Όλα τα κόμματα - πλην της Χρυσής Αυγής - εκφράστηκαν θετικά στη συζήτηση επί της αρχής
Την ικανοποίησή του για την κοινωνική και τη διαφαινόμενη πολιτική συναίνεση για το θέμα της αλλαγής στη δικαιοδοσία των μουφτήδων εξέφρασε, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.
«Είναι μία σημαντική ημέρα στο κοινοβούλιο, όχι μόνο επειδή υπάρχει συμφωνία όλων των κομμάτων -εκτός της Χρυσής Αυγής-, αλλά επειδή τίθενται με μεγαλύτερη σαφήνεια τα επιχειρήματα μιας εξαιρετικά περίπλοκης κατάστασης και με τη λύση που προτείνουμε φαίνεται να έχουμε πετύχει κοινωνική και πολιτική συναίνεση», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «η θετική ψήφος των κομμάτων σημαίνει και σεβασμό των ταυτοτικών στοιχείων».
Από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, εκφράστηκε η διάθεση υπερψήφισης του νομοσχεδίου και διατυπώθηκαν νομοθετικές βελτιώσεις.
Ειδικότερα, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Ανδριανός σημείωσε ότι η ΝΔ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς «βελτιώνει περισσότερο την ισονομία και επιλύει τις λίγες αλλά υπαρκτές εντάσεις ανάμεσα σε συλλογικά και ατομικά δικαιώματα».
Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βήμα ταυτοποίησης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας» και τόνισε: «θα συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο». «Η ρύθμιση, αν και έχει ατελή μορφή και αποσπασματικό χαρακτήρα, είναι ώριμη να τη δεχτεί η μουσουλμανική μειονότητα», δήλωσε ο Ι. Δελλής, εκ μέρους του ΚΚΕ.
Ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, των ΑΝΕΛ, χαρακτήρισε τη ρύθμιση «κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη». Από την Ένωση Κεντρώων, ο Ι. Σαρίδης, επέκρινε την κυβέρνηση για «λανθασμένους χειρισμούς» σχετικά με τη διεξαγωγή του διαλόγου για τη νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου.
«Θα υπερψηφίσουμε επί της αρχής την εκσυγχρονιστική προσπάθεια», ανέφερε ο Γρηγόρης Ψαριανός, από το Ποτάμι, και πρόσθεσε: «πρέπει με μεγάλα βήματα και θαρραλέα να αντιμετωπίζουμε ζητήματα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Στον αντίποδα, από το κόμμα της Χρυσής Αυγής, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, αφού επέκρινε την κυβέρνηση για τον χειρισμό των ζητημάτων που άπτονται των σχέσεων με την Τουρκία, τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.