Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας μετά τη σημερινή τριμερή συνάντηση των υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Λευκωσία
Σε μία συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2015, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά τη σημερινή τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Λευκωσία.
«Όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου - και ήταν οι πρώτες ημέρες που είχα αναλάβει Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας μετά από τα γεγονότα και τα επεισόδια στην Αθήνα - είδε στο γραφείο μου τη φωτογραφία ενός Εύζωνα δακρυσμένου από τα επεισόδια που γίνονταν στην Αθήνα. Μου ζήτησε αυτή τη φωτογραφία την οποία την έχει στο γραφείο του γιατί του θύμιζε τις δύσκολες εποχές που πέρασαν στην Αίγυπτο», διηγήθηκε ο Πάνος Καμμένος, εξηγώντας πως «αυτό σημαίνει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, ο ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει και εκείνη την ανθρώπινη πτυχή του ηγέτη ανθρώπων και όχι απλώς ενός ανώνυμου στρατού».
«Αυτά είναι τα κοινά που μας ενώνουν. Μία κοινή αντίληψη όχι μόνο για το κοινό στρατηγικό δόγμα, αλλά και για την προάσπιση εκείνων των αξιών που προστάτευαν πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα», σημείωσε ακόμα.
Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε εξάλλου ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα προχωρήσει η συγκρότηση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το πρώτο τετράμηνο, και μία νέα συνάντηση κορυφής πάλι σε υπουργικό επίπεδο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Όπως τόνισε, «η σημερινή τριμερής συνάντηση δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των προηγουμένων διεργασιών, αλλά αποτελεί την αρχή μιας στενής συνεργασίας. Από σήμερα, οι τρεις χώρες, επίσημα, προχωρούν στην αμυντική συνεργασία σε όλους εκείνους τους τομείς που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας, προόδου, ανάπτυξης, διαπολιτισμικών ανταλλαγών και ασφάλειας.
Τη σημερινή συνάντηση δεν την παρακολουθούν μόνο οι χώρες της περιοχής, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, διότι αποτελεί την ελπίδα για μία περιοχή που εδώ και πολλά χρόνια έχει αναταραχές, πολέμους, διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων που χρηματοδοτούν τον ριζοσπαστισμό και την τρομοκρατία. Η τρομοκρατία δεν έχει παραμείνει μόνο στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά έχει επεκταθεί στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη Ρωσία και σε άλλες χώρες».