Δέσμευση για αλλαγές στην Ευρωζώνη αλλά περιορισμένες

Δέσμευση για αλλαγές στην Ευρωζώνη αλλά περιορισμένες

Αδιέξοδο στο προσφυγικό

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα περιλαμβάνει και συμφωνία για την εγγύηση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ η σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στην ουσία θα απομακρύνει το ΔΝΤ από την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο άλλες επίσης σημαντικές προτάσεις για αλλαγές στην Ευρωζώνη, όπως η πρόβλεψη προϋπολογισμού για τη στήριξη οικονομιών χωρών που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες κρίσεις, αλλά και η δημιουργία θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, παραπέμπονται για αργότερα εξαιτίας διαφωνιών, ενώ η καθυστέρηση οφείλεται και στο γεγονός πως δεν υπάρχει ακόμη κυβέρνηση στη Γερμανία.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν το επόμενο βήμα και στις διαπραγματεύσεις για το brexit, οι οποίες θα περάσουν στη δεύτερη φάση, που είναι ο καθορισμός της μελλοντικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασίλειο. Σήμερα το πρωί οι « 27» διαπίστωσαν ότι το Λονδίνο ανταποκρίθηκε θετικά στα ζητήματα της εξόδου, που είναι: 1) η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών στα άλλα κράτη μέλη, 2) η πληρωμή του «λογαριασμού» της εξόδου και 3)τη διατήρηση «μαλακών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι συζητήσεις της δεύτερης φάσης θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους και θα έχουν ως αντικείμενο τον καθορισμό μιας μεταβατικής περιόδου για τη σταδιακή αποδέσμευση του Ηνωμένου Βασίλειου από τις κοινοτικές πολιτικές μετά την έξοδο από την ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου 2019.

Αντίθετα με τα δύο παραπάνω θέματα, στο προσφυγικό στη συζήτηση που έγινε στο δείπνο των ηγετών, χθες αργά το βράδυ, καταγράφηκε πλήρες αδιέξοδο, άλλωστε κάτι τέτοιο αναμενόταν τις τελευταίες μέρες για αυτό και δεν είχε προγραμματιστεί η δημοσίευση συμπερασμάτων.

Στη χθεσινή συζήτηση οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) επανέλαβαν την κατηγορηματική άρνησή τους να αποδεχθούν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από τις χώρες της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, προς τις υπόλοιπες, σε περιόδους προσφυγικών κρίσεων. Η άρνηση αυτή δεν επιτρέπει την αναθεώρηση του λεγόμενου Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επώδυνος για τις χώρες της πρώτης γραμμής.

Το επόμενο ραντεβού για το προσφυγικό θα είναι τον Ιούνιο, ωστόσο οι προοπτικές δεν είναι καθόλου αισιόδοξες και ενδεχομένως η αντιπαράθεση μεταξύ των κρατών μελών στο εν λόγω θέμα μπορεί να έχει γενικότερες επιπτώσεις στη συνοχή της ΕΕ.

(DW)