Mετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συσταθεί Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης
«Εμβληματικό νομοθέτημα» χαρακτήρισε το προωθούμενο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η νομοθετική πρωτοβουλία.
Ο κ. Κοντονής τόνισε ,μάλιστα, πως πρόκειται για πρωτοποριακό θεσμό ακόμη και σε σχέση με όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού αποτελεί, όπως είπε, «ένα άλμα προς τα εμπρός βελτιώνοντας θεαματικά αστοχίες και δυσλειτουργίες που δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική λειτουργία του παρότι εφαρμόζεται από το 2010».
«Ένας λαϊκός θεσμός που λειτουργούσε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα γίνεται νόμος του κράτους, θωρακίζεται θεσμικά και εξοπλίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα» επεσήμανε ο κ. Κοντονής ο οποίος υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου τονίζοντας ότι δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα του πολιτική να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Όπως είπε ο υπουργός «ο στόχος είναι διπλός. Η αποφόρτιση των δικαστηρίων από τη δικαστηριακή ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός δικαστηρίων , σε ιδιωτικές διαφορές. Ο δεύτερος στόχος είναι η εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ πολιτών που έχουν διαφορά, της κοινωνικής ειρήνης».
Σύμφωνα με τον υπουργό με το νέο νόμο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στις 12 Ιανουαρίου 2018, ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης και αναβαθμίζεται ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου. «Το κόστος θα είναι ελάχιστο μπροστά στο όφελος που έχουν οι διάδικοι (πολίτες και επιχειρηματίες), το κράτος και η ίδια η δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο υπουργός.
Την ίδια ώρα, απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου και του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί ιδιωτικοποίησης της δικαιοσύνης ο κ. Κοντονής είπε πως πρόκειται για δομικά λανθασμένες αντιλήψεις που στηρίζονται στην άποψη ότι όλες οι διαφορές πρέπει να οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες. «Νομικά θέλω να αφήσω ασχολίαστη αυτή την άποψη. Από κανένα πολίτη δεν στερείται η δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη ούτε υπάρχει κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιωτικοποίηση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Λυπάμαι που αυτή η αντίληψη εκφράζεται από δικαστές» πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συσταθεί Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της δικαστικής διαμεσολάβησης.