Πόσες ψήφους χρειάζεται για να αναδειχτεί πρόεδρος από τον Α' γύρο
Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Απόστολος Πόντας, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Δημήτρης Τζιώτης διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή στη διαδικασία, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα με δηλώσεις τους και οι εννέα, αλλά και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.
Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ειδικά στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και σε Δήμους από όπου περνά ο μαραθώνιος δρόμος, η ψηφοφορία θα λήξει μια ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.
Δείτε στο συνημμένο αρχείο τα εκλογικά κέντρα ανά περιοχή: ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Στη διαδικασία μπορεί να ψηφίσει ο καθένας, χωρίς να χρειάζεται να είναι μέλος κάποιου κόμματος. Αρκεί να είναι εγγεγραμμένος/η στους εκλογικούς καταλόγους. Μπορεί επιπλέον να γίνει μέλος του νέου κόμματος μόνον αν το επιθυμεί και μόνον αν το δηλώσει εγγράφως στην Εφορευτική Επιτροπή.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο και να καταβάλει κατ’ ελάχιστο 3 ευρώ.
Πόσες ψήφους χρειάζεται για να αναδειχτεί πρόεδρος από τον Α' γύρο
Για την εκλογή στον πρώτο γύρο χρειάζεται το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δυο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο (19.11.2017). Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους, όσες και αν είναι αυτές.
Σημειώνεται ότι δεν μπορεί κάποιος να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο, δηλαδή στις 19 Νοεμβρίου, αν δεν έχει προηγουμένως ψηφίσει στον πρώτο γύρο.
Γεννηματά: Ζητώ καθαρή εντολή
Κερδίζουμε το στοίχημα για την αναγέννηση της παράταξης. Σε όλη την Ελλάδα ένα δυναμικό λαϊκό κίνημα στηρίζει την προσπάθεια, τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Όπως τονίζει, «οι πολίτες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της εξαπάτησης, με το λαϊκισμό, τη διγλωσσία, την ανικανότητα, το διχασμό. Να αποτρέψουμε τη συντηρητική οπισθοδρόμηση. Με τη μαζική παρουσία τους την Κυριακή στις κάλπες θα στείλουν μήνυμα ελπίδας και αυτοπεποίθησης.»
Προσθέτει ότι στον νέο πολιτικό φορέα χωρούν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες. Και αυτοί που συμμετέχουν σήμερα στις διαδικασίες και εκείνοι που θα πεισθούν μέσα από το λόγο και το πρόγραμμά μας. Ανοίγει σίγουρα ο δρόμος για να ξαναφέρουμε κοντά μας όσους απογοητεύτηκαν, στράφηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αντιλαμβάνονται το μέγεθος της πολιτικής απάτης που παίχτηκε εις βάρος τους και εις βάρος της χώρας.
«Δεν έχουν θέση όσοι πλήγωσαν ηθικά την παράταξη και εκείνοι που έσπευσαν να πιάσουν στασίδι εξουσίας στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Από την επόμενη μέρα ξεκινά η Νέα αλλαγή, τονίζει. Αλλάζουμε εμείς, αλλάζουμε πρώτα την παράταξη για να αλλάξουμε τη χώρα. Τα επόμενα βήματα είναι ήδη γνωστά. Συνέδριο και εκλογή οργάνων για την πλήρη οργανωτική συγκρότηση του φορέα. Δεσμεύομαι για μια παράταξη ανοιχτή στην κοινωνία, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος.
Χωρίς μηχανισμούς, φέουδα και τιμάρια. Όπου ενεργό ρόλο και λόγο έχουν τα μέλη.
Τολμάμε για μια παράταξη πραγματικά ανανεωμένη, αξιόμαχη, με πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανασυγκρότηση της χώρας», υπογραμμίζει η Φ. Γεννηματά.
Σε ερώτημα για το τι θα κάνει αν δεν εκλεγεί η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Δίνω μια μάχη για να την κερδίσω με πίστη και αισιοδοξία. Ο κύριος στόχος είναι να κερδίσει η παράταξη. Διεκδικώ την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα, επειδή πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο. Ζητώ καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε χωρίς κλυδωνισμούς, χωρίς παραλυτικές ισορροπίες, με αποφασιστικά βήματα. Να συνεχίσουμε πιο δυνατά, όλοι μαζί την νικηφόρα πορεία. Θεωρώ δεδομένο ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα».
Θεοδωράκης: Μπορούμε να μετατρέψουμε την αυριανή εκλογή σε δημοψήφισμα
Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση κόντρα στον αυταρχισμό, στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία και στις ιδεοληψίες, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέπτεται σήμερα.
«Καλώ τον κόσμο να συμμετέχει στη διαδικασία και για έναν επιπλέον λόγο. Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση στον αυταρχισμό και στη συμπεριφορά που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Μπορούμε να μετατρέψουμε την εκλογή της Κυριακής και σε ένα δημοψήφισμα για όλα αυτά που ζούμε αυτή την εποχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καμίνης: Δημιουργούμε διέξοδο στο διχαστικό δίπολο ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ
«Την Κυριακή δεν πάμε να ψηφίσουμε μόνο ένα πρόσωπο. Η ψήφος είναι δήλωση και πολιτική πράξη ότι δημιουργούμε διέξοδο, αλλαγή στο διχαστικό δίπολο ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, που καθηλώνει τη ζωή της χώρας και καθυστερεί την ανάπτυξη» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιώργος Καμίνης και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές, την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου.
«Τους τελευταίους 2 μήνες αλλάζουμε το πολιτικό παιχνίδι στη χώρα. Μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, χωρίς κομματικά συστήματα και στρατούς, δημιουργείται μία γνήσια συμμαχία όλων των υγιών προοδευτικών δυνάμεων. Το βλέπω σε όλη την Ελλάδα, το είδα χτες στη Θεσσαλονίκη. Παράταξη της κοινωνίας, που διεκδικεί το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται» πρόσθεσε ο Γιώργος Καμίνης.
Ανδρουλάκης: Οι πέντε προτεραιότητες για τα κύματα αλλαγών στην ελληνική κοινωνία
Τα κύματα αλλαγών που μπορεί να επιφέρει στην ελληνική κοινωνία η σοσιαλδημοκρατία, μέσα από πέντε βασικές προτεραιότητες, αναλύει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο»:
«Η πρώτη μου προτεραιότητα αφορά στην εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος και του τρόπου με τον οποίο εκλέγονται οι αντιπρόσωποί μας στη Βουλή. Μέχρι σήμερα η επιτυχία στην πολιτική, ειδικά στο Λεκανοπέδιο, προκύπτει μόνο αν έχεις πρόσβαση στα μίντια, αν διαθέτεις πακτωλό χρημάτων ή αν είσαι προσκείμενος στον αρχηγό. Αυτό θα σταματήσει με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, και με ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που θα δίνει όμως ένα μικρό μπόνους στο πρώτο κόμμα, με σκαλοπάτια ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι η προοδευτική ανά εισοδηματικές κλίμακες φορολογία, σε συνδυασμό όμως με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επανεπενδυόμενα κέρδη και κυρίως αυτά που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Θεωρώ ότι τα πλεονάσματα χρειάζεται να λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης για την ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών στην υγεία και στην παιδεία κυρίως. Με αυτό τον τρόπο επωφελούνται τόσο τα ασθενέστερα όσο και τα μεσαία στρώματα, αφού μόνον έτσι αναπτύσσεται ολόκληρη η οικονομία.
Τρίτη προτεραιότητα είναι η αξιοκρατία. Δεσμεύομαι οι θέσεις, που μέχρι σήμερα κατακτούσαν κομματικοί αξιωματούχοι και στελέχη με διαχειριστική ανεπάρκεια, να επιλέγονται μέσω κριτηρίων ΑΣΕΠ. Κάθε Έλληνας θα μπορεί να καταθέτει τα προσόντα του και να επιλέγεται για μια κλειστή τετραετή θητεία. Αυτό σημαίνει και αξιοκρατία και συνέχεια στο κράτος. Τέρμα πια στα κόμματα που βλέπουν το κράτος ως λάφυρο του αρχηγού και τους υποστηρικτές τους ως πειρατές που μοιράζονται αυτά τα λάφυρα. Η ταύτιση κράτους – κόμματος που παράγει επιπλέον ανισότητες απ’ αυτές που παράγει η οικονομία, αποτελεί στρατηγικό μου αντίπαλο.
Τέταρτη προτεραιότητα είναι το ψηφιακό κράτος. Χρειαζόμαστε ένα κράτος όπου οι πολίτες θα μπορούν ψηφιακά να καταθέτουν τα αιτήματά τους και με τον ίδιο τρόπο να μαθαίνουν την πορεία και το αποτέλεσμα του αιτήματος. Μα ποιος δεν το θέλει αυτό θα αναρωτηθείτε; Δεν το θέλει η ισχυρή γραφειοκρατία ή αυτοί που έχουν μάθει να κάνουν τη δουλειά τους με πλάγιο τρόπο. Δεν το θέλουν όλοι όσοι είναι βολεμένοι στη στασιμότητα της αδρανούσης δημόσιας διοίκησης. Και μ’ αυτούς είμαι αποφασισμένος να συγκρουσθώ, μέχρι πραγματικά να απλοποιηθεί – ψηφιοποιηθεί η σχέση κράτους - πολίτη. Το όπλο θα είναι η αντικειμενική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση, αφού πρώτα φροντίσουμε να υπάρχουν συγκεκριμένα καθήκοντα και στόχοι πάνω στους οποίους θα αξιολογούνται όλοι.
Η πέμπτη είναι μια οριζόντια προτεραιότητα. Είναι ο σεβασμός στους θεσμούς, στη διάκριση των εξουσιών και στη δημοκρατία. Πράγματα που τα έχει απαξιώσει ολικά η σημερινή κυβέρνηση. Οι σημερινοί κυβερνώντες για παράδειγμα με το αντιδημοκρατικό δημοψήφισμα της μιας εβδομάδας που προκήρυξαν το 2015, έδειξαν τόσο την ανικανότητά τους όσο και την περιφρόνησή τους προς τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί».