Δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα, τονίζει ο υπουργός Υγείας
Την εκβιαστική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση που τηρεί η φαρμακευτική εταιρεία Roche τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και για τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να αποτραπεί η απόσυρση φαρμάκου για το μεταστατικό μελάνωμα, κατήγγειλε σήμερα το απόγευμα ο Ανδρέας Ξανθός.
Ο υπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών με καρκίνο, στο υπουργείο Υγείας.
Ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλιστεί η συνέχιση της θεραπείας των ασθενών που είναι ήδη σε αγωγή, αλλά και η εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων θα έχουν στο μέλλον ανάλογη κλινική ένδειξη.
Τους μίλησε επίσης για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία όσον αφορά την αποζημίωση των νέων φαρμάκων για το μελάνωμα, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ - αλλά και για την επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον επίτροπο Υγείας, Βουτένις Αντριουκάιτις, και τη διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας, Σουζάνα Τζάκαμπ.
Με αφορμή το θέμα που προέκυψε, ο υπουργός αναφέρει στην επιστολή του αυτή μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτό που απαιτεί η εταιρεία είναι να πάρουμε πίσω τα πρόσφατα μέτρα για το φάρμακο, τα οποία αναμφισβήτητα επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν όμως μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρις ότου αποδώσει η δέσμη των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη.
Το υπουργείο Υγείας και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα, και ιδιαίτερα στα φάρμακα για τον καρκίνο, δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα.
Η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές, δεν μπορεί να εξαρτάται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, από το business plan της κάθε πολυεθνικής, αλλά από γενικούς κανόνες και ρυθμίσεις που κάθε συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να θέτει, για να διασφαλίσει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις σύγχρονες θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας».
Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα «επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να αναπτύξουν οι χώρες μας ισχυρές και συστηματικές συνεργασίες στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, οι οποίες θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και θα αποτρέπουν την εκδήλωση αθέμιτων εταιρικών πρακτικών, που δεν αρμόζουν ειδικά στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου» καταλήγει η επιστολή του Α. Ξανθού.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των εκπροσώπων των ογκολογικών ασθενών, στη συνάντηση συμμετείχαν η καθηγήτρια Παθολογίας- Ογκολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών- Νοσοκομείο Λαϊκό, Έλενα Γκόγκα, η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, ο συντονιστής της υποεπιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκου και αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Ηλίας Γιαννόγλου και ο πρόεδρος της επιτροπής Θετικής Λίστας, Δημήτρης Κούβελας.