Ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τα αντισταθμιστικά ανταλλάγματα και τη Σούδα
«Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε καμία συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη. Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα παράθυρο για την ΕΑΒ, αλλά εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο», τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.
Για «απτά αποτελέσματα» από την επίσκεψη στις ΗΠΑ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τα F-16 και τη βάση της Σούδας.
Ο πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν ήρθε στη Βουλή να θέσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα.
Από τις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγε και η κυβέρνηση Σημίτη. «Οταν κάποιοι μάς βάλανε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ, κάποιοι στην Ευρώπη κάνανε τα στραβά μάτια γιατί τότε δίνονταν μίζες. Και επειδή δεν είχαμε λεφτά, μας έδιναν και δάνεια για να πληρώσουμε τις "αγορές του αιώνα"».
Αναφερόμενος στο ταξίδι στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι «όλοι ήξεραν ποιος είμαι όταν πήγα εκεί. Εγώ εκφώνησα λόγο στην κηδεία του Φ. Κάστρο. Το ήξεραν όταν με κάλεσαν», τόνισε και είπε ότι η χώρα ανακτά τον ρόλο της διεθνώς.
«Κάποιοι στεναχωριούνται όταν βλέπουν ότι όλοι οι εταίροι αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες των Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένες», τόνισε. «Δεν είμαστε πια του πεταματού και της καρπαζιάς».
Τόνισε: «Ότι για πρώτη φορά ακούστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σαφής θέση για ελάφρυνση του χρέους, παρότι κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα ασχοληθεί».
Επεσήμανε ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ελλάδα βγήκε από την κρίση και κάλεσε Αμερικανούς να επενδύσουν.
«Αυτά δεν είναι φωτογραφίες όπως λένε κάποιοι, έχω πολλές άλλωστε», σημείωσε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για αποτυχία, πριν καν μπει στο αεροπλάνο για να πάει στις ΗΠΑ.
Διευκρινήσεις για την σύμβαση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ που αφορά στην αναβάθμιση του στόλου των F-16 έδωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Αμερική.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά στη συμφωνία για τα F-16 με εξαίρεση την ΕΑΒ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αγορές στο μέλλον.
«Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση» για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για «σπέκουλα και δόλο» από εκείνους που μίλησαν για συμφωνία ύψους 2,4 δισ. ευρώ, επαναλαμβάνοντας πως «το δικό μας "ταβάνι" είναι στα 1,1 δισ. ευρώ για να είμαστε ακριβώς εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών».
«Μέσα απ' την κερκόπορτα των αντισταθμιστικών δόθηκαν μίζες, γιγαντώθηκαν ιστορίες διαπλοκής. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη συμφωνία και σε καμία συμφωνία που μπορεί να κάνουμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη. Αφήνω μονάχα μια πιθανότητα εξαίρεσης εκτός από την ΕΑΒ και αυτά σαφώς κοστολογημένα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «εμείς τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».
Σύμφωνα με όσα είπε για το κόστος «θα συμπεριληφθεί στην δαπάνη που υπάρχει για τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Άμυνας, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για καινούρια δαπάνη».
Επιχειρώντας να εξηγήσει τι έγινε στις διαπραγματεύσεις είπε ότι στο Letter of Request (LOR) ζητήθηκε μια τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16.
«Το σύνολο των αεροσκαφών ήταν 123. Ζητήσαμε από το Κογκρέσο έγκριση για το σύνολο των αεροσκαφών. Το Κογκρέσο ενέκρινε το ανώτατο ποσό. Στην περίπτωσή μας το ανώτατο ποσό είναι περίπου 2,4 δισ. δολάρια ή 2 δισ. ευρώ. Το δικό μας το ταβάνι είναι το 1,1 δισ. ευρώ. Τόσο απλά. Δαπάνη σε βάθος 10ετίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτή είναι η αγορά του αιώνα... Οι δαπάνες, οι σπατάλες...» πρόσθεσε επικαλούμενος το παράδειγμα του τι είχε συμβεί επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για παραλαβή F-16 όταν «το ανώτατο όριο ήταν 3,6 δισ. δολάρια και τελικά αυτό που δώσαμε ήταν 1,7 δισ. δολάρια».
Σύμφωνα με τον ίδιο η αναβάθμιση του στόλου είναι αναγκαία «τώρα, τώρα, χθες». «Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο: Ή να ακούσουμε τις επανειλημμένες συστάσεις ή να τις αγνοήσουμε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Η επιλογή η δική μας είναι να τους ακούσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το επιχείρημα ότι «λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας των αεροσκαφών καθίσταται αβέβαιη ή και αδύνατη η αναβάθμιση στο μέλλον κι αν τη αφήσουμε για το μέλλον σίγουρα θα είναι πολύ ακριβότερη».
Υποστήριξε τέλος ότι «εδώ στήθηκε σπέκουλα επικοινωνιακή από κάποιους είτε από άγνοια, είτε από δόλο», έκανε λόγο για «φαιδρότητα επειδή υπήρξε σαφής ενημέρωση αλλά και σαφής τοποθέτηση και αναφέρομαι στις διαρροές που έγιναν απ' την πλευρά της ΝΔ».
Όσον αφορά, δε, το θέμα της Σούδας απάντησε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν έθεσα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κάτι που δεν μας απασχόλησε» ενώ για την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας είπε ότι «αξίζει να συζητήσουμε την ιδέα σας, ωστόσο δεν είναι ώριμη ακόμη, ωστόσο στα ζητήματα αυτά χρειάζεται ενημέρωση, συνεννόηση και ευρύτατες συναινέσεις».
Τη συζήτηση άνοιξε με μια σειρά ερωτημάτων για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 ο Σταύρος Θεοδωράκης με αιχμή τη διάρκεια του προγράμματος που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα είναι 10 έτη.
«Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για ένα πρόγραμμα που επείγει;» ρώτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο κόστος του προγράμματος: «Για πόσα δισ. μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16; Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Σε βάρος ποιας πολιτικής θα βρεθούν τα χρήματα; Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με ποιους ρυθμούς;».
«Έπρεπε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα στο εσωτερικό πριν φανείτε γαλαντόμος στο εξωτερικό» σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης ρωτώντας, επίσης, για τα ανταλλάγματα βάσει των οποίων δόθηκε η συναίνεση για επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας.