Ο Γιάννης Μαυρής υποστήριξε ότι η «κυβερνητική αριστερά» έχει κι αυτή «ευθύνες» για τη μεταστροφή
Άνοδος του «πολιτικού και κοινωνικού συντηρητισμού», σαφής τάση ενίσχυσης της από-πολιτικοποίησης του εκλογικού σώματος, «μετατόπιση στην κλίμακα αριστερά - δεξιά», είναι ορισμένες από τις τάσεις που αποτυπώνονται σε έρευνες κοινής γνώμης, κατά την περίοδο 2009-2017, τόνισε, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της «Public Issue», Γιάννης Μαυρής.
«Δείχνει να ενισχύεται ο πολιτικός και κοινωνικός συντηρητισμός, οι αξίες της δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, ενώ είχαν αποδυναμωθεί στο μεσοδιάστημα με την εμφάνιση της κυβερνώσας αριστεράς» τόνισε ο κ. Μαυρής και πρόσθεσε : «Ακόμη και ο νεοφιλελευθερισμός που είναι μια κοινωνικά απονομιμοποιημένη έννοια, σήμερα κι αυτός έχει ενισχυθεί».
Ο κ. Μαυρής υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα καταγράφεται μια τάση απομάκρυνσης, ως προς το βαθμό ταύτισης, της έννοιας «Αριστερά» από την έννοια «Σοσιαλισμός», όπως και μια αποστασιοποίηση της έννοιας «Δεξιά» από την έννοια του «Νεοφιλελευθερισμού», παρότι, η τελευταία, «ως αξία» εμφανίζεται πιο ενισχυμένη στο κοινωνικό σώμα, απ' ότι ήταν το 2009. Επίσης, καταγράφεται μια «αποθέωση» του ιδιωτικού τομέα, «απαξίωση» του δημοσίου τομέα και ενίσχυση της «κρίσης αντιπροσώπευσης», που αποτυπώνεται στην αύξηση της αποχής στις εκλογές, σε αποπολιτικοποιημένες στάσεις, κ.α.
Ο κ. Μαυρής υποστήριξε ότι η «κυβερνητική αριστερά» έχει κι αυτή «ευθύνες» για τη μεταστροφή αυτή που συντελείται στον «ιδεολογικό χάρτη» του κοινωνικού σώματος, με τις επιλογές της, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της (2015-2017).
Σημείωσε, ότι, σύμφωνα με τις έρευνες κοινής γνώμης των τελευταίων οκτώ χρόνων, σταθερά η κοινωνία απορρίπτει την μνημονιακή πολιτική στην πλειοψηφία της, από την αρχή της εφαρμογής της και ότι «κοινωνική προσαρμογή» δε σημαίνει και «κοινωνική αποδοχή».
«Η κοινωνική απόρριψη της μνημονιακής πολιτικής και σήμερα είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2015, άρα δεν υπάρχει προσκόλληση των μαζών στο μνημονιακό πρόγραμμα, ούτε καταργήθηκε η διάκριση μνημονίου- αντιμνημονίου» είπε ο κ. Μαυρής και πρόσθεσε : «Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε από το 2010 δεν κατάφερε να κερδίσει ποτέ κοινωνική συναίνεση, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα που τη διαχειρίστηκαν ψηφίστηκαν από τον κόσμο».
Ο κ. Μαυρής πρόσθεσε, ότι η τάση ενίσχυσης της επιστροφής, σε συντηρητική πρόθεση ψήφου, ενός τμήματος του εκλογικού σώματος, κυρίως των πιο ηλικιωμένων, ταυτίζεται με μια στάση «παλαιοκομματικού τύπου», όχι της υπερψήφισης της αντιπολίτευσης, αλλά της καταψήφισης της κυβέρνησης.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι ενώ υπήρξε μια έκφραση ριζοσπαστικοποίησης του κοινωνικού σώματος που εκφράστηκε με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και σε υψηλά ποσοστά μέχρι το Δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, ακολούθησε καθοδική πορεία ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά και έπειτα από αυτές μέχρι σήμερα.
Ταυτόχρονα, υπάρχει κάμψη και «της έκφρασης της κοινωνικής διαμαρτυρίας», με εξαίρεση «την εποχή της ψήφισης του ασφαλιστικού νόμου τον Φεβρουάριο του 2016», η οποία όμως «δεν απέκτησε μονιμότερα χαρακτηριστικά».
Τέλος, ο κ. Μαυρής είπε ότι τα κόμματα και οι κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δε φαίνεται να καρπώνονται από τη φθορά της κυβερνητικής αριστεράς, ενώ από την άλλη η διατήρηση, ή και αύξηση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ συμβάλλει στη συγκράτηση των ποσοστών της Χ.Α. Επίσης, «εκφράσεις ριζοσπαστικοποίησης παύουν να μονοπωλούνται από την κομμουνιστογενή αριστερά», καθώς ένα μέρος της, αν και σε χαμηλά ποσοστά, ιδίως στις νεώτερες ηλικίες «βρίσκει, αυξητικά, διέξοδο μέσα από το αναρχικό ρεύμα».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το καφέ «Μανιφέστο» και την παρακολούθησαν μέλη της «Δικτύωσης Ριζοσπαστικής Αριστεράς», ανένταχτοι, κ.α.