Τι αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος
Κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του στην ονομασία της ΠΓΔΜ τάσσονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος που συνεδρίασε σήμερα στα κεντρικά του γραφεία.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους οι ΑΝΕΛ τονίζουν:
«Σήμερα Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η 2η Σύνοδος της II Περιόδου του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Το Εθνικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ομόφωνα την πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σχετικά με το Σκοπιανό ζήτημα, όπως αυτή διατυπώθηκε στο 1ο και 3ο Συνέδριο του Κινήματος, περί μη χρήσης του ονόματος Μακεδονία και των παραγώγων του».
Καμμένος: Αν χρειαστεί θα ζητήσουμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε καταρχήν ότι "παράλληλα με τον άξονα σταθερότητας που δημιουργεί η Ελλάδα στον Νότο", καλείται να παίξει "ένα σημαντικότατο ρόλο, προς τα Βόρεια, προς τα Βαλκάνια" σημειώνοντας ότι ήδη μαζί με την Κύπρο έχουν δημιουργηθεί διμερείς και τριμερείς σχέσεις με την Βουλγαρία και την Ρουμανία, ενώ "έχουμε δέσει πάλι τις σχέσεις μας με την Σερβία" και "καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε με την Αλβανία σε σχέση με την ΑΟΖ". Η Ελλάδα "μετατρέπεται σε ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων".
Αναφέροντας ότι "ήλθε η ώρα να λυθεί και το θέμα των Σκοπίων" τόνισε ότι "οι βόρειοι γείτονές μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι η μόνη τους ελπίδα και η μόνη τους λύση είναι να δεχθούν μια λύση που δεν θα πληγώνει την Ελλάδα. Η μόνη τους πόρτα για να μπουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, είναι να έλθουν δίπλα μας και να τους βοηθήσουμε. Να τους παρέχουμε ασφάλεια και επενδύσεις. Να τους βοηθήσουμε σε αυτή τη νέα αρχή, πλέον, της Ελλάδας να είναι κοντά".
Για να γίνει όμως αυτό, "θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Μακεδονία και το όνομα της Μακεδονίας είναι ένα και δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουμε στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας", υπογράμμισε ο κ. Καμμένος, ο οποίος αναφερόμενος στη συνέχεια στα γραφόμενα συγκεκριμένου δημοσιογράφου, είπε ότι "δεν υπάρχουν κυβιστήσεις στους ΑΝΕΛ, δεν υπάρχουν αλλαγές πορείας".
"Από το συνέδριό μας είπαμε ότι δεν υποχωρούμε στον ελληνικό όρο "Μακεδονία" και βεβαίως ο ελληνικός όρος "Μακεδονία" είναι και το "new Μακεδονία" και το "upper Μακεδονία" και το "κάτω Μακεδονία" πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι "η Μακεδονία είναι η μία και ελληνική όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας".
Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ επιθυμούν λύση "και θα κάνουμε τα πάντα για να τους πείσουμε. Αλλά υπάρχουν σλαβικοί όροι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τους οποίους αποδεχόμαστε, όπως το "Βαρντάρσκα" και το οποίο ουσιαστικά είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός τον οποίον είχαν πριν αρχίσουν οι ιστορικές ανατροπές".
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι η ιστορία αυτή "ξεκίνησε με την τσαρική Ρωσία που επεδίωξε το 1878 να παραχωρηθούν στην Βουλγαρία τα εδάφη της Μακεδονίας και της Θράκης, τότε υπό οθωμανική κατοχή και συνεχίστηκε με την Σοβιετική Ένωση η οποία το 1924 ζήτησε από τα Κομμουνιστικά Κόμματα των Βαλκανίων να βοηθήσουν στην δημιουργία ενιαίας ανεξάρτητης Μακεδονίας και Θράκης. Συνεχίστηκε με τους Βούλγαρους και τις εθνοκαθάρσεις του 1913 και του 1943 και ολοκληρώθηκε με τον Τίτο το 1944 που αναγνώρισε την περιοχή του Βαρδάρη ως μία από τις 6 δημοκρατίες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με το όνομα "Μακεδονία". Σημειωτέον, το 1934, το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας δεν αναγνώριζε την ύπαρξη "μακεδονικής εθνότητας", ενώ το 1940 υπό τον Τίτο δέχθηκε να είναι χωριστό έθνος στα Βαλκάνια. Το 1956 το ΚΚ Βουλγαρίας βλέποντας ότι η Γιουγκοσλαβία κερδίζει το παιχνίδι, αλλάζει πολιτική και αποφασίζει ότι δεν υπάρχει "μακεδονικό έθνος, γλώσσα και ιστορία" και επίσης ότι δεν υπάρχει "μακεδονική μειονότητα" στο Πιρίν, το δε 1992 πρώτη αναγνώρισε τα Σκόπια ως κράτος και όχι ως έθνος, που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει γλώσσα, πολιτισμό και ταυτότητα.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι η Ελλάδα στις συνομιλίες, "είχε ως όπλο την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, που είναι η επικυρωμένη απόφαση που ισχύει ακόμα και σήμερα και βεβαίως την απόφαση της Λισσαβόνας του ιδίου έτους των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας: ότι δεν θα αποδεχθεί τον όρο "Μακεδονία" ή παραγωγά του στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα".
Αντί η πολιτική ηγεσία της χώρας "να στηριχθεί στο αυταπόδεικτο", τουτέστιν ότι "η Μακεδονία ανήκει στην ελληνική ιστορία και στον πολιτισμό" και ως εκ τούτου το όνομα "Μακεδονία" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους και ως εκ τούτου εναπόκειται στα Σκόπια να βρουν όποιο άλλο όνομα θέλουν, "παρουσίασε ένα πολιτικό ερασιτεχνισμό" παρατήρησε ο κ. Καμμένος. "Ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εμφανίστηκε ως μακεδονομάχος, υπογράφοντας συμφωνία με το όνομα "Μακεδονία". Ο Σαμαράς έκανε την πρώτη προδοσία στο όνομα της Μακεδονίας. Ερασιτεχνισμό εν συνεχεία επέδειξε στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στις 16 Δεκεμβρίου 1991" είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας πως "το μεγάλο έγκλημα έγινε το 1995 στην Ενδιάμεση Συμφωνία" και υπενθυμίζοντας ότι τότε ως βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε "ως προδότη τον Σημίτη και την Ενδιάμεση Συμφωνία, διότι αυτή έδωσε το όνομα ΠΓΔΜ βάζοντας το "πρώην" στο Γιουγκοσλαβική και όχι στο Μακεδονίας".
"Η προδοσία που έκανε η κυβέρνηση Σημίτη το 1995 και συνεχίστηκε με διάφορες άλλες υπογραφές τύπου Γιώργου Παπανδρέου, ήλθε να επιλυθεί το 2007 και λέμε ότι επιμένουμε στην πολιτική του Βουκουρεστίου, δηλαδή στο erga omnes, δεν περιλαμβάνει πουθενά τον όρο "Μακεδονία" όπως περιγράφει η κ. Μπακογιάννη, αλλά όπως ο Κώστας Καραμανλής βεβαίωσε την Βουλή" είπε ο κ. Καμμένος. "Άρα το "Βουκουρέστι", δεν είναι αυτό που έχει στο μυαλό της η κ. Μπακογιάννη, αλλά αυτό που σχεδίασε ο Κώστας Καραμανλής βάζοντας βέτο στην πολιτική της κ. Μπακογιάννη" συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, "ο οποίος απέδειξε με το Κυπριακό ότι δεν δέχεται σχέδιο Ανάν", "να διαπραγματευθεί όνομα το οποίο δεν θα φέρει το ελληνικό όνομα "Μακεδονία", αλλά θα φέρει όποιο όνομα θέλουν αυτοί σλαβικά και δεν θα περιλαμβάνει την "Μακεδονία", είτε λέγεται "πάνω", "κάτω" ή "νέα" (...) Μπορούν να δεχθούν μια τέτοια λύση, εξάλλου θα είναι ο μονόδρομός τους. Εμείς δεσμευόμαστε ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία, από την άλλη όμως αν υπάρξει λύση στην οποία δεν συμφωνούμε, θα ζητήσουμε την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και εκεί θα διαφωνήσουμε επισήμως με οποιαδήποτε ονομασία περιέχει τον όρο "Μακεδονία" υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έθεσε το ερώτημα στην ΝΔ, "με ποιά απόφαση είναι: με το "Βουκουρέστι" του Κώστα Καραμανλή ο οποίος δεν δέχεται τον όρο "Μακεδονία" ή με το "Βουκουρέστι" της κ. Μπακογιάννη και κάποιων επιχειρηματιών που προκειμένου να γίνει συμφωνία λένε "παραδώστε τα πάντα" και δέχονται και το "Νέα Μακεδονία" και το "πάνω Μακεδονία" και το "κάτω Μακεδονία". Εμείς δεν έχουμε το πρόβλημα, είμαστε ξεκάθαροι, το πρόβλημα το έχουν αυτοί".
Ο κ. Καμμένος είπε ότι όποτε υπήρξε διαφωνία αρχών με τον ΣΥΡΙΖΑ: οι ΑΝΕΛ ψήφισαν αντίθετα, προσθέτοντας οτι αυτά που υποσχέθηκαν οι ΑΝΕΛ στον ελληνικό λαό, αυτά θα υπηρετήσουν ανυποχώρητα.
Πρόσθεσε ότι η μόνη φορά που άλλαξαν πολιτική οι ΑΝΕΛ, ήταν το καλοκαίρι του 2015, καθώς έκριναν ότι η συμφωνία είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει την χώρα από την μεγάλη οικονομική κρίση "και αντί να εκμεταλλευθούμε την εντολή του ελληνικού λαού, πήγαμε σε εκλογές, του δείξαμε την συμφωνία και μας ψήφισε γι' αυτό".
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι η Ελλάδα βγαίνει το 2018 από την κρίση, ενώ στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά επανέφερε την χώρα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με την χώρα να έχει ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία. Είπε ότι "καταφέραμε την εθνική συμφιλίωση" και πρόσθεσε "αποδείξαμε ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί", στεκόμενος ιδιαίτερα στην "πάταξη της διαφθοράς των σαλονιών" και σημειώνοντας ότι "με το που κόπηκε το πλιάτσικο ανάσανε η οικονομία".
"Τολμήσαμε και συγκρουστήκαμε με συμφέροντα που είχαν δημιουργήσει ένα ιδιότυπο παρακράτος, συγκρουστήκαμε με κακοποιούς που είχαν στα χέρια τους την πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μας χτυπούσαν από παντού και μείναμε όρθιοι και αυτοί πλέον σέρνονται στα δικαστήρια προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επανέφερε την κυριαρχία στο Αιγαίο και πέτυχε την μεγαλύτερη συμμαχία στην Μεσόγειο.
"Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται "χωρίς ένα ευρώ δημοσιονομικά μέτρα" είπε, αναφέρθηκε στην συνέχεια στην θετική πορεία δεικτών της ελληνικής οικονομίας καθώς και στην προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι "σε λίγα δεκαήμερα, η Ελλάδα ξεκινά να γίνει παραγωγός ενέργειας από τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας σε φυσικό αέριο και παράλληλα ενεργειακός κόμβος για όλη την περιοχή της Μεσογείου".
"Μας κορόιδευαν όταν μας έλεγαν να πάμε να βρούμε λεφτά από την Αμερική, την Κίνα, την Ρωσία. Δεν πήγαμε να ζητιανέψουμε πουθενά, αλλά τώρα όλες οι εταιρείες από την Αμερική, την Ρωσία, την Ευρώπη, την Κίνα έρχονται στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στο έργο εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου κάτω από την εγγύηση του συνόλου των δυνάμεων της Μεσογείου και έχοντας δίπλα μας τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις, όντας αξιόπιστοι σύμμαχοι" υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.