Ζητά ενημέρωση για τις σχετικές με το θέμα δράσεις μέχρι να υιοθετηθεί ένα βιώσιμο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου
Τις προθέσεις της Κομισιόν για την αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο εντός του 2018 και μέχρι να υιοθετηθεί ένα βιώσιμο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, ζητά να μάθει με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν «τι δράσεις σκοπεύει να αναλάβει, μέχρι να υιοθετηθεί ένα βιώσιμο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, προκειμένου μέσα στο 2018 -λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική θέση του Ευρωκοινοβουλίου- να προχωρήσει η αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, με ένα σταθερά προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχετικές δράσεις θα αποτελούσαν ένδειξη «αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής» και θα εξασφάλιζαν «καλύτερες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο».
Υπενθυμίζεται, ότι τον Νοέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε μεταρρυθμίσεις επί του Κανονισμού του Δουβλίνου, που περιλαμβάνουν την αυτόματη μετεγκατάσταση όλων των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με ένα σταθερά προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού. Ωστόσο, απαιτείται η έγκριση της πρότασης αυτής και από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά επίσης την Κομισιόν «ποια νέα εργαλεία εξετάζει στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, προκειμένου να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη στις προσπάθειες ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες», σε συνέχεια του αιτήματος των ηγετών των επτά κρατών-μελών της Μεσογείου (Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία).
Τέλος, ζητά να μάθει «τι προτίθεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συνδράμει στην αναγνώριση και καταπολέμηση του φαινομένου της δουλείας εντός και εκτός ΕΕ».
Η ερώτηση του επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
Θέμα: Βιώσιμο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου
Στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου των Ηγετών των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (10/01/2018) οι ηγέτες επτά κρατών-μελών της Μεσογείου (Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία) κάνουν έκκληση για «νέα εργαλεία στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (MFF)» προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τη διαχείριση του προσφυγικού, για ένα «νέο και δίκαιο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (CEAS)» καθώς και για δράσεις από πλευράς της Ένωσης στην κατεύθυνση «του τερματισμού του trafficking και των όποιων νέων μορφών δουλείας».
Βάσει των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:
- Τι δράσεις σκοπεύει να αναλάβει, μέχρι να υιοθετηθεί ένα βιώσιμο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, προκειμένου μέσα στο 2018 –λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική θέση του Ευρωκοινοβουλίου- να προχωρήσει η αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, με ένα σταθερά προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού, σε αλληλεγγύη με τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής και εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο;
- Ποια νέα εργαλεία εξετάζει στο πλαίσιο του MFF, προκειμένου να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη στις προσπάθειες ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες;
- Τι προτίθεται να κάνει, ώστε να συνδράμει στην αναγνώριση και καταπολέμηση του φαινομένου της δουλείας εντός και εκτός ΕΕ;