Στο τραπέζι τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας και οι επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ κρατών της Μέσης Ανατολής
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται από αύριο μέχρι και την Κυριακή.
Στη διάσκεψη, στην οποία συγκεντρώνονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές και ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και διεθνούς συνεργασίας, κεντρικά θέματα στην ημερήσια διάταξη θα είναι για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή πραγματικότητα και τις σχέσεις της με την Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά και τις περιφερειακές διενέξεις και την απειλή για την φιλελεύθερη διεθνή τάξη.
Μεταξύ των ζητημάτων που θα απασχολήσουν τη φετινή διάσκεψη είναι οι επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ κρατών της Μέσης Ανατολής, οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, ο έλεγχος της διάδοσης των εξοπλιστικών συστημάτων καθώς και η ένταση γύρω από το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.
«Το 2017, ο κόσμος έφθασε υπερβολικά κοντά σε μια σημαντική σύγκρουση. Η κλιμακούμενη ρητορική ατόμων υπεύθυνων για την λήψη αποφάσεων αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη. Είτε αφορά την κορεατική χερσόνησο, είτε τον Περσικό Κόλπο, είτε την ανατολική Ευρώπη, μία μόνο λανθασμένη απόφαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολύ γρήγορα μια αλυσιδωτή αντίδραση, σε αυτή την φορτισμένη κατάσταση. Για αυτό κι είναι όλο και πιο σημαντικό να ενισχύουμε τον διάλογο και τις συναντήσεις παικτών-κλειδιών. Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια είναι ακριβώς το σωστό φόρουμ για αυτό. Εάν δεν υπήρχε ήδη, στην σημερινή παγκόσμια κατάσταση θα έπρεπε να την εφεύρουμε», σημείωσε λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης ο επικεφαλής της, ο πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την σημασία της συνύπαρξης βασικών συντελεστών των διεθνών εξελίξεων.
Στην φετινή Διάσκεψη, σε ό,τι αφορά τους διεθνείς οργανισμούς, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ Τόμας Γκρίμινγκερ και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ως προς τις κυβερνήσεις, οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον υπουργό Άμυνας στρατηγό Τζέιμς Μάτις και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, ενώ θα παρευρεθούν επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, ο πρόεδρος της Ρουάντας Πολ Καγκάμι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά και αυτός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι.
Σε ό,τι αφορά τους υπουργούς, στο Μόναχο αναμένονται οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, της Σαουδικής Αραβίας Άντελ Αλ Τζουμπέιρ και οι υπουργοί Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ και της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι.
Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία όπως κάθε χρόνο υποστηρίζει την διοργάνωση, θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ και τον υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Γκερντ Μιούλερ.
Στην Διάσκεψη παίρνουν ακόμη μέρος υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, το Ισραήλ κ.ά., καθώς και εκπρόσωποι μεγάλων ΜΚΟ.