Η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει πριν, και οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, τόνισε ο πρωθυπουργός
«Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία οκτώ χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προυπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο», τόνισε αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει πριν, εξηγώντας πως σήμερα που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, η Ελλάδα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά. «Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «με μια κυβέρνηση που είχε δεσμευθεί σε τρελά πλεονάσματα 4,5% για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ αδυνατούσε να καλύψει ακόμη και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους και είχε παρατήσει έξι ολόκληρους μήνες τη διαπραγμάτευση για τη περιβόητη πέμπτη αξιολόγηση. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα συνολικά ύψους 65 δισ. ευρώ από το 2010 εως το 2014. Μέτρα που είχαν βυθίσει την οικονομία σε μια πρωτοφανή ύφεση, αφού συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ σε μια τετραετία. Ενώ την ίδια περίοδο, χάθηκε το 40% του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αυτή τη χώρα παραλάβαμε, που τη βάλατε στο γύψο της ύφεσης και της καταστολής για να μη τα ξεχνάμε και αυτά, καθώς κυβερνούσατε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι την κυβέρνηση Σαμαρά την «έριξε ο λαός» γιατί δεν άντεχε άλλο «αυτό το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα να το βλέπει αγκαζέ και δεσμευμένο από τις κοινές αμαρτίες να συνεχίζει τη λεηλασία».
«Έδωσε σε εμάς εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Εντολή που τηρήσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, παρά τις συνθήκες ασφυξίας που τεχνηέντως είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας ή και σχεδιάζοντας τη βίαιη πτώση μας, τη λεγόμενη παρένθεση που ξεχείλωσε στο τέλος», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως η κυβέρνησή του κατέληξε σε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό με τους εταίρους της χώρας. «Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δυο χρόνια. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ., ενώ η δική μας φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ. Και το κυριότερο, μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για την τριετία '15 έως '18», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Δεν αρκεστήκαμε στη νωπή εντολή που είχαμε, αλλά είχαμε την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατική ευθιξία και ευαισθησία, να ζητήσουμε εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε. «Με τη συμφωνία γνωστή. Και τα μέτρα γνωστά. Και όλα πάνω από το τραπέζι. Και ο ελληνικός λαός επέλεξε πάλι εμάς να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, εμάς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Μας επέλεξε πάλι με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα αντίθετα ευρήματα και τότε, ορισμένων δημοσκοπικών μετρήσεων. Γιατί άραγε, κύριοι της ΝΔ. Έχετε σκεφτεί γιατί συνέβη αυτό; Ξεγελάστηκε;».
«Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το φαύλο success story του κυρίου Σαμαρά, πώς το εξηγείτε αυτό; Γιατί αφού τελικά τα είχατε κάνει εσείς τόσο τέλεια, ενώ εμείς τους έξι πρώτους μήνες καταστρέψαμε τη χώρα, γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς και σας ξανακαταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση;», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος και πάλι στην κυβέρνηση Σαμαρά, σημείωσε: «Το '14 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δεν μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση. Γι' αυτό το λόγο, στείλατε τότε και τον Χαρδούβελη στη Λαγκάρντ. Είχατε σχέδιο μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ένα ψεύτικο τέλος των μνημονίων, αφού θα κρύβατε στην πιστωτική γραμμή τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Και στα προαπαιτούμενά της, όλα της πέμπτης αξιολόγησης».
«Εσείς λοιπόν πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο δεκαετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε, να συγκρίνουμε το 8% με το 3,7%;» υπογράμμισε ακόμα.
Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, θα επιτύχει τη σταθερή και διαρκή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια μέσα και από την οριστική ρύθμιση του χρέους, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
«Μας λέτε όμως ότι εμείς υπερφορολογούμε και έχουμε διαλύσει τη μεσαία τάξη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Είναι υπερφορολόγηση τα 5 δισ., ενώ δεν είναι τα 30 δισ. φόροι που φέρατε εσείς; Σε ποιο κόσμο αλήθεια;».
«Ποιός έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιός την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιός το τέλος επιτηδεύματος;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα, αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό. Και τώρα μας κατηγορείτε γι' αυτά που εσείς φορτώσατε».
«Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν κάνει τις συγκρίσεις, δεν συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δεν πετυχαίνατε πλεονάσματα και δεν μοιράζατε μέρισμα, ενώ εμείς μοιράσαμε δίκαια, πέρυσι 620 εκατ., φέτος 1,5 δισ.», είπε ο πρωθυπουργός. «Εμείς για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση, άρα και τις εισφορές στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα ο ΕΦΚΑ καταλήγει να είναι 2 δισ. πάνω από το στόχο».
«Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημοσίους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια. Αλλά εσείς φαίνεται ακόμα δεν έχετε κάνει update τα δεδομένα αυτά. Και υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως, κ. Μητσοτάκη, ποιών δαπανών;» ρώτησε ο πρωθυπουργός. «Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ή μείωση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία; Να το πείτε καθαρά αυτό, το είπατε, όλοι οι συμβασιούχοι έξω».