Το σχόλιο του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την δήλωση Ερντογάν
«Ο βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υψώσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης και συνεννόησης και όχι να μπούμε σε μία φάση συγκρούσεων. Βεβαίως η χθεσινή δήλωση δεν εξυπηρετεί, κατά τη γνώμη μας, αυτόν τον σκοπό» δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν -σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ- περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης.
«Η συνθήκη της Λωζάννης είναι μία διεθνής συνθήκη, δεν είναι μία διμερής συνθήκη Ελλάδας - Τουρκίας και δεν νομίζω ότι η συζήτηση για αναθεώρηση βοηθά το ο,τιδήποτε. Εμείς σεβόμαστε τη συνθήκη της Λωζάννης, πρέπει να τη σεβαστούν όλες οι πλευρές και με όρους βεβαίως όχι της δεκαετίας του 1920, αλλά του 2020, να οικοδομήσουμε με αυτή την προίκα και αυτή την παρακαταθήκη τις νέες γέφυρες φιλίας» επισήμανε ο κ. Ζαχαριάδης.
Παρατήρησε, πάντως, πως «με τη συμβολή και της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων, τα τελευταία χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά την όποια νευρικότητα μπορεί να παρατηρείται σποραδικά, βαίνουν βελτιούμενες και όλοι καταλαβαίνουν ότι σε έναν σύγχρονο, σύνθετο, αποσταθεροποιημένο κόσμο είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Τουρκίας και της Ευρώπης συνολικά οι σχέσεις σε αυτή τη δύσκολη γειτονιά του πλανήτη να είναι με θετικό πρόσημο και να βαίνουν διαρκώς βελτιούμενες, σε όλους τους τομείς».
«Αντιλαμβάνεται και η Τουρκία το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος συνομιλητής, ότι σε ένα περιβάλλον, που για την Τουρκία -με επιλογές και δικές της και από την άλλη πλευρά- στην Ευρώπη οι σχέσεις διαρκώς δυσκολεύουν, ο καλύτερος φίλος που έχει η Τουρκία σε αυτή την ιστορία είναι η Ελλάδα. Για να μπορεί η Ελλάδα να έχει μία θετική γνώμη και να κρατάει τις πύλες της Ευρώπης ανοιχτές, με όρους και προϋποθέσεις βέβαια και για την Τουρκία, χρειάζεται συγκεκριμένο πλαίσιο, μία συγκεκριμένη στρατηγική και μία συγκεκριμένη συμπεριφορά καλής γειτνίασης» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε πως «με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία βεβαίως προϋποθέτει την ψήφιση των προαπαιτουμένων, που θα γίνει από τώρα μέχρι το Eurogroup στις 20 Γενάρη, κλείνουμε έναν βασικό κύκλο και μπαίνουμε στην τελική ευθεία».
«Η τελική ευθεία έχει τεχνικά μέτρα και παραμετρικά μέτρα, ώστε να μπορέσει να γίνει η όποια ρύθμιση του χρέους χρειαστεί, ώστε το καλοκαίρι του 2018 και μετά, να αφήσουμε πίσω μας τα μνημόνια και να μπούμε σε μία νέα περίοδο, όπου προφανώς δεν θα ξεσαλώνουμε και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά θα έχουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας για κοινωνική πολιτική, ανασυγκρότηση της χώρας, για μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία» εξήγησε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σχολιάζοντας την κριτική, που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, περί υποχωρήσεων, προκειμένου να κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Πριν από έναν μήνα οι άνθρωποι που μας λένε σήμερα ότι κάναμε την αξιολόγηση εξπρές και τα δώσαμε όλα, μας λέγανε ότι αυτή η αξιολόγηση θα κρατήσει, σαν τις προηγούμενες, πολύ και θα καθυστερήσει. Είναι οι ίδιοι, που πριν από έναν χρόνο μας λέγανε "δώστε τα όλα, να κλείσει η αξιολόγηση". Η αξιολόγηση έκλεισε με θετικό τρόπο, μία κριτική που λέει ότι τα δώσαμε όλα είναι λάθος, εμείς στα κρίσιμα ζητήματα κρατήσαμε αυτά τα οποία θέλαμε και δεν κάναμε παραχωρήσεις, οι οποίες ήταν έξω από τα συμφωνημένα».
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των πλειστηριασμών ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε: «Πρέπει όλοι να είμαστε πάνω από αυτό το σοβαρό και κοινωνικά ευαίσθητο θέμα, ώστε να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε ότι θα τηρηθεί αυτή η συμφωνία για την προστασια της πρώτης κατοικίας, ότι δεν θα παραβιαστεί και ότι θα ξεκινήσουμε από αυτούς που έχουν πάρει δάνεια ενάμισι, ένα, μισό εκατ. ευρώ, έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και δεν έχουν πληρώσει τίποτα και απαιτούν με τον έναν ή άλλο τρόπο να καλύπτονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές [...] πρέπει ξεκινώντας από αυτά τα πολύ μεγάλα δάνεια και τους κακοπληρωτές, τους μπαταχτσήδες, να αρχίσουμε να απομειώνουμε τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα».