H αντιπολίτευση επιδόθηκε σε μια αυθαίρετη πολιτική μελλοντολογία με ακραίες καταστροφικές εκτιμήσεις, σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής
Τη συγκρότηση του αντί-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικού μετώπου, του μετώπου της ακραίας πολιτικής υστερίας της καταστροφολογίας που διαψεύστηκε πολλαπλώς και επανειλημμένα, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του επί του Προϋπολογισμού 2018.
Ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να καταγγείλει ότι αυτή η προπαγάνδα και στρατηγική της πολιτικής ιδιοτέλειας υποστηρίζεται από συμφέροντα που χάνουν τα ερείσματά τους και που στο σχεδιασμό τους είχαν συμπεριλάβει ως και την ανατροπή της κυβέρνησης, πολύ νωρίτερα από την εκπνοή της συνταγματικής προθεσμίας.
«Αντί αμηχανίας διάψευσης και προφανούς έλλειψης εναλλακτικής στρατηγικής έχουν επιστρατευτεί: μία ακραία πολιτική υστερία, ένα κρεσέντο αντιπολιτευτικής καταστροφολογίας. Κυοφορείται ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό μέτωπο πάνω σε σαθρά υλικά, σε πολιτικές ιδιοτέλειες και σε βαθιά συντηρητική πολιτική. Οι εμπνευστές του θα διαψευσθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η κοινωνία, οι δημιουργικές της δυνάμεις, οι πνευματικές, επιστημονικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της εργασίας αντιλαμβάνονται την ουσία του πολέμου και των συμφερόντων που διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο».
Ο Νίκος Βούτσης δήλωσε εξάλλου βέβαιος ότι οι δυνάμεις που θα αναδειχθούν σε αυτή τη μεταβατική φάση που θα οριοθετήσει το μέλλον της χώρας για τη μετά μνημονίων εποχή, θα είναι οι δυνάμεις της προοδευτικής πολιτικής και οι δυνάμεις που θα υπερασπιστούν την ενεργητική θέση της χώρας στο σύνθετο και αντιφατικό γίγνεσθαι των επόμενων χρόνων και θα είναι οι δυνάμεις αυτές που θα αναδειχθούν σε ηγεμονικές δυνάμεις.
Ειδικά για τη στάση που τηρεί η αντιπολίτευση απέναντι σε αυτή την πρόκληση, ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι για 2,5 χρόνια, η αντιπολίτευση επιδόθηκε σε μια αυθαίρετη πολιτική μελλοντολογία με ακραίες καταστροφικές εκτιμήσεις. Εκτιμήσεις, δηλαδή ότι «δεν θα βγει η πρώτη, δεν θα βγει η δεύτερη, δεν θα βγει η τρίτη αξιολόγηση». Εκτιμήσεις για το Grexit, εκτιμήσεις ότι δεν θα βγει η Ελλάδα στις αγορές, ότι δεν θα πιάνονταν οι στόχοι ή ότι θα έμπαινε κόφτης στον προϋπολογισμό του 2018 διότι θα έβγαινε το πρόγραμμα ή ότι το πρόγραμμα θα έβγαινε αλλά με την κοινωνία τσακισμένη.
«Ύστερα ήρθε το αφήγημα της χαμένης τριετίας, με ανοησίες του τύπου 100 δισ. κόστισε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή πως η κυβέρνηση ανέκοψε το 2014 την πορεία προς τον Παράδεισο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και κατήγγειλε ανοιχτά ότι η πολιτική αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μια πολιτική που εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των συμφερόντων που βλέπουν ότι χάνουν τα ερείσματά τους.
Είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου της Βουλής πως, αφού όλα τα καταστροφικά αφηγήματα καταρρίφθηκαν, υλοποιήθηκε ένας σχεδιασμός «για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που έχαναν γρήγορα τα ερείσματά τους ή που δεν μπορούν να περιμένουν τις πραγματικές συνταγματικές προθεσμίες για την πολιτική αλλαγή που ευαγγελίζονται». Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, όπως είπε ο Νίκος Βούτσης, γιγαντώθηκε μία προπαγάνδα που η μία της όψη επιχείρησε να δημιουργήσει την αίσθηση πως "όλοι το ίδιο είναι" με απώτερο σκοπό «να νομιμοποιηθεί η γέννηση, στον ίδιο χώρο και με τους ίδιους πρωταγωνιστές, πολιτικών σχημάτων, των νέων σωτήρων της χώρας». Η άλλη όψη της προπαγάνδας αυτής επιχείρησε να εμφανίσει την κυβέρνηση ως μια κυβέρνηση που η πολιτική και το πρόγραμμα της απάδει της Αριστεράς. «Και αυτή η προπαγάνδα εκδηλώθηκε από τις δυνάμεις που έχουν την απόλυτη ευθύνη που οδηγήθηκε αυτή η χώρα στη χρεοκοπία», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο Νίκος Βούτσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λέγοντας ότι «ενθέρμως και απροσχημάτιστα» για απογαλακτισθεί από τις ευθύνες της έχει προσχωρήσει στη γραμμή «να φύγει τώρα η κυβέρνηση και να υποστεί στρατηγική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ». Στη βάση αυτής της τακτικής, προσέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, η ΔΗΣΥ έλεγε ότι δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο αλλά ότι θα ακολουθήσει και 4ο και 5ο μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι αυτές οι εκτιμήσεις διαψεύσθηκαν κατ΄ επανάληψη από διεθνείς παράγοντες.
Αντίθετα, αυτό που έχει συμβεί, είπε ο πρόεδρος της Βουλής είναι ότι έχει αποκατασταθεί η φερεγγυότητα διεθνώς, και πλέον οικοδομούνται οι προϋποθέσεις ώστε να ανανεωθεί η ελπίδα του μεγάλου μέρους του λαού μας που έχασε πολλαπλά και μερικές φορές πολύ οδυνηρά μέσα στην παρατεταμένη κρίση.
Ο Νίκος Βούτσης έκανε ειδική αναφορά σε όσα αυτές τις ημέρες στη συζήτηση του Προϋπολογισμού ακούγονται «ως μέρος του καταστροφικού αφηγήματος, για το ΕΣΠΑ, τη φορολογία, την ανεργία, τους οικονομικούς δείκτες». «Η Ελλάδα είναι 3η χώρα στην απορρόφηση του πακέτου Γιούνκερ», είπε και επισήμανε τις πρωτοβουλίες για τον αναπτυξιακό νόμο, την Κοινωνική Οικονομία και τις ρυθμίσεις για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό. Επικαλέστηκε τις αλλαγές στη «μεγάλη μεταρρύθμιση» για τον ΕΦΚΑ και τα αποτελέσματα του 2017, τα στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Μέρισμα που θα δοθεί για 2η χρονιά, τα κονδύλια στους αγρότες και τις αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών, αλλά και στα στοιχεία που δείχνουν χτύπημα της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και τα στοιχεία για τα έσοδα από αδήλωτα εισοδήματα και λίστες του εξωτερικού.
Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στη μείζονα παρέμβαση για την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και την υγειονομική πρωτοβάθμια φροντίδα, τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, τα οδικά έργα, τον τουρισμό, την τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου αλλά τις τομές στη διοίκηση και την εναρμόνιση στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στην τροπολογία για τις απεργίες. «Η τροπολογία αφορά- και δεν είναι δική μας έμπνευση ούτε και μέτρο που θα θέλαμε να επιβληθεί- την παρουσία του 50% σε γενική συνέλευση από τους ταμειακώς εντάξει στα τοπικά σωματεία και με λήψη απόφασης με σχετική πλειοψηφία. Περί αυτού πρόκειται. Είναι μέτρο που το θεωρούμε θετικό; Εγώ λέω όχι. Είναι αυτό όμως το περιεχόμενο της. Και ταυτόχρονα πρέπει να πούμε ότι ο ΣΕΠΕ έχει κάνει ποιοτικό άλμα αυτά τα δύο χρόνια», είπε ο κ. Βούτσης.
«Έγιναν πολλά, γίνονται πολλά, θα γίνουν πολλά και θα μείνει η κοινωνία όρθια καθώς η χώρα θα βγαίνει στο ξέφωτο από τη μακρόχρονη κρίση και τη χρεοκοπία που μας οδήγησαν οι δυνάμεις που σήμερα επιχειρούν να φορέσουν τη "λεοντή του νέου Σωτήρα"», είπε ο Νίκος Βούτσης και προσέθεσε ότι η ισχυρή διαφωνία απέναντι στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής συνδέεται με τα συμφέροντα που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Είναι μια ισχυρή διαφωνία που εδράζεται στα οικονομικά συμφέροντα τα οποία εκφράζετε και στη βαθιά ανησυχία αυτών των συμφερόντων ότι φεύγουν από το καθεστώς της ασυλίας και του απυρόβλητου στο οποίο για δεκαετίες αλλά και μέσα στην κρίση είχαν συνηθίσει να κερδοσκοπούν, να φοροδιαφεύγουν, να εισφοροδιαφεύγουν, και να στέλνουν σε οικονομικούς παραδείσους του εξωτερικού τα μαύρα και γκρίζα χρήματά τους», είπε ο Νίκος Βούτσης και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν βρήκε το ιστορικό θάρρος να πει δημόσιο ότι το δήθεν success story του 2014 το αποτίμησαν, το απαξίωσαν και το εκμηδένισαν οι ίδιοι οι περίφημοι διεθνείς θεσμικοί εταίροι που ομνύουν στο νεοφιλελευθερισμό.
«Αυτό όμως είναι πταίσμα. Το πιο σημαντικό είναι ότι ούτε σήμερα βρίσκετε το θάρρος από τη μια να κάνετε μία γενναία αυτοκριτική και μια επιστημονική επισκόπηση για το ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές μέσα στην κοινωνία από τις "θεραπείες σοκ" που επιβλήθηκαν. Αφετέρου δεν βρίσκετε το θάρρος να παραδεχθείτε ότι οι θεσμοί σήμερα -για δικούς τους λόγους, αδυναμίες και προτεραιότητες- σε μια διεθνή και ευρωπαϊκή κατάσταση που αλλάζει άρδην και άκρως αντιφατικά, υποστηρίζουν τον οδικό χάρτη που εδράζεται στην πολιτική και γεωστρατηγική σταθερότητα της χώρας, στις οικονομικές επιτεύξεις και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων βημάτων, ώστε να υπάρξει έξοδος. Βιώσιμη έξοδο που θα προοιωνίζεται και την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, με ραχοκοκαλιά την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική αναδιανομή μέσα από μία υγιή ανάπτυξη της οικονομίας», είπε ο Νίκος Βούτσης.