Αποσύρθηκε η επίμαχη παράγραφος για την αυτεπάγγελτη δίωξη σε βάρος όσων αποτρέπουν τη διεξαγωγή τους - Απών από την ψηφοφορία ο Μιχελογιαννάκης που διαφώνησε
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με μέτρα θεραπείας αντί ποινών για ψυχικά ή διαταραγμένους ασθενείς.
Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι. ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ ψήφισαν κατά, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε βελτιωτική αλλαγή προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής επί της επίμαχης τροπολογίας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, απαλείφοντας την παράγραφο 2 του σχετικού άρθρου.
Ειδικότερα, η αρχική παράγραφος προέβλεπε την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
Η τροπολογία, μετά και τη βελτιωτική αλλαγή, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 146 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 62 «παρών» σε ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε το ΚΚΕ. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι δήλωσαν «παρών», ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης που είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας, απουσίαζε από την ψηφοφορία.
Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ΄ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.
Πιέσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Η απαλοιφή της επίμαχης παραγράφου αποφασίστηκε νωρίτερα σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή πριν την ψήφιση της τροπολογίας, με τη συμμετοχή βουλευτών και βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ίδια σύσκεψη ζητήθηκε η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις γιορτές, με αίτημα την συνολική αντιμετώπιση της προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει προς συζήτηση και έγκριση τις νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και την περαιτέρω ενίσχυση της διακηρυγμένης κυβερνητικής και κομματικής βούλησης για την προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Πέραν της τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς, στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:
-Το δικαστήριο διατάσσει το κατάλληλο θεραπευτικό μέτρο για άτομο, που διέπραξε αξιόποινη πράξη, η οποία απειλείται με ποινή στερητική ελευθερίας τουλάχιστο ενός έτους αντί για έξι μήνες εφόσον υφέρπει ο κίνδυνος διάπραξης άλλων ανάλογης βαρύτητας εγκλημάτων σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος. Παράλληλα, ρυθμίζεται ο μέγιστος χρόνος διάρκειας του θεραπευτικού μέτρου και παρέχεται η δυνατότητα άρσης ή αντικατάστασης του μέτρου που επιβλήθηκε με αίτηση του θεραπευμένου.
-Επιτρέπονται θεραπευτικά μέσα απαραίτητα για τη θεραπεία όπως χορήγηση αδειών και εξόδων και μέσα αυξημένης ψυχιατρικής φροντίδας και ασφάλειας -προστατευτική απομόνωση και σωματικός περιορισμός- ενώ απαγορεύεται απολύτως μέτρα όπως στείρωση ή λοβοτομή.
-Θεσπίζονται νέες ρυθμίσεις για το συναινετικό διαζύγιο και ορίζεται ότι ο γάμος μπορεί να λυθεί και με συμφωνία μεταξύ των συζύγων. Η λύση του γάμου βεβαιώνεται με τη σύνταξη σχετικής συμβαιολογραφικής πράξης.
-Κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο, η ανταίτηση μπορεί να ασκηθεί και προφορικά.
-Τροποποιούνται οι διατάξεις και προσδιορίζονται οι περιπτώσεις καθώς και η σχετική διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά τον έλεγχο της συγκομιδής εγκεκριμένου καλλιεργητή βιομηχανικής κάνναβης.
-Παρέχεται η δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία για την υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο κατά την εκδίκαση εγκλημάτων κατά ζώων συντροφιάς.