Χωρίς οριστικό όνομα η ΠΓΔΜ δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ, διαμηνύει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το όνομα της ΠΓΔΜ.
Όπως ανέφερε ο Μ. Νίμιτς, παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο Μ.Νίμιτς.
Σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί μη ρεαλιστική μία λύση η οποία δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ενώ σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε Ελλάδα και Σκόπια δήλωσε ότι αυτό είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και ότι πρέπει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Η επίλυση του «Μακεδονικού», δηλαδή η οριστική συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, όπως διαμήνυσε από τα Σκόπια όπου βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "MIA", ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η λύση για το οριστικό όνομα πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή από την Ελλάδα και την FYROM.
Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ στη συνέντευξή του.
Ντιμιτρόφ: Όχι μονοπώλιο στον όρο «Μακεδονία»
«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα, για να αδράξουμε τη στιγμή», τονίζει ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στοBalkan Insight, δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων για το ζήτημα της ονομασίας.
Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία, «θα πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα να μην μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας σε αυτό το στάδιο», τονίζει ο Ντιμιτρόφ, εκφράζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της πλευράς της ΠΓΔΜ για επίτευξη συμφωνίας.
Ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας ξεκαθαρίζει πάντως πως «μία λύση είναι εφικτή μόνο αν η ταυτότητα [της χώρας] δεν υπονομεύεται», διευκρινίζοντας: «Η φύση της διαφωνίας είναι τέτοια που προκαλεί φόβο [...] επομένως είναι πολύ σημαντικό για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας (sic) να είναι σαφές πως η λύση δεν θα πλήξει την [εθνική] ταυτότητα».
Ο ίδιος εξηγεί πως η λύση θα πρέπει να καλύπτει αρκετά στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές: αφενός να μη «βλάπτει την ταυτότητα» της ΠΓΔΜ, αφετέρου να
ικανοποιεί την απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στην περιοχή της Μακεδονίας και στη γειτονική χώρα.
«Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε κανένα μονοπώλιο στον όρο 'Μακεδονία' – αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου, για καμία από τις δύο πλευρές», αναφέρει.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν φοβάται ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την επικύρωση μίας συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας, ο Ντιμιτρόφ απαντά: «Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Φυσικά, ο κόσμος θα έχει τον τελευταίο λόγο – και θα εξαρτηθεί από εμάς να την εξηγήσουμε καλά».