Για σκανδαλώδη κι επικίνδυνη υπόθεση κάνουν λόγο τα δύο κόμματα
Με κοινή δήλωση όλων των βουλευτών τους, που υπογράφουν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι εξηγούν γιατί έδωσαν στη δημοσιότητα τα τρία απόρρητα έγγραφα, που αφορούν την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Αφορούν πρακτικά του ΚΥΣΕΑ και έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, «για απόπειρα να αποκρύψουν από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου τα τρία έγγραφα που κατατέθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής, στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017 προκειμένου να αναγνωστούν από τα μέλη του σώματος, προστατεύοντας το απόρρητό τους».
Οι βουλευτές των δυο κομμάτων κάνουν λόγο για απόδειξη άγνοιας της διάκρισης των εξουσιών από τους υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής, τη στιγμή που ένα εξ αυτών, το είχε καταθέσει στη Βουλή -όπως ισχυρίζονται- ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας.
Κάνουν επίσης λόγο για σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ζήτημα: «Κάθε απόπειρα να μην ενημερωθούν τα μέλη της Βουλής για μια σκανδαλώδη κι επικίνδυνη υπόθεση, στοχεύει στη συγκάλυψη ευθυνών που είναι ανοικτό ζήτημα το πόσο ψηλά φτάνουν» αναφέρουν στη δήλωσή τους οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.
Βούτσης: Δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη
«Τα δύο κόμματα μπορούν να πάρουν την πολιτική ευθύνη και να καταθέσουν τα έγγραφα, αλλά είναι έκθετοι προς κάθε κατεύθυνση ως προς την πράξη», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας την επιλογή της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού να δημοσιοποιήσουν στον Τύπο τα απόρρητα έγγραφα.
«Αποδείχθηκε ότι εξ αρχής αυτός ήταν ο στόχος, να προετοιμαστεί το έδαφος» ανέφερε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι «διαφυλάξαμε τη Βουλή - και μέσα από την αντιπαράθεση που υπήρξε - ώστε να μην γίνει όχημα παράνομης διαχείρισης απόρρητων κρατικών εγγράφων».
«Η συζήτηση ήταν άκρως αποκαλυπτική και δεν υπήρξε κανενός είδους συγκάλυψη. Η Βουλή δεν είχε δικαίωμα να αποχαρακτηρίσει έγγραφα. Είναι λυμένα αυτά τα θέματα, αλίμονο αν ετίθετο θέμα συγκάλυψης επειδή κρατικά κυβερνητικά έγγραφα δεν δώσαμε την άδεια διά της Βουλής, να δημοσιοποιηθούν. Είναι θέμα αρχής, που τιμά τη Βουλή και δεν την αφήνει άθυρμα επικοινωνιακό των, έξω από αυτή, μεθοδεύσεων», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε πως ο ίδιος απευθύνθηκε στη Βουλή και πουθενά αλλού, ώστε να καταθέσει τα απόρρητα έγγραφα, ένα εκ των οποίων - όπως είπε - είχε καταθέσει ο ίδιος ο κ. Καμμένος. Επίσης, απευθύνθηκε προς τον κ. Βούτση, λέγοντας πως ουδέποτε βουλευτής έδωσε στη δημοσιότητα στο παρελθόν απόρρητα έγγραφα για τα οποία ενημερώνεται στην ειδική αίθουσα του Κοινοβουλίου, παρουσία υπαλλήλων της Βουλής για να μην λαμβάνονται φωτογραφίες και υπάρξει κίνδυνος διαρροής, «αυτή την φορά όμως, είπατε όχι (σε ενημέρωση των βουλευτών) κατ' εξαίρεση».