«Είπα πως ναι, όντως, ο νόμος αυτός θα καταργηθεί και πρέπει να καταργηθεί»
«Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ένα νέο σχέδιο ποινικού κώδικα, που θα προβλέπει ένα διαφορετικό σύστημα ποινών, το οποίο θα είναι πάγιο και θα καταργήσει οποιεσδήποτε έκτακτες προηγούμενες νομοθεσίες» δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεών του σε τηλεοπτική συνέντευξη, μέσα από τίτλους δημοσιευμάτων με επίκεντρο την προοπτική αντικατάστασης των ευεργετικών διατάξεων για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων, τις οποίες ο ίδιος ως υπουργός προώθησε. «Είχα ερωτηθεί τι λέω για το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αυτός ο νόμος θα καταργηθεί και είπα πως ναι, όντως, ο νόμος αυτός θα καταργηθεί και πρέπει να καταργηθεί, γιατί είναι ένας νόμος έκτακτος, περιστασιακός, προσωρινός και πρέπει να αντικατασταθεί από μία πάγια νομοθεσία, με ένα ισορροπημένο σύστημα ποινών» εξήγησε.
Σημείωσε δε ότι αποσυμφορητικοί νόμοι εφαρμόζονται από 2005 -και πριν το 2005 σποραδικά- «αλλά από το 2005 και μετά, έχουμε κάθε χρόνο, ετήσιας διάρκειας νόμους, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε χρόνο». «Αυτό οφειλόταν στη συμφόρηση, που υπήρχε στις ελληνικές φυλακές, που μας είχε επιβαρύνει πάρα πολύ και ανθρωπιστικά και από άποψη διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων και ήδη τον τελευταίο καιρό είχαμε μία επίδραση των αποσυμφορητικών ρυθμίσεων, όχι απολύτως αποτελεσματική, αλλά αισθητή» ανέφερε και διευκρίνισε: «Σε αριθμούς, στις αρχές του 2015, οι κρατούμενοι ήταν 11.500, μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου γίνανε 9.500 και η χωρητικότητα είναι περίπου στους 7.000».
Σε ό,τι αφορά το προφίλ των ατόμων που αποφυλακίζονται κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων εξήγησε ότι «οι αποσυμφορητικοί νόμοι από το 2005 και μετά, αφορούν όλους τους κρατούμενους --έναν προς έναν, εκτός από τους ισοβίτες, όλους όσους έχουν πρόσκαιρες ποινές, επομένως το προφίλ του κρατούμενου ήταν οι πάντες, όλα τα προφίλ». Σημείωσε δε ότι «με την αποσυμφορητική νομοθεσία δεν είχαμε κάποιες χαώδεις διαφορές από την πάγια νομοθεσία που ισχύει για τις διάρκειες των ποινών, τις απολύσεις κ.λπ. [...] οι διαφορές χρόνου ήταν συγκριτικά μικρές».
Ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι «ο νόμος πέτυχε, επειδή είχαμε έναν βαθμό αποσυμφόρησης, αλλά και επειδή η σοβαρή εγκληματικότητα φαίνεται ότι μειώθηκε», ενώ σε ό,τι αφορά τη δευτερογενή εγκληματικότητα, μετά την αποφυλάκιση, πρόσθεσε: «Είτε είχαμε επιτυχία, είτε εν πάση περιπτώσει δε χειροτέρευσαν τα πράγματα».
«Από τη στιγμή που όλοι απολύονται με τους αποσφυμφορητικούς νόμους από το 2005 και μετά -περίπου 4.000-5.000 άνθρωποι τον χρόνο, δηλαδή έχουν απολυθεί 50.000 άνθρωποι μέχρι τώρα- το να αποσπά κανείς, να φωτίζει τις χειρότερες, πιο αποκρουστικές, ειδεχθείς περιπτώσεις εγκλημάτων, που έγιναν και να τις συνδέει με την εφαρμογή ενός νόμου είναι και αβάσιμο και ένας αίσχιστος λαϊκισμός» παρατήρησε.