«Σίγουρα δεν τελειώνουν όλα τον Αύγουστο του 2018»
«Πρέπει από τώρα να σχεδιάσουμε μαζί με την κοινωνία την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Σίγουρα δεν τελειώνουν όλα τον Αύγουστο του 2018. Και μάλιστα θα έλεγα ότι τότε αρχίζει μια νέα φάση με τις δικές της δυσκολίες. Γιατί πρέπει από τώρα να σχεδιάζουμε για το πώς θα διαμορφωθούν εκείνοι οι όροι μετά τον Αύγουστο του 2018 ώστε να υπάρξουν οι ανάσες στην οικονομία, αλλά κυρίως οι ανάσες στην κοινωνία, ώστε πραγματικά να μπορούμε να μιλήσουμε για μια αλλαγή σελίδας. Και γι αυτό το λόγο έχουν μεγάλη σημασία και οι συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, για παράδειγμα, με τα αναπτυξιακά συνέδρια», είπε η κ. Σβίγκου.
Όσο για την αντιπολίτευση που αμφισβητεί ότι θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, παρατήρησε: «Αυτή τη στιγμή όλος ο ευρωπαϊκός Τύπος αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και αυτές που μόνο φιλικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για την ελληνική κυβέρνηση, μιλούν για καθαρή έξοδο της Ελλάδας το 2018 κι ότι θα υπάρξει η στήριξη στις προσπάθειες ώστε αυτός ο στόχος να επιτευχθεί. Οπότε αυτό είναι κάτι το οποίο ο μόνος ο οποίος ακόμα προσπαθεί να το αμφισβητήσει είναι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, που έχει μείνει αυτή τη στιγμή τραγικά μόνη της στο να υπερασπίζεται ότι θα υπάρξουν νέα μνημόνια».
Σε ερώτηση αν γίνονται εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το 2018, η κ. Σβίγκου απάντησε: «Αυτό που υπάρχει σήμερα και δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του οποιουδήποτε είναι η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική σταθερότητα και ότι έχουν μπει για πρώτη φορά οι βάσεις για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια κι αυτό προσπαθούμε να γίνει με τις λιγότερο δυνατές επιπτώσεις για την κοινωνία».
Σχετικά με τη συζήτηση και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τα πρωτογενή πλεονάσματα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Το 3,5% πλεόνασμα, θα υπάρξει για πέντε χρόνια κι όχι για δέκα χρόνια, όπως ήθελαν διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Πρέπει να θυμίσουμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,2 και 4,5% μέχρι το 2030. Το 3,5% είναι κατά πολύ χαμηλότερο - παρόλο που δεν μπορώ να αμφισβητήσω ότι είναι υψηλό - ακριβώς επειδή υπήρξε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, όταν όλοι στην Ελλάδα και στην αντιπολίτευση μιλούσαν για καθυστερήσεις, έλεγαν ότι το πρόγραμμα εκτροχιάζεται από τη διαπραγμάτευση κ.ο.κ. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε σ' αυτή την αξιολόγηση που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο ούτε ότι αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τα κοινωνικά επιδόματα κατά 40%».
Σε ότι αφορά στο θέμα του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου η κ. Σβίγκου συνέστησε να περιμένουμε ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξή τους και υπογράμμισε: «Είναι γνωστό ότι τα νησιά μας, ειδικά αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα των προσφυγικών ροών, έχουν πολλά προβλήματα και η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει τα νησιά, οπότε να περιμένουμε να δούμε τις επίσημες ανακοινώσεις και μην προεξοφλούμε το τι θα γίνει. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο και από τον πρωθυπουργό ως προς το τι θα γίνει με τη στήριξη των νησιών».
Ως προς το ζήτημα των πλειστηριασμών τόνισε πως ο νόμος Κατσέλη - Σταθάκη έρχεται να καλύψει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών ως προς την πρώτη κατοικία, τόσο για χρέη προς τις τράπεζες όσο και για χρέη προς το δημόσιο και σημείωσε: «Ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη έχει συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν από τις Τράπεζες και το δικαστικό σύστημα, γιατί όπως γνωρίζετε προσφεύγουν οι δανειολήπτες σύμφωνα με αυτό το νόμο, και όπου δούμε ότι υπάρχουν ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο, η κυβέρνηση θα είναι εκεί για να τις αξιολογήσει και για να τις διορθώσει».
Για την τροπολογία που έχει να κάνει με την κήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων το 2018 και συνέχισε: «Δεν είναι κάτι το οποίο θα θεσμοθετούσαμε ποτέ εμείς οι ίδιοι, δεν είναι κάτι το οποίο ανήκει στο δικό μας πυρήνα αξιών, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορώ να μην δω τη συνολική εικόνα, που είναι μια εικόνα επαναφοράς και επαναρύθμισης των εργασιακών σχέσεων σε αντίθεση με όσα μετά μανίας ζητούν και η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΕΒ».