Σε εκκρεμότητα οι συναντήσεις του Μάθιου Νίμιτς με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών
Περιπλέκεται η κατάσταση με το Σκοπιανό, ενώ ετοιμάζεται το ελληνικό σύμφωνο, το κείμενο που θα αποτελέσει την ελληνική πρόταση για το ονοματολογικό και όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Εντύπωση προκαλούν οι ελιγμοί του Ζόραν Ζάεφ, ενώ είναι σε εκκρεμότητα οι συναντήσεις του Μάθιου Νίμιτς με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, καθώς και η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αλλάζει την ονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού, την ώρα που αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
«Δεν βλέπω λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας» είπε, απαντώντας στη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος πριν μερικές μέρες είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι πρώτο μέλημα είναι να γίνει η συμφωνία και «οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους». «Στις συζητήσεις, η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματός μας, είναι θέση της Ελλάδας, αλλά έχουμε κι εμείς τη δική μας. Η Μακεδονία άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993 ενσωματώνοντας την Τροπολογία 2, στο άρθρο 49. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να απομακρύνουμε τον αλυτρωτισμό. Ό,τι κάνουμε τώρα, είναι για να αποδείξουμε ότι η Μακεδονία δεν έχει καμία φιλοδοξία είτε εδαφική είτε οτιδήποτε άλλο, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Η Μακεδονία θέλει να χτίσει φιλία», κατέληξε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ των Σκοπίων και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, χωρίς κανένα δίλημμα.
Πάντως η τοποθέτηση των πινακίδων με τα νέα ονόματα του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σε ερώτηση εάν η θέση για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, προέκυψε από διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε ότι αυτή είναι θέση της κυβέρνησης του.
«Για την κυβέρνηση είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό το στηρίζω στις δικές μου προσδοκίες από τη συζήτηση που έχουμε στο εσωτερικό της χώρας, στα βήματα που κάνουμε, σε αυτό που σημαίνει δυνατότητες και μέχρι πού μπορούμε να κινηθούμε, στη δυνατότητα εφαρμογής των πιθανών λύσεων κοκ. Εμμένουμε οπωσδήποτε στη θέση ότι η αξιοπρέπεια, η ταυτότητα είναι σημαντικά πράγματα. Είμαι πεπεισμένος ότι η "Μακεδονία" μπορεί. Με συναίνεση επ΄ αυτού του ζητήματος, προς όφελος του μέλλοντος, προς όφελος της προοπτικής για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη συναίνεση για τις μελλοντικές λύσεις, με τη συναίνεση των κρατικών θεσμών, των πολιτικών κομμάτων, συγκυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων μαζί.
Προς όφελος της επιτυχίας της διαδικασίας δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Πιστέψτε ότι γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι εφικτό, τι είναι επιτρεπτό και μέχρι που πρέπει να προχωρήσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση σε αυτό το φλέγον, 25ετές πρόβλημα, όχι όμως με κάθε τίμημα» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.