«Να κατατεθεί από τη Γερμανία πακέτο προτάσεων για την ανάπτυξη στην ΕΕ»

«Να κατατεθεί από τη Γερμανία πακέτο προτάσεων για την ανάπτυξη στην ΕΕ»

Τι αναφέρει σε άρθρο του ο Δημήτρης Παπαδημούλης για επενδύσεις και απασχόληση

Θετικό χαρακτηρίζει σε άρθρο του στο Social Europe, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, πως η πλευρά Σουλτς «πέρασε» στη συμφωνία με τη Μέρκελ το ζήτημα των επενδύσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο άρθρο του με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών ο κ. Παπαδημούλης, αν και τονίζει πως «υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να δούμε εάν και κατά πόσο ένας νέος “μεγάλος συνασπισμός” θα αναλάβει τη διακυβέρνηση», υπογραμμίζει πως «ένα από τα βασικά ζητήματα που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές είναι εκείνο της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων και των βημάτων για την ενίσχυση των κοινωνικών και εισοδηματικών συγκλίσεων μεταξύ των κρατιδίων της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας».

Στο θέμα της εσωτερικής οικονομικής ατζέντας στη Γερμανία, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει ότι «παρά τα πολύ μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα που επιτυγχάνει η γερμανική οικονομία τα τελευταία χρόνια, η εσωτερική ζήτηση δεν αυξάνεται και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν κατέχουν σημαντικό μερίδιο της παραγωγικής δραστηριότητας».

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «η μέση αύξηση των μισθών υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου των πλέον αναπτυγμένων κρατών του ΟΟΣΑ, ενώ το ύψος της καταναλωτικής δαπάνης επί του ΑΕΠ βρίσκεται σε σημείο πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ».

Προσθέτει δε ότι «ο υπέρμετρα εξωστρεφής προσανατολισμός της γερμανικής οικονομίας μειώνει συνεχώς το ύψος των εισαγωγών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας τεράστιος "κουμπαράς πλεονασμάτων", που δεν αξιοποιείται στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης, τη στιγμή που αυξάνονται τα ποσοστά ελαστικής εργασίας και μερικής απασχόλησης».

Ο κ. Παπαδημούλης προκρίνει στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και ένα ξεκάθαρο πακέτο προτάσεων από τη γερμανική πλευρά που θα συζητηθούν σε σχέση και με τις προτάσεις Μακρόν και της ελληνικής κυβέρνησης.

Καταλήγοντας στο άρθρο του ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει πως είναι θετικό πως η πλευρά Σουλτς έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και «πέρασε» στην συμφωνία το ζήτημα των επενδύσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής και περιφερειακής σύγκλισης.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνει πως «το βασικό ζήτημα που προκύπτει είναι εάν και κατά πόσο η πλευρά Σουλτς θα μπορέσει να διασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά ανταλλάγματα σε περίπτωση συγκρότησης του "μεγάλου συνασπισμού". Η συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική κυβέρνηση, εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να εξυπηρετεί τη στρατηγική της προώθησης μιας προοδευτικής ατζέντας, τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ευρωζώνη. Διαφορετικά, ο ρόλος των σοσιαλδημοκρατών δεν θα είναι ιδεολογικά και πολιτικά διακριτός, απομακρύνοντας τις προσπάθειες για αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και των ασφυκτικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών».