε καμία περίπτωση δεν θα εξυπηρετούσε τις πολιτικές μας, την στρατηγική μας και το στόχο μας για αλλαγές στην ΕΕ προς όφελος των πολιτών».