Συγκρατημένα τα σχόλια των βελγικών ΜΜΕ για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα
Συγκρατημένα είναι σε γενικές γραμμές τα σχόλια των βελγικών μέσων ενημέρωσης ως προς τα αποτελέσματα της χθεσινής επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα.
Την άποψη ότι ο Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν, παρά τις ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναθερμάνει την πορεία σύγκλισης της χώρας του με την ΕΕ, δεν έχασε τελικά την ευκαιρία να προκαλέσει τους Έλληνες με τις δηλώσεις του, εκφράζει η εφημερίδα «De Standaard» σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα από τις δηλώσεις Ερντογάν».
«Για πρώτη φορά εδώ και 65 χρόνια Τούρκος Πρόεδρος στην Ελλάδα» τιτλοφορείται δημοσίευμα στη «La Libre Belgique», το οποίο αναφέρεται στην ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται, διήμερη επίσκεψη του Eρντογάν στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι, παρά τη φιλοδοξία να είναι σχεδόν ανώδυνη, ήταν περισσότερο τεταμένη από ποτέ, εξαιτίας της αμφισβήτησης από πλευράς του Τούρκου Προέδρου, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ελληνική τηλεόραση την παραμονή της άφιξής του, της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η χρονική στιγμή που ετέθη το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφού με το νέο νόμο της κυβέρνησης Τσίπρα, ο οποίος καθιστά προαιρετική, όπως αναφέρεται, την εφαρμογή της Σαρία στις οικογενειακές υποθέσεις, η ελληνική μουσουλμανική κοινότητα θα μπορούσε να ξεφύγει από την επιρροή και τον έλεγχο της Άγκυρας όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στην ένταση, η οποία χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εστιάζει εξάλλου το «Politico» σημειώνοντας ότι η ένταση αυτή προκλήθηκε από τις δηλώσεις Ερντογάν περί «αλλαγών» που πρέπει να γίνουν στη Συνθήκη της Λοζάνης, βάσει της οποίας έχουν καθοριστεί τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από πλευράς του τόνισε, όπως αναφέρεται, τη δέσμευση της Ελλάδας για συνέχιση της ελληνοτουρκικής φιλίας, η οποία «θα πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό των διεθνών συνθηκών».
Ο EUObserver, τέλος, χαρακτηρίζει «ιστορική» την επίσκεψη και επικεντρώνει στο αίτημα του Τούρκου Προέδρου για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.