Στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων
Παρόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο πνευματικός κόσμος της χώρας αποχαιρέτισε σήμερα στο Α’ Νεκροταφείο τον διανοούμενο και πανεπιστημιακό, Κώστα Βεργόπουλο, ο οποίος απεβίωσε στις 9 Νοεμβρίου σε ηλικία 75 ετών.
Την οδύνη της για την απώλεια του Κώστα Βεργόπουλου εξέφρασε στον επικήδειο η Νίνα Κασιμάτη, τονίζοντας, αναφερόμενη στις βαθυστόχαστες συζητήσεις που είχε ο Βεργόπουλος με τους μαθητές του στους οποίους μεταλαμπάδευε τις εμπειρίες του από όλο τον κόσμο, καθώς ταξίδευε συνεχώς, ότι ο εκλιπών υπήρξε ένας οργανικός διανοούμενος που πάντα αντιτάχθηκε στην αυθαιρεσία οποιασδήποτε εξουσίας.
Επαναστάτησε τα επαναστατημένα και δασκάλεψε τα αδασκάλευτα, είπε ο εκ των στενών του φίλων, πανεπιστημιακός Κώστας Ζουράρις, υπογραμμίζοντας «όσοι ακούσουν την φωνή του θα ζήσουν».
Διανοούμενο, δάσκαλο, αγωνιστή και αμετανόητο εραστή της δυναμικής της κοινωνίας, χαρακτήρισε τον Κώστα Βεργόπουλο ο δεύτερος εκ των στενών του φίλων, πανεπιστημιακός Μάκης Καβουριάρης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε πλευρές του θεωρητικού έργου του Βεργόπουλου, αλλά και στα πλούσια βιώματα που είχαν, ως αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνικής εμπειρίας, ζώντας και εργαζόμενοι στο Παρίσι.
Τόνισε ότι ο Κ. Βεργόπουλος βίωσε τη ζωή του ως μια συναρπαστική περιπέτεια δίπλα στους μόνιμα ηττημένους.
Ως ακούραστο αγωνιστή υπέρ των δικαιωμάτων των καταπιεζομένων χαρακτήρισε τον Κ. Βεργόπουλο ο πανεπιστημιακός Κώστας Μελάς, προσθέτοντας στη συναρπαστική περιπέτεια που ήταν η ζωή του εκλιπόντος και τη διάσταση της «ιστορικής και φιλοσοφικής μελαγχολίας», αλλά χωρίς πικρία για τις «συναντήσεις με την ιστορία» που δεν πραγματοποιήθηκαν.
Αναφέρθηκε στην βαθιά πεποίθηση του Κ. Βεργόπουλου ότι η πραγματικότητα δεν διαμορφώνεται από θεωρίες αλλά από την κοινωνική δυναμική «των κάτω» καθώς και στην άποψή του ότι μόνο η αυτογνωσία της κοινωνίας μπορεί να προκαλέσει αυτή τη δυναμική.
Είπε ακόμα ότι ο Κ. Βεργόπουλος στα χρόνια της κρίσης στάθηκε αδιάλλακτος πολέμιος της πολιτικής της λιτότητας που την θεωρούσε όχι μόνο κοινωνικά και πολιτικά άδικη, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική.
Η ανθρωπιά ήταν εκείνο που με μια λέξη χαρακτήριζε τον Βεργόπουλο, τόνισε ο τρίτος εκ των στενών του φίλων, πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, προσθέτοντας ότι μιλούσε απλά, χωρίς έπαρση και εντυπωσίαζε η ακεραιότητα, το βάθος και η ευστοχία της σκέψης του.
Ο Βεργόπουλος απέρριπτε τα κατεστημένα δόγματα, ήταν σκληρός στις απόψεις του, αλλά γενναιόδωρος και ανεκτικός με όσους δεν τις συμμερίζονταν είπε ο κ. Τσουκαλάς.
Το τελευταίο "αντίο" στον Κ. Βεργόπουλο έδωσαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ διακρίναμε τους Γ. Δραγασάκη, Χρ. Βερναρδάκη, Α. Φλαμπουράρη, Δ. Βίτσα, Κ. Γαβρόγλου, Γ. Σταθάκη, Γ. Μπαλάφα, Ν. Φίλη, Δ. Παπαδημούλη, Φ. Κουβέλη, Ε. Βενιζέλο, Κ. Λαλιώτη, Α. Λυκουρέζο, Η. Νικολακόπουλο, Β. Κοντογιαννόπουλο, Φ. Τσαλίκογλου, Α. Ρήγο, Μπ. Γολέμη, Α. Μητρόπουλο, Τ. Γιαννίτση, Γ. Γραμματικάκη, Γ. Καραμπελιά, Ν. Μουζέλη, Στ. Τζουμάκα και Δ. Μπουλούκο.
Στεφάνια απέστειλαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» και «οι άνθρωποι της Ελευθεροτυπίας».
Κώστας Βεργόπουλος
Ο Κώστας Βεργόπουλος έφυγε σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι. Ο θάνατός του προήλθε από αιμάτωμα στο κεφάλι.
Ο Κώστας Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα,. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικά στη Σορβόννη, στην οποία αναγορεύθηκε διδάκτορας.
Το 1974 εξελέγη καθηγητής οικονομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το 1992 καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2002 έχει τη θέση καθηγητή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 8, ενώ περάσει ως επισκέπτης καθηγητής και από διάφορα πανεπιστήμια της βόρειας και νότιας Αμερικής.
Παράλληλα, εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ υπήρξε και διευθυντής του προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNITAR), καθώς και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την απορρύθμιση και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Την περίοδο 1997-1999 διετέλεσε επικεφαλής του Vision Group του ASEM, το οποίο είχε σκοπό την τόνωση των δεσμών και της συνεργασίας Ευρώπης-Ασίας, και επίσης ήταν μέλος του συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Έχει συγγράψει πληθώρα επιστημονικών έργων, μεγάλο μέρος των οποίων έχει μεταφραστεί από τα ελληνικά σε άλλες γλώσσες.
Στα επιστημονικά του έργα περιλαμβάνονται:
* Το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, 1975
* Εθνισμός και οικονομική ανάπτυξη, 1993
* Κράτος και οικονομική πολιτική στον 19ο αιώνα, 1994
* Παγκοσμιοποίηση, η μεγάλη χίμαιρα, 1999
* Ποιος φοβάται την Ευρώπη – Ανατομία ενός μύθου, 2000
* Το μεγάλο ρήγμα, 2007
* Η ανάρμοστη σχέση, 2012
* Το μαύρο και το κόκκινο, 2014
* Η νέα παγκόσμια αναταραχή, 2017.