Ξεκαθαρίζει ότι η έξοδος απ' τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι αλλάζουν όλα εν μια νυκτί
«Η Ελλάδα πριν από μόλις 3 χρόνια, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, ήταν ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα, παραδομένο σε σκάνδαλα διαφθοράς, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, με ιδιαίτερα οξυμμένες κοινωνικές ανισότητες, όπου συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα πριμοδοτούσαν ένα καθεστώς ανομίας και ρεμούλας», αναφέρει σε άρθρο του στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης EU Observer ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει το άρθρο του στις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις προτεραιότητες της μεταμνημονιακής εποχής. Μεταξύ άλλων σημειώνει, ότι «έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες και συζητήσεις για τη διαμόρφωση της μετα-μνημονιακής ατζέντας, με ένα πρόγραμμα "made in Greece"». Τονίζει δε, ότι είναι «σημαντική η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην απομάκρυνση από τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας και το "δόγμα Σόιμπλε"».
Ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει, ότι «στο πρόσφατο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά από τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος και η πορεία προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και των τεχνικής φύσεως εκκρεμοτήτων». Τονίζει ακόμη ότι «έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες και συζητήσεις για τη διαμόρφωση της μετα-μνημονιακής ατζέντας, με ένα πρόγραμμα "made in Greece", που θα απαντά στις προκλήσεις της χώρας μας και θα διαμορφώνει συνθήκες σταθερής επιστροφής στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει, ότι «οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν για τα έτη 2018 και 2019 είναι θετικές, ο δείκτης επενδύσεων αυξάνεται, οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ενισχύονται, η ανεργία από το 27% το 2014, έχει μειωθεί στο 20,5% με διαρκώς πτωτική τάση». Ξεκαθαρίζει δε πως «η αποτύπωση των θετικών οικονομικών δεικτών στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών απαιτεί χρόνο και συνέχιση της προσπάθειας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».
Για τις προτεραιότητες της μεταμνημονιακού προγράμματος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει ότι αφορούν στη «περαιτέρω μείωση της ανεργίας και της διασφάλισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στη σταδιακή αύξηση των αμοιβών και του βιοτικού επιπέδου, στη διαμόρφωση ενός φιλικού πλαισίου για επενδύσεις, καθώς και στην προώθηση πολιτικών που θα έχουν ένα ακόμη πιο διακριτό αριστερό και προοδευτικό πρόσημο». Υπογράμμιζει δε, ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα πριν από μόλις 3 χρόνια, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, ήταν ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα, παραδομένο σε σκάνδαλα διαφθοράς, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, με ιδιαίτερα οξυμμένες κοινωνικές ανισότητες, όπου συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα πριμοδοτούσαν ένα καθεστώς ανομίας και ρεμούλας».
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ακόμη, ότι «είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι η πολυαναμενόμενη έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι εν μια νυκτί αλλάζουν όλα και περνάμε στον παράδεισο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, να βελτιωθούν αδυναμίες και να "τρέξουμε" πιο γρήγορα ορισμένες πολιτικές, που θα έχουν ένα ακόμη πιο διακριτό αριστερό και προοδευτικό πρόσημο».
Για τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζει τη «σημαντική συμβολή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων, στην απομάκρυνση από τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας και το "δόγμα Σόιμπλε"». Τονίζει δε, ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο σε λίγους μήνες, δημιουργεί μια θετική συγκυρία και για την ΕΕ συνολικά, που πρέπει επιτέλους να γυρίσει σελίδα και να εμβαθύνει περισσότερο σε πολιτικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις κοινωνικές συγκλίσεις, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία».