«Ο νόμος προστατεύει την πρώτη κατοικία και έναντι των τραπεζών και έναντι του Δημοσίου και έναντι των ασφαλιστικών ταμείων», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή.
Ο νόμος Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε από τον ίδιο του 2015, δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία μόνο από τις τράπεζες, αλλά και σε σχέση με χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τόνισε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στο θέμα που έθιξε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τη διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη στο Δημόσιο.
«Η Βουλή έχει ψηφίσει το Ν. 4354/2015 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος νόμος ισχύει μέχρι 31-12-2018. Ο νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη, είναι πολύ σαφής.
Σε σχέση με το νόμο Κατσέλη, ο νόμος Σταθάκη έχει τρεις καινοτομίες. Δεν προστατεύει μόνο από τα στεγαστικά δάνεια. Προστατεύει και από την εφορία και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς το υπερχρεωμένο νοικοκυριό πηγαίνει στο δικαστήριο για να προστατευτεί, εφόσον δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, για όλες τις κατηγορίες χρεών.
Παράλληλα, στον νόμο Κατσέλη δεν είχαν υπαχθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με το νέο νόμο υπάγονται και οι πρώην έμποροι που έχουν χάσει την πτωχευτική ιδιότητα. Επίσης το νοικοκυριό που έχει εισόδημα έως 40.350 ευρώ και ακίνητο πρώτης κατοικίας έως 280.000 ευρώ έχει πλήρη και καθολική προστασία», είπε ο κ. Σταθάκης.
Προηγουμένως η Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε θέμα με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις κατασχέσεις, διερωτούμενη «αν η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει σήμερα με τις κατασχέσεις».
«Έχουμε 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία, χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που γίνεται σήμερα με κατασχέσεις άνω των 500 ευρώ, δηλαδή ότι για 500 ευρώ μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε κατάσχεση, είναι κάτι τερατώδες.
Μπορεί στον ίδιο δανειολήπτη να πέσουν τρεις κατασχέσεις και για χρέος στην εφορία, και για χρέος στα ταμεία και για δάνειο σε τράπεζα», είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε, ότι το κράτος προχωράει σήμερα σε πλειστηριασμούς με μηδενική προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα και το κάνετε εσείς και πανηγυρίζετε. Διότι έχω δει βουλευτές να ψηφίζουν δύσκολα μέτρα, αλλά να ψηφίζουν δύσκολα μέτρα και να πανηγυρίζουν, πρώτη φορά το βλέπω», είπε η κ. Μπακογιάννη.
Απαντώντας στην τοποθέτηση του ΥΠΕΝ περί προστασίας της πρώτης κατοικίας έναντι όλων, είπε ότι «το νόμο Σταθάκη τον ξέρετε, κ. Σταθάκη. Την πραγματικότητα την ξέρετε όμως κ. Σταθάκη; Διότι σήμερα που μιλάμε υπάρχουν σπίτια πρώτης κατοικίας που εκπλειστηριάζονται».
Ανταπαντώντας ο κ. Σταθάκης, υποστήριξε ότι οι περιπτώσεις πλειστηριασμών στις οποίες αναφέρεται η βουλευτής της ΝΔ, αφορούν σε οικονομικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και όχι σε οφειλές ιδιωτών σε τράπεζες ή το Δημόσιο. Προκάλεσε δε την κ. Μπακογιάννη να αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αν έχει τέτοια στοιχεία.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι, ενώ η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο, δεν έχει απαντήσει ικανοποιητικά, τι θα γίνει εφόσον ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων δεν είναι ίδιος με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν προβλέπει ρητά την προστασία της.
Επίσης είπε, ότι υπάρχει ζήτημα από ποια τιμή ξεκινάει η πλειστηριασμός και ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει, τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας για μετά την 31-12-2018 και αν έχει αποτελέσει αυτό αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Απαντώντας ο κ. Σταθάκης είπε, ότι «εμείς δηλώνουμε ότι το σύστημα είναι πλήρως προστατευμένο. Το τι θα κάνουμε τότε, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη και εφαρμόζει την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλες τις κατηγορίες των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν εισόδημα έως 40.350 ευρώ και ακίνητο πρώτης κατοικίας έως 280.000 ευρώ».