Η θέση της Ντόρας Μπακογιάννη για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
«Προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρξει μια λύση είναι η ενιαία κυβερνητική θέση», τόνισε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το θέμα αυτό. Από τη μεριά των Σκοπίων δεν υπάρχει πια ο Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν ένας ακραίος εθνικιστής, λαϊκιστής κ.λπ. Δυστυχώς δεν επέτρεψε να βρεθεί μια λύση. Η νέα κυβέρνηση του κ. Ζάεφ δίνει σημάδια, τουλάχιστον σε επίπεδο ατμόσφαιρας, που είναι θετικότερα. Προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρξει μια λύση είναι η ενιαία κυβερνητική θέση της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.
«Ακούσαμε τον κ. Κοτζιά να τοποθετείται, ακούσαμε τον κ. Καμμένο να είναι στη φάση της μεγάλης κωλοτούμπας. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να υπάρξει μια ενιαία κυβερνητική θέση» σημείωσε και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να σοβαρευτούν οι άνθρωποι. Εμείς, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης είχαμε ακολουθήσει, τότε, με εντολή του Κώστα Καραμανλή, μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική: ενημερώσαμε τη Βουλή των Ελλήνων, πήραμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πήγαμε και ενημερώσαμε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και πήραμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων- και τότε εγώ, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, τους ενημέρωνα καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τα μη δημοσιεύσιμα στοιχεία της διαπραγμάτευσης. Δεν υπήρχε λοιπόν διπλωματία εν κρυπτώ. Υπήρξε διπλωματία εν γνώση του ελληνικού λαού, η οποία οδήγησε στο Βουκουρέστι. Αυτή είναι η δική μου αντίληψη περί πολιτικής. Δεν κάνεις πολιτική εν κρυπτώ. Κάνεις πολιτική με διαφάνεια».
«Μία κυβέρνηση, η οποία προσέρχεται σε μία διαπραγμάτευση, για να έχει τη βάση και την ελπίδα οποιαδήποτε επιτυχίας, οφείλει να λέει -σε επίπεδο υπουργών και σε επίπεδο πρωθυπουργού- το ίδιο πράγμα» τονίζει η κ. Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας πως στο Βουκουρέστι η τότε κυβέρνηση τα κατάφερε επειδή ήταν όλοι μαζί. «Εμείς ήμασταν μπετόν αρμέ σ΄ αυτή τη θέση γι΄ αυτό και τα καταφέραμε. Κανένας μόνος του δεν καταφέρνει τέτοια επιτυχία για την ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως στο Βουκουρέστι. Το κάναμε όλοι μαζί και όλοι μαζί πετύχαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εμείς ήμασταν τρεις άνθρωποι. Ο Καραμανλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως υπουργός Άμυνας κι εγώ ως υπουργός Εξωτερικών. Λέγαμε κατά κεραία, σε όλους τους τόνους, σε όλους τους συνομιλητές μας, το ίδιο πράγμα κι έτσι πετύχαμε. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να έχει δύο διαφορετικές θέσεις. Ακόμα και να δεχθώ ότι το κάνει για λαϊκισμό στο εσωτερικό, που αυτό είναι ο λόγος. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα μυστικό. Η εικόνα μιας κυβέρνησης με δύο διαφορετικές θέσεις δεν δημιουργεί καμιά ελπίδα σοβαρής διαπραγματευτικής ικανότητας και άρα αποτέλεσμα διαπραγματευτικό που θα είναι προς όφελος της χώρας» τόνισε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.
Ερωτηθείσα αν η Νέα Δημοκρατία θα θέσει θέμα δεδηλωμένης σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενιαία κυβερνητική θέση, η κ. Μπακογιάννη είπε πως «απ΄ ό,τι καταλαβαίνω δεν θα τεθεί το θέμα καθότι ο κ. Καμμένος, με την ταχύτητα που αλλάζει γνώμη θα ξαναλλάξει γνώμη και θα προσέλθει στην προσπάθειά του να κρατήσει την καρέκλα του».
Για το αν αισθάνεται δικαιωμένη από τις εξελίξεις, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε: «Εγώ αισθάνομαι ότι η προσπάθεια που κάναμε το 2008 και το ότι σήμερα πλέον όλα τα κόμματα προσέρχονται σ΄ αυτή τη μία εθνική θέση είναι κάτι το οποίο κάναμε τότε [...] και σήμερα δείχνει ότι αυτή η χώρα μπορεί πλέον -γιατί μέχρι τώρα τα δείγματα είναι δειλά- να έχει μία εθνική θέση, η οποία και είναι σωστή κατά τη γνώμη μου, για να προσέλθει σε μία εθνική διαπραγμάτευση».
Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει ενιαία θέση στο ζήτημα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, η τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, που τότε καταγράφηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή, ήταν αρραγής και εξακολουθεί να είναι. Γι΄ αυτό και ήταν κωμική η θέση του Καμμένου, διότι ψήφισε τη θέση αυτή στις προγραμματικές δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή και άλλη μία φορά στις προγραμματικές δηλώσεις του Τσίπρα. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει ψηφίσει σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις την ίδια θέση, την οποία σήμερα αρνείται ή αρνείτο μέχρι χθες τουλάχιστον».