Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών για τη διαμάχη που του «χρεώνουν» με τον Κώστα Γαβρόγλου
«Τις τελευταίες ημέρες που έγινε βαβούρα, έφτασε ένα συγκρότημα να δημοσιεύει 17 άρθρα το Σαββατοκύριακο σε βάρος μου. Να υποθέσω ότι 17 δημοσιογράφοι τους ήρθε η έμπνευση για το το ίδιο θέμα ή να υποθέσω ότι συντονίζονται από κάποιο κέντρο; Θα ήταν λογικό το ερώτημα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην πολιτική εκπομπή της ΕΡΤ «Επόμενη Μέρα».
Στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της εκλογής μουφτή στη Θράκη. Ερωτηθείς για την «δήθεν» διαμάχη με τον υπουργό Παιδείας, για το θέμα, απάντησε ότι «το παραμύθιασμα ότι εγώ αδειάζω τον Γαβρόγλου, ο Τσίπρας από τις Βρυξέλλες αδειάζει εμένα κ.λπ., μάλλον δείχνει τον λειψό τρόπο που αντιλαμβάνονται ορισμένοι και την πολιτική και την εξωτερική πολιτική. Η μικροπολιτική δεν βοήθησε κανέναν. Ο κ. Γαβρόγλου διατύπωσε σκέψεις που υπάρχουν και τις έχουμε κουβεντιάσει στην κυβέρνηση, για τη ρύθμιση των θεμάτων των θρησκευτικών επάνω στη Θράκη. Εγώ απαντώντας σε μια ερώτηση που μου έκαναν σε μια ad hoc συνέντευξη Τύπου είπα ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε κατ' επιταγή της Τουρκίας».
Σε ερώτηση αν ήταν σωστό να θέσει η κυβέρνηση την επομένη που το έβαλε ο Ερντογάν το θέμα εκλογής των μουφτήδων απάντησε: «Εμείς την πολιτική μας θα την υλοποιήσουμε έτσι όπως την έχουμε σκεφτεί. Κάναμε ένα πρώτο μεγάλο μέτρο με τον νόμο περί της Σαρία, δεν μπορεί να καταναγκάζονται οι μουσουλμάνες Ελληνίδες γυναίκες να υπάγονται απευθείας σε ένα θρησκευτικό ηγέτη, αλλά μπορούν να δικαιούνται να πάνε σε ελληνικό δικαστήριο», τόνισε επισημαίνοντας ότι σε «συνέχεια της Σαρίας είναι το θέμα του πώς θα προσδιοριστεί ο μουφτής», καθώς «υπάρχουν πολλές απόψεις και συζητήσεις» αποσαφηνίζοντας ότι «το θέμα της νομοθεσίας γύρω από την εκλογή ή μη εκλογή, του προσδιορισμού τους ποιος είναι ηγέτης μιας θρησκευτικής οντότητας ή κοινότητας είναι κύρια θέμα του υπουργείου Παιδείας».
Σχετικά με τον αν πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ανάδειξης των μουφτήδων ή να υπάρξουν βελτιώσεις του συστήματος, όπως διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υποστηρίζει «ένα πιο διευρυμένο σώμα» και τόνισε τον «βαθιά λανθασμένο παραλληλισμό» που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Θράκη «γιατί ο μεν ένας είναι ηγέτης συνολικά ολόκληρης της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, ενώ οι άλλοι είναι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες». Ως δεύτερο λάθος που κάνει ο κ. Ερντογάν, όπως είπε, «είναι ότι απαιτεί από την Ελλάδα συχνά έναν τρόπο προσδιορισμού των θρησκευτικών ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης, ο οποίος δεν εφαρμόζεται στην ίδια τη χώρα του». Εξήγησε δε ότι «το κύριο πρόβλημα με τους μουφτήδες είναι ότι είχανε σχεδόν προνομιακή σχέση με μια δικαστική λειτουργία, δεν ήταν απλώς θρησκευτικοί ηγέτες. Και ο νόμος της Σαρία αυτός προσπάθησε να τους ξανααποδώσει τη λειτουργία ως θρησκευτικούς ηγέτες κυρίως, και όχι ως δικαστικούς».