«Δεν επιτρέπεται κανείς να προτρέπει στη μη τήρηση του νόμου»
«Ουδείς στον δημόσιο διάλογο δύναται να προτρέπει στη μη τήρηση του νόμου. Σε αυτό πρέπει να μείνουμε. Είναι προφανέστατο ότι οι πράξεις αυτές είναι απεχθείς, εχθρικές προς τη Δημοκρατία μας. Είναι απολύτως αναμενόμενο και δικαιολογημένο το αίσθημα των συγγενών των θυμάτων, αλλά η Δημοκρατία προχωρά ακριβώς με την τήρηση του ψηφισμένου νόμου και πείθει και συνεχίζει. Δεν εκδικείται» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, κατά τη συνέντευξή του στον Real fm, απαντώντας σε ερώτηση για τη χορήγηση διήμερης άδειας, από τις φυλακές, του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από τη ΝΔ ότι «αποφεύγει να αποδοκιμάσει με σαφήνεια το γεγονός ότι ένας αμετανόητος δολοφόνος και μάλιστα με ένδεκα δολοφονίες στην πλάτη του βρίσκεται εκτός φυλακής, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει σωφρονιστεί», ο κ. Παππάς τόνισε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί «ως μη όφειλε» να πολιτικοποιήσει το γεγονός.
«Προσπαθώ να καταλάβω εάν η θέση της είναι η κείμενη νομοθεσία να μην τηρηθεί» είπε και πρόσθεσε ότι θεωρεί «ολίσθημα», το υπονοούμενο «ότι πρέπει να συζητήσουμε εάν εγκρίνουμε τις εγκληματικές πράξεις στις οποίες έχει προβεί ο συγκεκριμένος και για τις οποίες έχει καταδικασθεί. Δεν πρέπει να αφήνουμε ούτε ως υπονοούμενο να μετακυλίεται εκεί η συζήτηση και νομίζω ότι πρέπει να συζητάμε αυτά τα ζητήματα με την αρμόζουσα ψυχραιμία και σοβαρότητα. Ο νόμος αυτός ισχύει, πριν να έρθει η δική μας διακυβέρνηση και αυτός εφαρμόζεται» σημείωσε.
Αναφερόμενος στην παραδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο ευρωκοινοβούλιο, ότι τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν με λάθος τρόπο για να σωθούν οι τράπεζες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε: «Θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο μπροστά, διότι η διαδικασία απόδοσης ευθυνών στις δημοκρατίες είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά τη λαϊκή ψήφο».
«Δηλώσεις όπως αυτές», συνέχισε, «πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για να εμβαθύνουμε τη συζήτηση για το ποια Ευρώπη θέλουμε, για το ποια θεσμικά κοινωνικά και οικονομικά μέτρα πρέπει να ληφθούν ούτως ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες μιας επανάληψης μιας οικονομικής τραγωδίας όπως αυτή που έζησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση με τρόπο αποφασιστικό και δυναμικό, πρωταγωνιστεί σε αυτή τη συζήτηση». Υπενθύμισε την από κοινού εμφάνιση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας στην Πνύκα, όπου όπως είπε, «το ζήτημα της νέας θεσμικής οργάνωσης και θωράκισης της Ευρώπης απέναντι και σε οικονομικές κρίσεις αλλά και εμβάθυνση της Δημοκρατίας τέθηκαν επί τάπητος. Σε αυτό κρίνονται και οι πολιτικές δυνάμεις, γιατί το "μένουμε Ευρώπη" ως σύνθημα αποτελεί κενό γράμμα, εάν δεν συζητάς επί της ουσίας για το σε ποια Ευρώπη θέλεις να μείνεις». Ερωτηθείς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα από τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Παππάς απάντησε: «Πρέπει να επικεντρώσουμε τη συζήτηση στην επόμενη μέρα και στα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να μην ξαναπάθουμε όσα πάθαμε. Νομίζω ότι είναι λάθος να μιλάμε για το τέλος των προγραμμάτων, ως μιας στιγμής όπου θα αλλάξουν μαγικά τα πάντα από τη μια στιγμή ως την άλλη. Είναι μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή, μια στιγμή κατά την οποία τελειώνει η επιτροπεία τύπου μνημονίου, βεβαίως θα έχουμε τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα».