«Η Ελλάδα έχει δεχθεί από το 1995 το όνομα “Μακεδονία” εντός της ονομασίας της γειτονικής χώρας: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» τόνισε σε συνέντευξή του στον ρ/σ 24/7 ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Όπως είπε «η Ελλάδα από το 1995 έχει δεχθεί, με μια προσωρινή συμφωνία που υπέγραψε με τη γειτονική χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου, το όνομα “Μακεδονία” εντός της ονομασίας της γειτονικής χώρας: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και η γραμμή με την οποία προσπάθησε να το λύσει, χωρίς επιτυχία, το 2008 η “εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου” με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και με ευρύτατη συναίνεση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτό, ήταν μέσω σύνθετης ονομασίας κοινής αποδοχής έναντι όλων, erga omnes».
Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει, ότι αναζητείται «μια ονομασία που να εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία”, αλλά να τον διακρίνει αποφασιστικά από την ελληνική Μακεδονία ή το κομμάτι της Μακεδονίας που ανήκει στη Βουλγαρία και φυσικά να βάζει οριστικά στην άκρη ανιστόρητες ανοησίες περί Μεγάλου Αλεξάνδρου και απογόνων του, ενώ είναι Σλάβοι, ή αλυτρωτισμούς, με έναν σαφή τρόπο». Συμπλήρωσε δε, ότι «τώρα, ο Τσίπρας επιδιώκει να κάνει αυτό που επεδίωξε ο Κ. Μητσοτάκης και δεν τον άφησε ο Σαμαράς, γιατί τον “έριξε” κι αυτό που προσπάθησε να κάνει ο Κ. Καραμανλής, αλλά δε βρήκε τη στήριξη που περιμέναμε από τον διεθνή παράγοντα».
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, είπε ότι «αυτό που έχει σημασία, κατά τη γνώμη μου, είναι η αυριανή συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα, ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, να πάρουν πάνω τους αυτή τη διαπραγμάτευση», καθώς όπως επεσήμανε «στη διαπραγμάτευση υπό τον κ. Νίμιτς η γειτονική χώρα εκπροσωπείται με έναν διπλωμάτη της εποχής Γκρούεφσκι, του προηγούμενο πρωθυπουργού που είχε την εθνικιστική γραμμή με τους Βουκεφάλες κ.λπ.».
Εκτίμησε δε, ότι «από αυτή τη συνάντηση θα προκύψουν κάποια δεδομένα και θα φανεί αν η καλή διάθεση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας μεταφράζεται και σε συγκεκριμένα βήματα». «Νομίζω ότι μετά από αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν και στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και για την ίδια τη συνάντηση, αλλά και για όσα κατάθεσε ο κ. Νίμιτς με τις προτάσεις του πριν λίγες μέρες» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις στο εσωτερικό, είπε ότι «το πραγματικό δίλημμα για όσους δεν στρουθοκαμηλίζουν, είναι ή σύνθετη ονομασία και πακέτο η απομάκρυνση των αλυτρωτισμών, υλοποίηση δηλαδή της “γραμμής του Βουκουρεστίου” ή οριστική διεθνής επικράτηση του “Μακεδονία” σκέτο». «Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε όσα δεν πετύχαμε πριν περίπου 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, γιατί υπάρχει μια διαφορετική κυβέρνηση στη γειτονική χώρα, όχι Γκρούεφσκι αλλά Ζάεφ και γιατί η γειτονική χώρα δέχεται πια πιέσεις τύπου “αν θέλετε ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ένταξη στο ΝΑΤΟ, βρείτε τα με την Αθήνα στα μισά του δρόμου”» τόνισε, για να συμπληρώσει ότι «μέχρι πρότινος η γραμμή του διεθνούς παράγοντα ήταν μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η Αθήνα και να ενταχθούν με το σκέτο Μακεδονία».