«Σταθερά μετά το 1996 και τα Ίμια, προσπαθεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο»
«Πάντα θα υπάρχει εγρήγορση όταν έχουμε ένα γείτονα σαν την Τουρκία, νευρικό και απρόβλεπτο, ούτε ξέρουμε ποια θα είναι η στάση της από δω και πέρα. Είναι προφανές επειδή τα δικά μας συμφέροντα βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και δεν υπάρχουν γκρίζες και μαύρες περιοχές στο Αιγαίο, θα επιμένουμε και θα στέλνουμε ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά, ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ιστορικούς αναθεωρητισμούς, ούτε να ξαναγραφτούν τα σύνορα στην περιοχή και βεβαίως επιδιώκουμε να αποκλιμακώνεται η ένταση», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Η Τουρκία, σταθερά μετά το 1996 και τα Ίμια, προσπαθεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, αλλά δεν φτάνει να το λέει ένας, όταν υπάρχουν διεθνείς συνθήκες. Εμείς αρνούμαστε και να το συζητήσουμε γιατί στην περίπτωση αυτή, κάτι που δεδομένα είναι δικό μας, θα γινόταν αμφισβητούμενο».
«Βλέπουμε και τις αντιδράσεις της για την Κυπριακή ΑΟΖ , γι’ αυτό και σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίζουμε τα συμφέροντά μας με ένα αποτελεσματικό διπλωματικό δίκτυο υποστήριξης και συμμαχιών, με δεδομένες βεβαίως τις αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε: «Επιδιώκουμε εντατικοποίηση του διαλόγου γιατί υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που εν πολλοίς εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει η ΠΓΔΜ, η οποία μέχρι στιγμής είναι εποικοδομητική. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένη η συμφωνία, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε στην εθνική γραμμή, που λέει ότι πρέπει να έχουμε συνολική λύση».
Ο κ. Κατρούγκαλος αρνήθηκε να απαντήσει, εάν εντός της εβδομάδας θα μεταβεί με το σύμφωνο στα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς, λέγοντας ότι το σύμφωνο το ετοιμάζουμε και θα τεθεί υπόψη της άλλης πλευράς, οι χρόνοι θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Εξωτερικών.
«Η εθνική συναίνεση δεν εκβιάζεται» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. «Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Μακεδονικού, όπου υπάρχει εθνική γραμμή, και αυτή υπηρετούμε, αλλά η ΝΔ παλινδρομεί και για να είμαι ακριβής υπαναχώρησε από τη γραμμή που η ίδια συνδιαμόρφωσε το 2007. Η ΝΔ πρέπει να απαντήσει εάν μετά τα συλλαλητήρια έχει αλλάξει την απόφαση ότι είναι υπέρ τους εθνικού συμφέροντος να λυθεί το θέμα της ΠΓΔΜ με τη σύνθετη ονομασία».