«Είναι προφανές ότι τον Αύγουστο του 2018, φεύγοντας από τα μνημόνια, θα είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα»
Η Ελλάδα, στο μέτρο που της αναλογεί εντός της ΕΕ, προωθεί ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο βασισμένο στους τομείς της ενίσχυσης της δημοκρατίας (ιδίως της οικονομικής διακυβέρνησης) της ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ και της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των πολιτών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών, στην οποία απηύθυνε ομιλία ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σχετικά με τα σχέδια για το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Καλωσορίζοντας τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και πλέον είναι προφανές ότι τον Αύγουστο του 2018, φεύγοντας από τα μνημόνια, θα είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα.
Ωστόσο έθεσε το ερώτημα αν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την ευρωπαϊκή κανονικότητα και υπογράμμισε ότι, παρότι δεν είμαστε αυτή την στιγμή στο αποκορύφωμα της κρίσης, έχει επιστρέψει η ανάπτυξη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και η ανεργία έχει μειωθεί, δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω αυτό που ο πρόεδρος Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε ονομάσει «μια υπαρξιακή στιγμή για την Ευρώπη». «Κι αυτό όχι μόνο σε επίπεδο οικονομίας -ναι η ανεργία έχει μειωθεί, οι ανισότητες όμως βρίσκονται σε έκρηξη. Δεν αρκεί να δουλεύεις για να μην είσαι φτωχός στη σημερινή Ευρώπη. Πριν από την κρίση αυξήθηκε κατά 40%, στην πιο δυναμική οικονομία της Ευρώπης, στη Γερμανία, ο αριθμός των εργαζόμενων-φτωχών» προσέθεσε ο αν. υπουργός Εξωτερικών. «Γι’ αυτό ορθά ο πρόεδρος Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε ονομάσει την Επιτροπή του "Επιτροπή της τελευταίας ευκαιρίας", γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν έχει καταθέσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, όπως και άλλες δυνάμεις στην Ευρώπη, γι’ αυτό και εμείς, στο μέτρο που μας αναλογεί, προσπαθούμε να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις σε τρεις βασικούς τομείς», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Εξειδικεύοντας, ανέφερε ότι η Ελλάδα προωθεί μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της Δημοκρατίας (ειδικά της οικονομικής διακυβέρνησης) και επισήμανε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από θεσμούς, όπως το Eurogroup, που δεν έχει θεσμική αποτύπωση στις συνθήκες, προς μια μορφή οικονομικής διακυβέρνησης που θα είναι δημοκρατικά και πολιτικά υπόλογη στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής. Δεύτερον, όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, η Ελλάδα προωθεί την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ. Μάλιστα ο αν. υπουργός παρατήρησε ότι «δεν μπορούμε να μην έχουμε ισορροπία σε αυτό τον τομέα, δεν μπορεί να είναι μόνο ένα οικονομικό πρότζεκτ η ΕΕ». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η χώρα μας προωθεί την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών σε σχέση με την ΕΕ, όπως η πανευρωπαϊκή λίστα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στη συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών συμμετέχουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργιος Μαρκοπουλιώτης.
Επίσης, στην συνεδρίαση τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, Νίκος Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ), Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι) και Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων).