Η ΝΔ είναι μεν υπέρ της προανακριτικής επιτροπής, θέτει όμως θέμα ακόμη και ακυρότητας της όλης δικαστικής διαδικασίας
Υπό τη σκιά των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί, αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή για τη Novartis. Σ τη συνεδρίαση θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα ερευνήσει την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων: Των Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Μάριου Σαλμά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει ότι διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Σε συνέχεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης της Novartis, τη φαρμακευτική δαπάνη και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Θα αναδείξει επιπλέον τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στη ΝΔ για τις κατηγορίες της περί σκευωρίας, ενώ θα κάνει λόγο για «διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων». Επιπλέον αναμένεται να στηλιτεύσει τις «ευθείες παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει αλά καρτ η ΝΔ, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η υπόθεση στήθηκε από την κυβέρνηση με στόχο να συκοφαντήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Η ΝΔ είναι μεν υπέρ της προανακριτικής επιτροπής, θέτει όμως θέμα ακόμη και ακυρότητας της όλης δικαστικής διαδικασίας και σε συνδυασμό με τη διαφωνία για τις δέκα κάλπες, αναμένεται να καθορίσει τη στάση της έως την τελευταία στιγμή.
Την Τρίτη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση της ΝΔ. H απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων προβλέπει, καταρχήν, ότι στην ψηφοφορία θα στηθούν δέκα κάλπες.
Η εισήγηση του Νίκου Βούτση για δέκα κάλπες έλαβε πλειοψηφία 14 ψήφων έναντι 8 ψήφων. Στη Διάσκεψη η ΝΔ αντιπρότεινε μια μη προσωποποιημένη ψηφοφορία με γενική αναφορά στη συγκρότηση ή τη μη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Η συνεδρίαση επί της προτάσεως συγκρότησης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προγραμματιστεί για τις εννέα το πρωί της Τετάρτης.
Θα ξεκινήσει με εννέα ομιλητές, θα μιλήσει δηλαδή στον πρώτο κύκλο, ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος.
Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές κατ′ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.
Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί. Δικαίωμα λόγου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν τα αναφερόμενα στη δικογραφία για τηNovartis πολιτικά πρόσωπα, διαφορετικά μπορούν να αποστείλουν υπόμνημα.
Είναι ήδη γνωστό ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του, και θα καταθέσει υπόμνημα.
Στην συζήτηση έχει προγραμματιστεί να λάβουν το λόγο οι δύο υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Ξανθός και Σταύρος Κοντονής αντιστοίχως, και οι αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που είναι μυστική.
Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Για το λόγο αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες.
Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη. Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους. Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα.