Για casus belli εν έτει 2017 μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσημη συνάντηση τους
Σε πιο φιλικό κλίμα, μετά τις αιχμηρές δηλώσεις εκατέρωθεν κατά τις συναντήσεις και τη συνέντευξη Τύπου, το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που δόθηκε ως «επίλογος» στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Στο επίσημο δείπνο, έγινε αναφορά σε αυτά που ενώνουν Ελλάδα και Τουρκία, τόσο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από τον Τούρκο πρόεδρο.
«Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , κατά την προσφώνησή του προς τον Τούρκο ομόλογό του, στο επίσημο δείπνο. Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην οικοδόμηση ενός διαφορετικού μέλλοντος «με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη».
Τσίπρας σε Ερντογάν: Casus belli πλανάται πάνω μας, εν έτει 2017
Με το μήνυμα ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί θεμέλιο λίθο των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας είχε ξεκινήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την συνάντηση των δυο αρχηγών.
«Στην περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας, της Συνθήκης της Λωζάνης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Εν έτη 2017 επικρεμάται από πάνω μας το casus belli», τόνισε ο κ. Τσίπρας, που στη συνέχεια σημείωσε: «Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες για τα μέτρα ανοικοδόμησης και ασφάλειας».
Τόνισε ακόμη ότι «οι παραβιάσεις στο Αιγαίο» αποτελούν «κίνδυνο» για τις σχέσεις των δυο χωρών.
«Γνωρίζουμε τα ζητήματα που μας χωρίζουν και υπονομεύουν καθημερινά τις σχέσεις μας. Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας και οι εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ανάγκη σε αυτήν την περίοδο να ενισχύσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας μας. Αλλά, ξεκαθάρισα ότι αυτό θα γίνει μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και κυρίως στη συνθήκη της Λωζάνης», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των σχέσεων μας, στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και της συνθήκης της Λωζάνης και σε αυτό θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Μιλήσαμε ανοικτά και δεν κρυφτήκαμε. Αναφερθήκαμε στην ευρύτερη περιοχή, το Αιγαίο και την πρόκληση στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αποτελούν κίνδυνο τόσο για τις δύο χώρες όσο και για τους πιλότους μας», πρόσθεσε.
Επισήμανε ακόμη ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη αλλά και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, να τον προσκαλέσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά.
Όσο για το Κυπριακό, είπε ότι «η λύση πρέπει να τίθεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ». Ενώ για το θέμα της προσφυγικής χρήσης είπε ότι «μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Υπήρξε μια δύσκολη συμφωνία, αλλά δραστική συμφωνία, καθώς μείωσε τις ροές και τους θανάτους στο Αιγαίο. Χαιρέτισα τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο τουρκικός λαός για τη φιλοξενία 3,5 εκατ. Σύρων. Στο πλαίσιο αυτό μιλήσαμε με τον πρόεδρο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τόνισα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε «για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας στο τομέα της ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ως εκ τούτου δεν είναι μια χώρα που στηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά, είναι μια χώρα δικαίου, που υπάρχει διάκριση εξουσιών. Οπότε, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι απόλυτα σεβαστές από όλους μας».
Ερντογάν: Οι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία
«Είμαι ευτυχής που μετά από 65 χρόνια πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο χώρος αυτός μού είναι αρκετά οικείος, τον επισκέφτηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου Προεδρίας» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Στο θέμα της τρομοκρατίας κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα» επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε πως «αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό».
Σημείωσε ακόμα ο Τούρκος Πρόεδρος πως «οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό».