«Η περιοχή της δυτικής Αττικής σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος», υποστήριξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός
Υπό το παρατεταμένο χειροκρότημα των πολιτών που γέμισαν το κλειστό γήπεδο της Ελευσίνας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του διατυπώνοντας τη μεγάλη χαρά του, που βρίσκεται ανάμεσα στους πολίτες της Δυτικής Αττικής.
«Έχουμε το χρέος να είμαστε εδώ με τους κατοίκους της Μάνδρας και της Ελευσίνας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «για να μην αισθάνονται κάτοικοι της πίσω αυλής».
«Θέλουμε η Δυτική Αττική να γίνει η "μπροστά αυλή" της πρωτεύουσας, το πρώτο μέτωπο του Πολιτισμού, της θάλασσας …», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «το εξαιρετικά επιτυχημένο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής, δεν έκλεισε την συζήτηση. Την άνοιξε. Και την άνοιξε, με ουσιαστικό και παραγωγικό τρόπο, καθορίζοντας τους άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Ταυτόχρονα, από την διαδικασία αυτή, εδραιώθηκαν δίαυλοι άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς της Δυτικής Αττικής», ανέφερε ακόμη.
Καταθέτοντας εξάλλου το κυβερνητικό σχέδιο για την Δυτική Αττική εστίασε σε τέσσερα πολύ μεγάλα ζητήματα: Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την επόμενη ημέρα.
Επιμέρους κεφάλαια της βιώσιμης αυτής ανάπτυξης είναι η βιομηχανία, ο πρωτογενής τομέας, οι υπηρεσίες, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για λειτουργία στην περιοχή, ορυχείων εξόρυξης βωξίτη.
Αναφορικά με την ποιότητα ζωής, ο κ. Τσίπρας μίλησε εκτενώς για τα αντιπλημμυρικά έργα, την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής (με ειδική αναφορά στα ναυάγια και εγκαταλελειμμένα πλοία του κόλπου της Ελευσίνας).
Τρίτος τομέας, η κοινωνική πολιτική με πυλώνες την Παιδεία, την Υγεία, την αντιμετώπιση του σύνθετου ζητήματος των Ρομά, την ασφάλεια.
Ενώ εξήγγειλε θετικές παρεμβάσεις στο χωροταξικό, τη χρηματοδότηση με 100 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρέμβασης. Ξεχωριστή αναφορά στον Πολιτισμό, με ειδική μνεία στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και την απελευθέρωση του παραθαλάσσιου μετώπου σε Ελευσίνα, Νέα Πέραμο και Ασπρόπυργο.
«Η περιοχή της δυτικής Αττικής σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος», υποστήριξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Ήταν και είναι ακόμα το μέρος των φτωχών. Το κρυφό σημείο της περιόδου της ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και το μαλακό υπογάστριο της κρίσης», πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Τσίπρα, «στη δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες, οι αδικίες και η τοξικότητα ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης που χρεοκόπησε πριν από πέντε χρόνια. Αλλά και η μονομέρεια των πολιτικών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά».
«Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω στη φαυλότητα που μας οδήγησε στη κρίση», ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ελευσίνα.
Αλλά και σε αυτούς που, όπως είπε, τα χρόνια της ανάπτυξης λεηλάτησαν όλες τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρες προς όφελος κάποιων λίγων που κέρδισαν πολλά και χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, συνεχίζοντας όμως οι ίδιοι να ζουν πλουσιοπάροχα με τα λεφτά τους αφορολόγητα σε τράπεζες του εξωτερικού.
«Γιατί έχουνε όνομα οι ένοχοι», κατέληξε.
Μιλώντας για την τραγωδία της Μάνδρας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από το αρμόδιο Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να διεξάγουν την έρευνά τους και να θέσουν υπ' όψιν της κυβέρνησης το πόρισμά τους.
«Και εκεί οι πράξεις, οι παραλήψεις και οι ευθύνες δε θα μείνουν ορφανές, να είσαστε σίγουροι», διαβεβαίωσε το ακροατήριο ο κ. Τσίπρας, που άκουσε με ικανοποίηση τη δέσμευση αυτή.
Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Συγκεκριμένα, «αύριο αναρτάται το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση με στόχο την άμεση ψήφισή του», έκανε γνωστό ο κ. Τσίπρας.