Ικανοποίηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, και μάλιστα με ορίζοντα 6ετίας (2+4).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν 35 βουλευτές οι οποίοι μετέφεραν τα προβλήματα των περιφερειών τους, με αιχμή τις προσφυγικές ροές και το πετρέλαιο θέρμανσης. Την ίδια ώρα, πάντως, τονίστηκε ο θετικός αντίκτυπος που καταγράφεται στην κοινωνία μετά από σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης όπως τα νομοσχέδια για τους ΟΤΑ και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τη γραμματέα της ΚΟ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, όπως και από τον διευθυντή της ΚΟ Κώστα Ζαχαριαδη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνεδρίαση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και εκφράστηκε λελογισμένη αισιοδοξία από τους βουλευτές, οι οποίοι εκτίμησαν πως η ισορροπία και η καλυτέρευση της οικονομίας, θα αποτυπωθεί στην κοινωνία.
Επίσης υπογραμμίστηκε η τεράστια προσπάθεια που γίνεται να βγει η χώρα από την πλήρη επιτροπεία, να καλυτερεύσουν τα οικονομικά στοιχεία για να μπορέσει σταδιακά να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς προβλήματα και εντός χρονοδιαγράμματος, τόνισαν η κ. Θεοπεφτάτου και ο κ. Ζαχαριάδης, και πλέον ο στόχος παραμένει η λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Ειδικά σε αυτόν το στόχο, όπως εξηγούσαν, σημαντικό κομμάτι πιστώνεται στα περιφερειακά συνέδρια, καθώς συνεργάζονται άψογα κυβέρνηση- τοπικοί βουλευτές- αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού αλλά και το σύνολο των φορέων ώστε να αντιμετωπιστούν τα εκάστοτε προβλήματα.
Το θετικό κλίμα στους κόλπους των βουλευτών αποτυπώθηκε και στη φράση που χρησιμοποιήθηκε κατά τη λήξη της συνεδρίασης, «οργανωνόμαστε για την επόμενη τετραετία».
Τέλος, η ΚΟ προχώρησε και στην αποτίμηση του κοινοβουλευτικού της έργου.
Η ομιλία Τσίπρα
Το στίγμα της επόμενης ημέρας για τη χώρα σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, έδωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.
Με αιχμή το ζήτημα των Paradise Papers επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας τον να απαντήσει στην κοινωνία και στην κυβέρνηση, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως οι αρχές θα προχωρήσουν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους.
Για τις λίστες της φοροδιαφυγής των Paradise Papers
Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη μάχη κατά της διαφθοράς, «αυτή η μάχη θέλει αρετή και τόλμη», δήλωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «στα χέρια μιας ομάδας προσώπων, ή εταιριών, έχουν βρεθεί βουνά χρυσού, που πολλές φορές αντιστοιχούν σε προϋπολογισμούς ενός κράτους».
«Αυτό είναι κάτι που η παγκόσμια κοινότητα δεν πρέπει και δεν μπορεί πλέον να ανέχεται», σημείωσε και προανήγγειλε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης «τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά και ολοκληρωμένα αυτή η αρπαγή πλούτου»
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «θλιβερό το γεγονός της συμμετοχής μιας πάμπλουτης εγχώριας ελίτ σ' αυτό το εγκληματικό παραδείσιο πάρτι». «Ακόμα πιο θλιβερό και πιο εξοργιστικό, όταν μέσα στους καταλόγους της χρυσής ντροπής φιγουράρουν ονόματα και αποκαλύψεις, που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας» τόνισε ρίχνοντας ευθείες βολές στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Εδώ δεν μιλάμε για κόμματα. Μιλάμε για κομμάτια και θρύψαλα. Κομμάτια και θρύψαλα κάθε υπόνοιας ήθους και πολιτικής καθαρότητας δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Μιλάμε για πρόσωπα που το ήθος και οι συναλλαγές τους δεν εκπροσωπούν κάποια ιδιωτική, ή οικογενειακή υπόθεση. Ούτε, αν θέλετε, κάποια ποινικά κολάσιμη ιστορία. Εκπροσωπούν όμως εκείνη την αντίληψη εξουσίας, που ξεχαρβάλωσε την Ελλάδα και οδήγησε την κοινωνία σε φτώχεια και απόγνωση».
Έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στη συνολική στάση της ΝΔ, τόσο στο νομοσχέδιο για τη συμμετοχή των πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρίες.
Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε τι θα είχε συμβεί στο πολιτικό σκηνικό και στα ΜΜΕ, εάν στη λίστα των φορολογικών παραδείσων υπήρχε ένα -έστω- όνομα υπουργού ή βουλευτή της Αριστεράς.
Με μια φράση ο πρωθυπουργός μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης: «Οποίος κατάφερε να πάει στο παράδεισο της φορολογίας δεν απέφυγε να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής. Ας το έχουν όλοι υπόψη τους. Θα περιμένουμε εξηγήσεις μαζί με τον ελληνικό λαό». Και προσέθεσε: «Όσοι είδαν το όνομά τους, ή το όνομα συγγενών τους, για τους οποίους έχουν ακέραια την πολιτική ευθύνη, στους καταλόγους που δημοσιεύτηκαν, χρωστούν πειστικές εξηγήσεις».
Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας δεσμεύτηκε ότι «σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, θα τη βρούμε την άκρη για όσους έχουν παρκάρει τα χρήματά τους σε παραδείσους. Κανένας παράδεισος δεν είναι τόσο μακρινός, που να μην μπορούμε να τον φτάσουμε, αν έχουμε τη θέληση. Κι εμείς την έχουμε».
Για την οικονομία
Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν απολογισμό των οικονομικών δεικτών τονίζοντας την αύξηση του ΑΕΠ και για το Γ’ τρίμηνο του 2017. Αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργία κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες από 23,4% τον Ιούλιο του 2016 σε 21% τον αντίστοιχο μήνα του 2017 ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη μάχη κατά της ανεργίας. Προσέθεσε παράλληλα ότι «δεν πάει χαμένη η καθημερινή προσπάθεια, ούτε ο αγώνας μας για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας από την τεράστια κοινωνική καταστροφή της περιόδου 2010- 2014». «Μιλώ για τον πρωταρχικό στόχο: Την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα. Μιλώ για τη ψυχή της παράταξής μας: τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε πως «εργαζόμαστε εντατικά για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η οποία προχωράει με τους επιθυμητούς ρυθμούς και μέσα σε ασυνήθιστα καλό κλίμα» και υπογράμμισε πως αμέσως μετά την αξιολόγηση θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μακρόπνοη βιωσιμότητα του χρέους. «Και θα μπούμε στην τελική ευθεία για το τέλος του προγράμματος».
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως όχι μόνο δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα με το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά συμφωνήθηκαν οι συντάξεις χηρείας, το Ταμείο των δημοσιογράφων, η ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις με «κούρεμα» έως 85% των προστίμων, αλλά και η εξόφληση των οφειλών των εργαζομένων από επιχειρήσεις πριν από οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση. Ενώ συμφωνία υπάρχει και για το κοινωνικό μέρισμα.
Με αιχμή το κοινωνικό μέρισμα ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ελπίζουμε φέτος, ο κ. Μητσοτάκης να μην εκτεθεί με τον τρόπο που εκτέθηκε πέρσι. Όταν καταψήφισε το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή. Και όταν, καθαρά για λόγους μικροπολιτικής, προσπάθησε με υπόγειους και ανέντιμους τρόπους να προκαλέσει την επέμβαση των Θεσμών για την ακύρωσή του», σημείωσε.
«Αποδείξαμε ότι η Αριστερά, είναι μια παράταξη γεννημένη στα δύσκολα και μπορεί να ασκήσει διακυβέρνηση με όρους επιτυχίας» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προσθέτοντας πάντως «μακριά από μένα, και μακριά από μας, ένα αριστερό success story». «Δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα, ούτε την πολυτέλεια να επαναπαυτούμε και να εφησυχάσουμε. Υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία ανοιχτές πληγές που άφησε η κρίση, αλλά και οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων» συμπλήρωσε.
Για τις θεσμικές παρεμβάσεις
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ορισμένες εξ αυτών, όπως:
- Τη δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και τον σημαντικό αγώνα που δίνεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και για την ηθικοποίηση της δημόσιας υγείας.
- Τη μεταρρύθμιση στο εξεταστικό σύστημα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
- Τη δημιουργία πλαισίου για την στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
- Τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
- Τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, μετά από εικοσιπέντε χρόνια απόλυτης αυθαιρεσίας.
- Την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για την διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων όπως αυτό για την αλλαγή ταυτότητας φύλλου.
- Τον συνεχή αγώνα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
- Τη μεγάλη προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση του κράτους.
Ενώ υπογράμμισε τη σημασία των περιφερειακών συνεδρίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση, καθώς δίνεται η δυνατότητα συνδιαμόρφωσης (κυβέρνηση-φορείς) ενός σχεδίου που κινητοποιεί τις διαθέσιμες παραγωγικές δυνάμεις, με τρόπο ανταγωνιστικό, δίκαιο και κοινωνικά ωφέλιμο.
Για τον Νίκο Τόσκα
Με αφορμή την ατζέντα της ΝΔ, περί βίας και ανομίας στη χώρα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η θετική εικόνα που έχει πλέον διαμορφωθεί στην χώρα, τόσο σε ότι αφορά την πορεία του Προγράμματος και της οικονομίας, όσον και την γενικότερη πορεία του κυβερνητικού έργου, προκαλεί ένα είδος πολιτικού, ακροδεξιού, τυχοδιωκτικού, αμόκ στην ΝΔ, του κου Μητσοτάκη».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την κριτική του προς τη ΝΔ, καταλογίζοντας της κραυγές διχασμού , ψιθύρους συκοφαντίας, λαϊκισμό, λάσπη και ψεύδη. «Τελικά η ίδια ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχει γίνει τοξική. Έχει υποτάξει το ύφος, το ήθος, τις τακτικές και τις πρωτοβουλίες της σε δυνάμεις της άκρας δεξιάς. Και της άκρας ανοησίας, θα έλεγα», σχολίασε δεικτικά ο πρωθυπουργός.
Με αφορμή την τελευταία συζήτηση στη Βουλή για την ασφάλεια, ο επανέλαβε τις «συνεχείς και εντυπωσιακές» επιτυχίες της ΕΛΑΣ, επί υπουργίας Νίκου Τόσκα και μάλιστα εκτίμησε ότι αυτές θα συνεχιστούν.
«Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε κλέφτες κι αστυνόμους με τον κ. Μητσοτάκη. Τελεία και παύλα. Η κυβέρνησή μας εγγυάται απολύτως την ασφάλεια του συνόλου των πολιτών. Και, ταυτόχρονα, εγγυάται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του καθενός ξεχωριστά» το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τη ΝΔ.
«Δεν μας χρειάζεται μια γραμμή αίματος, για να εμπεδωθεί μια γραμμή δημόσιας τάξης. Και καλό είναι όσο γρηγορότερα σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνιδάκι (...) όσο γρηγορότερα το κατανοήσουν και σταματήσουν τα παιχνίδια με αυτά τα θέματα τόσο το καλύτερο για τον τόπο» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διεθνή εικόνα της χώρας, λέγοντας πως αναβαθμίζεται στο διεθνές στερέωμα. «Η πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, η επίσκεψη των Προέδρων της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας στην Αθήνα» θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει πως όλες οι κινήσεις «εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής που έχει σαν στόχο την ισχυροποίηση της χώρας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο».
«Διανύσαμε μια δύσκολη πορεία. Απομένουν τα τελευταία μέτρα. Για να αποδείξουμε ότι κρατάμε τις υποσχέσεις μας. Ότι βγάζουμε την Ελλάδα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Σήμερα, περισσότερο από χτες, από κάθε άλλη φορά, δηλώνω ενώπιον σας αθεράπευτα αισιόδοξος. Θα τα καταφέρουμε. Καλή δύναμη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.